АШАН біля дому: французька мережа буде розвивати в Україні формат «магазин біля дому»

АШАН біля дому: французька мережа буде розвивати в Україні формат «магазин біля дому»

12.04.2017 08:45
  1777
Виктор Нагорский

Перші об’єкти мережі АШАН у новому форматі можуть відкритися вже в цьому році.

Про плани розвивати нові формати магазинів в Україні rau.ua повідомив директор з розвитку компанії АШАН Україна Володимир Строкань в кулуарах виставки Retail & Development Business Expo 2017. За його словами, перший тестовий магазин АШАН в новому для України форматі може запрацювати вже до кінця 2017 року. «Це стандартний магазин біля дому, його площа може бути від 200 «квадратів», – уточнив Строкань. При цьому він не став розкривати інші подробиці та модель роботи магазинів нового формату, проте підкреслив, що у французької групи Auchan, в структуру якої входить і АШАН Україна достатньо досвіду в розвитку торгових точок невеликого формату в інших країнах. «Думаю, ми консолідуємо всі знання і вийдемо на ефективну модель – як для клієнтів, так і для орендодавців і компанії АШАН Україна», – сказав топ-менеджер.

Ближче до споживача

За даними на сайті компанії, до групи Auchan на кінець 2015 року входило 962 гіпермаркети і 2 874 магазини біля дому в різних країнах. Український підрозділ групи – компанія АШАН Україна – зараз управляє 11 торговими об’єктами (шість у Києві, дві у Львові, по одному в Одесі, Кривому Розі та Запоріжжі) сумарною торговою площею 102 600 кв. м. При цьому останнє відкриття магазину АШАН відбулося ще у вересні 2015 року. Тоді компанія представила у Львові магазин нового формату – АШАН Сіті, який став найменшим в українській мережі. Загальна площа торгового об’єкта – близько 7 000 кв. м, однак значна її частина була відведена під торгову галерею, якою управляє девелоперський підрозділ Auchan – Іммошан Україна.

Тепер же АШАН Україна готовий відкривати в країні магазини зовсім невеликих форматів, що за словами Володимира Строканя, повністю відповідає стратегії розвитку всієї групи Auchan. Зовсім недавно рітейлер відкрив свій перший магазин формату My Auchan площею 430 кв. м за межами Франції – в португальському Лісабоні.

Як писав Allretail.ua з посиланням на Planet Retail, у цьому магазині відділ продажів ділиться на три зони: свіжі продукти харчування, снеки та інші харчові продукти з акцентом на заморожені напівфабрикати і продукти здорового харчування.

Активний розвиток компанією малих форматів в Європі аналітики пояснюють зміною споживчих звичок: клієнти схильні робити невеликі і більш часті покупки, які можна зробити недалеко від місця проживання.

Генеральний директор дослідницької компанії GT Partners Ukraine Ігор Гугля каже, що український споживач зараз також купує часто і потроху. За словами експерта, це хороший тренд для магазинів біля будинку, тому в останні роки розвиток магазинів такого формату набирає обертів. Активно розвиваються такі мережі як ЛотОК, Наш Край, Рукавичка або Сім-23.

Одну за одною відкриває торгові точки і мережа АТБ (835 магазинів на кінець 2016 року), яка хоч і не є класичним «магазином біля дому», працюючи у форматі дискаунтера, однак також розвиває магазини в кроковій доступності до споживача. Слід згадати і мережу Thrash!, яку в минулому році запустив найбільший в Україні FMCG-рітейлер – Fozzy Group. Вже зараз мережа дискаунтерів налічує 37 торгових точок.

Закономірний крок

На думку засновника і СЕО компанії IDNT Миколи Чумака, рішення АШАН Україна відкривати магазини невеликого формату – логічний етап розвитку компанії. «Як правило, системні рітейлери спочатку розвивають великі формати, закріплюючись на ринку. Хоча гіпермаркети і вимагають великих початкових інвестицій, однак працюють найбільш ефективно. До того ж, це легше з точки зору логістики та менеджменту – керувати 10 великими об’єктами набагато простіше, ніж 500 маленькими магазинами. Потім, коли налагоджені всі логістичні схеми, побудовані відносини з постачальниками, а споживач знайомий з компанією – набагато легше будувати мережу магазинів меншого формату», – говорить Чумак.

