На всі гроші: найгучніші угоди 2018 року в рітейлі, логістиці та девелопменті

На всі гроші: найгучніші угоди 2018 року в рітейлі, логістиці та девелопменті

03.01.2019 09:00
  1296
Дарья Златьева

Найбільші угоди минулого року на ринках комерційної нерухомості, e-commerce та логістики.

Цей текст доступний російською мовою

Продуктовий рітейл

Якщо минулий рік був багатий на поглинання та покупки в сфері продуктового рітейлу, то в 2019-му мережі продовжував посилювати позиції та відкривалися в зайнятих локаціях, а на сцену вийшли інвестори в комерційну нерухомість, логістику та e-commerce.

АТБ та Avant Group

АТБ продовжує завойовувати західний регіон і відкриває об’єкти мережі на місці магазинів Колібріс і 555, які входять в Avant Group. Однак угода торкалася не покупки мережі, а всього лише частини об’єктів.

Розвиток в західному регіоні АТБ почалося з покупки в 2016 році частини точок мережі Барвінок.

У 2017 році ритейлер був дуже активний і зараз зосередився на розвитку придбаних об’єктів: в 2017-му корпорація купила логістичний парк Копилов категорії А в Макарівському районі Київської області, а також складський комплекс у Львові площею 20 600 кв. м, який планує привести до стандартів категорії А.

Борги Фуршет викупив американський банкір

Підконтрольна американському банкірові Пітеру Штерну компанія Рітейл Кепітал придбала права вимоги за двома кредитами ДП «Строй-Маркет Груп» (входить до групи Фуршет). Відповідний договір переуступки прав вимоги був підписаний 29 серпня, про це повідомив FinClub.

Фонд гарантування вкладів виставляв на торги права вимоги за двома кредитами Дельта Банку, які були видані ДП «Строй-Маркет Груп» і ДП «Траверс Маркет». Компанії знаходяться в стані банкрутства. Заборгованість за кредитами становить 30,2 млн грн і 74,77 млн грн відповідно – сумарно 104,97 млн грн. Заставами по кредитах виступали комерційна нерухомість (магазини і торгові центри), товари в обороті (продукти, напої), торгове обладнання.

Нагадаємо, в минулому році українське представництво французької Auchan Group продало 20% акцій компанії Фуршет і в цьому році початоло розвивати формат супермаркетів і відкривати точки Мій Ашан.

В цьому році мало не стався викуп боргів і в іншого рітейлера – холдингу Рітейл Груп, який управляє продуктовими мережами Велика Кишеня і Велмарт. Борги мережі Велика Кишеня повинні були продати зі знижкою в 72%, проте фінансова компанія Інвестор відмовилася від покупки за 670 млн грн.

Логістика і e-commerce
IKEA і Нова пошта

Шведський меблевий гігант IKEA підписав п’ятирічний контракт з Нова пошта про співпрацю в Україні. Займатися логістикою компанії IKEA в Україні буде НП Логістик, яка входить до групи компаній Нова пошта. НП Логістик спеціалізується на фулфілменті: зберіганні товарів на складах, комплектації і відправленні замовлень одержувачу.

Сторони підписали п’ятирічний контракт, в тому числі на надання послуги зберігання і комплектацію замовлень для магазинів ритейлера формату Сity store в Києві, йдеться у повідомленні Нова пошта. Нагадаємо, перший магазин рітейлера відкриється в столичному ТРЦ Ocean Mall в кінці літа 2019 року.

Meest Express купила мережу з 1400 поштоматів ПриватБанку

Відправку посилок в поштомати ПриватБанк запустив ще в 2016 році і цілком успішно співпрацював з Нова пошта весь цей час. Але в червні 2018 року логістичний оператор Нова пошта повідомила про рішення припинити співпрацю з провайдером почтоматов в відділеннях ПриватБанку ТОВ «Віена-Автолізинг» і зосередитися на розвитку власної мережі.

Відмову від партнерства пояснили тим, що клієнтам Нова пошта незручно, що відділення ПриватБанку працюють тільки до 18:00, тоді як локації з власними почтоматамі компанії працюють мінімум до 21:00. Однак, як повідомляють ЗМІ, почтомати ПриватБанку викупила логістична компанія Meest Express.

Meest Ехрress і Пошта Польська

Про початок співпраці розповів Ростислав Кисіль, засновник Meest. Партнером української компанії стали відома торговельна мережа RUCH і національний поштовий оператор Пошта Польска, а також сотні невеликих приватних роздрібних точок.

Аналогічні пункти прийому-видачі посилок компанія розвиває в Україні під назвою Meest Tochka.
Пункти прийому-видачі посилок обслуговують новий онлайн портал з доставки посилок з Польщі в Україну – paczkadoukrainy.pl, який Meest запустив в травні.