Згоден з ним і Ігор Гугля, на думку якого, для АШАН Україна в проекті з розвитку мережі магазинів біля дому не повинно виникнути жодних труднощів. «Розвиток малого формату – це логічний крок для цього оператора, адже і в Польщі, і в Росії у нього вже є досвід у реалізації таких проектів («АТАК» і «В шаге от Вас» в Росії, Simply Market – у Польщі). З логістикою у французів проблем виникнути не повинно, адже їх гіпермаркети сьогодні присутні вже по суті у всіх регіонах (Київ + Захід + Схід + Південь). Що стосується локацій, то знайти більш-менш відповідні майданчики дрібного формату в нашій країні зараз простіше, ніж приміщення більш великих розмірів», – вважає експерт.

Втім, за словами топ-менеджера української мережі магазинів, що також розвиває формат «біля дому», поки що ринок найменше насичений якраз великими торговельними об’єктами. «Самий ненасичений сегмент ринку – гіпермаркети. У багатьох містах, зокрема обласних центрах, він взагалі не представлений. Конкуренція в сегменті магазинів біля дому набагато жорсткіше, а з огляду на тиск з боку немережевого роздробу і сірого ринку працювати в цьому сегменті дуже важко», – додає партнер консалтингової компанії RetaiNet Олександр Ланецький. «З іншого боку, рівень цін і сервісу у мережевих операторів істотно привабливіше того, що пропонує неорганізований роздріб. Тому у системних гравців є можливість потіснити немережевих конкурентів», – вважає співрозмовник rau.ua.

Ідентифікація АШАН

Український АШАН позиціонує себе як дискаунт-гіпермаркет, проте чи будуть і магазини компанії меншого формату працювати у форматі дискаунтера, поки незрозуміло. Опитані учасники ринку в більшості своїй вважають, що АШАН не буде відмовлятися від свого позиціонування в магазинах біля дому. «АШАН Україна – це частина великого міжнародного холдингу з великим запасом міцності. Вони зможуть достатньо довго тримати низькі ціни і працювати з мінімальною маржею, щоб завоювати велику частку ринку. Швидше за все, вони підуть саме по такому шляху», – говорить керівник однієї з українських FMCG-мереж.

Ще одним вагомим аргументом для такого рішення, на думку гравців ринку, буде той факт, що ціна для українського споживача як і раніше залишається одним з головних чинників при виборі магазину.

З іншого боку, експерти відзначають, що в магазинах меншого формату витрати в будь-якому разі більші, тому тримати ціни на рівні гіпермаркету буде складно.

«У магазинах невеликого формату дорожче обходиться управління асортиментом, логістика, тому що товар потрібно завозити не раз у тиждень, а мінімум раз в два дні, також в перерахунку на квадратний метр більші витрати на персонал. Загалом, це зовсім інша модель бізнесу, незалежно від того, як позиціонується АШАН в Україні – компанія повинна заробляти гроші. Враховуючи, що витрати в маленькому форматі однозначно будуть більші, то ціни, швидше за все, теж», – каже Микола Чумак.

На його думку, магазини АШАН формату біля дому будуть розвиватися під суббрендом. Таким чином, в компанії зможуть уникнути потенційного невдоволення клієнтів, які будуть очікувати в невеликих магазинах той же асортимент і ті ж ціни, що і в гіпермаркетах.

«Взагалі, в Україні зараз утворився вакуум в сегменті правильних, форматних магазинів біля дому, в яких приємно робити покупки. В основному ніша заповнена немережевим роздробом або дискаунтерами. Думаю, АШАН з його фінансовими можливостями міг би успішно реалізувати саме форматні магазини біля дому, по типу британських Tesco Express і Mark & Spencer Food або американського 7 eleven, і бути успішним у цій ніші», – додає Чумак.

Тихіше їдеш – далі будеш

За словами Володимира Строканя, в Україні АШАН планує розвиватися у всіх можливих форматах. За рахунок цього компанія має намір з часом домінувати у всіх регіонах країни. В цьому і наступному році АШАН Україна має намір відкрити мінімум по одному гіпермаркету. Що стосується магазинів меншого формату, то в компанії розраховують на більш динамічний розвиток. «Я сподіваюся на агресивну політику розвитку. Про цифри не хотілося б говорити, але ми використаємо будь-які можливості, які будуть співвідноситися з нашою комерційною моделлю», – говорить директор з розвитку АШАН Україна.

При цьому він додає, що багато чого буде залежати від того, чи зменшать свої апетити українські орендодавці. «На жаль, зараз в Україні невиправдано високі орендні ставки для магазинів невеликої площі. Вартість оренди далека від ринкових реалій», – нарікає Строкань. Підтверджують це й інші учасники ринку. За їх оцінками, в середньому вартість оренди невеликих приміщень завищена приблизно на 50%.

Складнощі з пошуком підходящих локацій під магазин можуть стати головною перешкодою для активного розвитку мережі, вважає керівник відділу торгових площ компанії JLL в Україні Катерина Весна. «Враховуючи, що в АШАН високі вимоги до приміщень не тільки з точки зору локації об’єкта, але і до технічних характеристик, вибір буде обмежений», – вважає експерт. За її словами, інші гравці ринку, розвиваючі мережі магазинів невеликих форматів, вже давно освоїли кращі локації площею від 300 до 800 кв. м. Що ж стосується умов оренди, то, на думку Весни, бренд АШАН буде грати на користь компанії при переговорах з орендодавцем. «Умови оренди – це завжди предмет переговорів. У разі окремо стоячих приміщень багато власників готові поступитися в ціні оренди, якщо компанія прозора, системна і передбачає тривалий термін оренди. Так що, на наш погляд, у АШАН є сильні аргументи для зниження ставки», – запевняє Весна.

На її думку, питання зміни логістики та асортименту при розвитку нового формату також будуть вирішені найбільш ефективним чином, однак вихід у регіони, де поки не присутні гіпермаркети АШАН, швидше за все, буде відкладений.

Ще однією перешкодою для активної експансії, за словами учасників ринку, можуть бути труднощі з підбором персоналу.

Однак у цьому випадку офіційне працевлаштування та можливість розвитку в стабільній міжнародній компанії будуть перевагами АШАН і дадуть можливість набирати досвідчених фахівців. «Якщо тестування нового формату пройде успішно і буде прийнято остаточне рішення активно розвивати магазини біля дому, то АШАН Україна, з урахуванням його фінансових можливостей, по силам відкривати і 100, і 200 магазинів в рік», – вважає топ-менеджер великої української мережі супермаркетів.

Представник іншого великого рітейлера додає, що якщо перед українською компанією буде стояти завдання настільки активної експансії і при наявності проблем з пошуком підходящих приміщень для оренди, не виключено, що АШАН буде розглядати варіанти поглинання конкурентів або будівництва власних магазинів.

Втім, більшість експертів схильні вважати, що АШАН буде розвиватися не так активно. «Думаю, в перші роки проекту, враховуючи всі нюанси нашого ринку, реально запускати близько 30-40 об’єктів – не більше», – говорить Ігор Гугля.

Про те, що активного розвитку нового формату не варто очікувати найближчим часом, говорить і директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко. «Враховуючи громіздкість управління АШАН Україна і те, як довго вони приймають і узгоджують свої рішення, тільки на тестування нового формату може знадобитися рік-два. Тим більше, що зараз у них є інші, більш пріоритетні завдання. В першу чергу я маю на увазі переговори про поглинання мережі КараванПоки вони не завершаться, АШАН Україна навряд чи буде перемикатися на інші масштабні проекти», – упевнений Дорошенко.

Читайте також –

У київському Ашан встановили Bluetooth-маячки, які інформують про акції


До останніх новин До популярних новин Підтримати редакцію

Раз на тиждень

ми будемо відправляти Вам 

найцікавіші новини тижня


Поділіться цією новиною в соціальних мережах


Читайте також

Усі новини ринку