Завдяки співпраці, українці, які перебувають в Польщі, можуть відправити посилку в Україну, не виходячи з дому, або скориставшись пунктами прийому посилок Meest. Посилки в Україні доставляє власна служба кур’єрської доставки Місць Ехпресс.

У 2018 році логістична компанія Meest Express запустила сервіс доставки замовлень з онлайну Meest Tochka. До кінця року Meest Express планує покрити мережею з декількох тисяч Meest Tochka все міста України і продовжити розвивати мережу в 2018 році.

McDonald’s і Glovo

Компанія McDonald’s успішно співпрацює в з іспанським сервісом Glovo в інших країнах. У листопаді компанія запустила доставку в українських McDonald’s: зараз доставка здійснюється з шести ресторанів Києва в трьох районах Києва – Шевченківському, Печерському та Солом’янському. Ще чотири ресторани будуть підключені до кінця року. У наступному році сервіс почне роботу ще в п’яти містах.

Міжнародний сервіс Glovo працює в 21-й країні світу і присутній в Україні з жовтня 2018 року. Особливістю є те, що компанія доставляє будь-який продукт певного розміру за максимально короткий термін. Замовлення здійснюється в мобільному додатку. За даними компанії, вона здійснює понад 20 млн замовлень щорічно.

Rozetka і Укрпошта

Rozetka орендувала приміщення в київському Головпоштамті і магазин найбільшого українського маркетплейса з’явився в самому центрі столиці – на Хрещатику. Це не найбільша точка компанії – площа магазина на проспекті Степана Бандера становить близько 4000 кв. м. За приміщення площею понад 1500 кв. м на Майдані Незалежності найбільший інтернет-магазин України буде платити 1 млн грн в місяць.

За рік магазини і мобільні точки видачі рітейлера з’явилися не тільки в Кієві. В столиці працює чотири магазини і розвивається мережа мобільних точок видачі. Першу з них компанія відкрила на парковці Novus. Рітейлер також встиг зміцнитися і в Одесі – там за рік відкрито також три магазина.

Naspers вийшов з EVO

Міжнародний інвестиційний фонд вивів інвестиції. Групу компаній ЕVO створили підприємці Микола Палієнко, Денис Горовий і Тарас Мурашко. Група розвиває маркетплейси, розробляє і продає готові рішення і щорічно виводить на ринок нові затребувані продукти. EVO розвиває такі проекти: Prom.ua, Satu.kz, Deal.by, Bigl.ua, Zakupki.prom.ua, Crafta.ua.

За словами Миколи Палієнко, на початковому етапі розвитку трьом засновникам компанії і ще чотирьом міноритарним партнерам, належало 49%, а Naspers – 51%. У 2018 році Naspers вийшов з EVO, залишивши в портфелі тільки OLX. Раніше Naspers продав частку в Kasta, як стверджують ЗМІ – фонду, який виступав в інтересах Dragon Capital.

Rozetka і EVO

Rozetka викупила частку Naspers в групі компаній EVO, а частка засновників EVO трансформується в частку в об’єднаній компанії.

У компаній різний бізнес – Rozetka продає товари на маркетплейсі і в роздрібних магазинах, в той час як компанія EVO заробляє на комісіях за розміщення товарів інших продавців.

Згідно з інформацією співрозмовників LIGA, товарообіг Rozetka можна оцінити на рівні $ 300-400 млн. Товарообіг маркетплейсов компанії EVO (Prom.ua, Bigl.ua, Crafta.ua, Shafa.ua) за минулий рік – 14,2 млрд грн. Щомісяця на маркетплейсах EVO покупці здійснюють понад 2 млн замовлень.

Експерти говорять про те, що Rozetka необхідний досвід IT проектів EVO, обидві компанії в свою чергу об’єднають величезну базу клієнтів, як В2В сегмента так і В2С.

У компаніях відзначають, що всі існуючі проекти продовжать свою роботу, а операційне управління бізнесами залишиться незмінним, нова компанія буде пропонувати нові спільні рішення підприємцям і онлайн-покупцям.

Fozzy Group почала розвивати службу доставки Justin і купила Post.ua

Fozzy Group з літа 2018 розвиває поштовий сервіс Justin і планує зробити з нього національного оператора.

Justin працює в двох форматах: Smart Parsel Shop (на мінімальній площі представлено максимальну кількість послуг логістики) і Online Service Retail (максимальний комплекс послуг з логістики, доставки та інформаційно-фінансові сервіси).

З метою розвитку Justin Fozzy Group в 2018 році компанія придбала кур’єрську службу Post.ua. Про операцію розповів в інтерв’ю СЕО компанії Justin Юрія Авдиш виданню Лига.Бизнес. “На цьому фундаменті ми збираємося побудувати національного оператора, в синергії з основним бізнесом Justin”, – розповів він. Post.ua працює в Києві і області, основний продукт компанії призначений для інтернет-магазинів.

Зараз мережа Justin вже складається з 225 точок, які розвиваються в торгових точках Fozzy Group, що працюють під брендами Fozzy Cash & Carry, Фора, Сільпо. Також компанія співпрацює з Автолюкс-Експрес-пошта, яка об’єднує мережу з 200 відділень експрес-формату.

За два роки мережа Justin планує довести кількість точок до тисячі в 2019 році і понад дві тисячі – в 2020-м.

Комерційна нерухомість
Dragon Capital купила ТРЦ Victoria Gardens, Sky Park, Aladdin

Dragon Capital в 2018-м зробила чимало інвестицій як в комерційну так і складську нерухомість. У березні стало відомо про угоду з придбання львівського ТРЦ Victoria Gardens загальною орендною площею 48 229 кв. м. Серед основних орендарів – Сільпо, Фокстрот, Argo, New Yorker, LPP Group, кінотеатр Multiplex, розважальний центр Papashon і тренажерний зал King Fitness.

У травні Dragon Capital придбав 50 гектар під склади в Київській області.

Dragon capital

Це не перша інвестиція Dragon Capital в складську і торгову нерухомість: у грудні минулого року був придбаний складський комплекс площею 31 508 кв. м в Бучі та виробничий комплекс площею 10 203 кв. м в Гостомелі Київської області.

У липні Dragon Capital закрив операцію з купівлі вінницького ТРЦ Sky Park. Загальна площа 7-рівневого торгово-офісного центру Sky Park складає 30 000 кв. м, GLA – 20 050 кв. м, з якої майже 5000 кв. м орендуються компаніями під офіси. Середня відвідуваність в день за останні півроку становила 23 500 осіб, вакантність не перевищувала 0,5%, а середня вакантність в цілому по комплексу, включаючи офісну частину, становить 6%.

Dragon Capital купив в інвестфонду Meyer Bergman київський ТЦ Aladdin, площею 1060 кв. м. За даними Biz.liga.net сума угоди склала $ 23 млн. Вакантность в центрі – менше 1%. Щомісяця його відвідує близько 325 000 чоловік. Інформація про те, що центр виставлений на продаж, з’явилася в травні цього року, а вже в жовтні АМКУ дав згоду на транзакцію.

Focus Estate Fund придбав два ТРЦ в Польщі

У квітні інвестиційний фонд Focus Estate Fund придбав Park Handlowy Eden (Galeria Eden) орендної площею 8 500 кв. м в польському місті Згоржелец. ТЦ Galeria Eden розташований в складі великого торгового кластера в населеному пункті безпосередньо на кордоні з Німеччиною, поруч з німецьким містом Герліц – великим культурним і промисловим центром країни. Якірними орендарями торгового центру є такі відомі і популярні бренди, як: Jysk, Komfort, Abra Meble, Pepco, Takko Fashion.

Focus

У реконцепцію торгового центру фонд має намір інвестувати понад 1,5 млн євро. Протягом року Focus Estate Fund спільно з польським партнером з розвитку Młyn Retail Park проведе роботи по розширенню торгової площі до 10 000 кв. м і зміни формату торгового центру на ритейл-парк.

У липні фонд закрив ще одну операцію з придбання торгового центру Galeria Awangarda площею 7515 кв. м в місті Бартошице (Польща). Цією інвестицією фонд збільшив свій портфель в секторі торговельної нерухомості середнього формату Польщі і Чехії до п’яти об’єктів, загальна орендна площа яких перевищила 34 000 кв. м.

Угоди, що були не реалізовані

Так і не змогли продати ТРЦ Respublika

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб знову не зміг продати права вимоги за кредитами банку Надра, забезпеченням за якими виступає недобудований київський ТРЦ Respublika. В результаті торгів ціна активу знизилася з 2,5 млрд грн до 1,1 млрд грн.

Будівництво об’єкта, інвестиції в який оцінювалися в $ 350 млн, почалося в 2012 році, а здача об’єкта в експлуатацію планувалася в 2014-му. Будівництво було припинено в 2015 році рішенням власника. Інвесторами проекту виступали Дмитро Фірташ і Вагіф Алієв. Загальна площа ТРЦ повинна була скласти 298 000 кв. м, що дозволило б йому стати на той момент третім за величиною в Європі.

Читайте також –

H&M, IKEA, Decathlon, Rive Gauche та інші: 10 головних подій в рітейлі та девелопменті України за 2018-й


До останніх новин До популярних новин Підтримати редакцію

Раз на тиждень

ми будемо відправляти Вам 

найцікавіші новини тижня


Поділіться цією новиною в соціальних мережах


Читайте також

Усі новини ринку