Фіскальні кайдани: Кабмін ускладнив продаж техніки

Фіскальні кайдани: Кабмін ускладнив продаж техніки

14.04.2017 09:01
  437
Ukrainian Retail Association

Кабінет міністрів зобов’яже продавців техніки продавати її виключно через касовий апарат. До чого це призведе?

Правила гри на ринку непродовольчих товарів змінюються. Кабінет міністрів 16 березня 2017 року випустив постанову № 231. Воно вступає в силу з 8 травня і зобов’язує продавців технічно складних товарів проводити продаж за готівку через касовий апарат. Уряд визначив чіткий перелік цієї техніки. Винятків для бізнесу немає: вимога встановити реєстратори розрахункових операцій (РРО. – Ред.) стосується і підприємців на спрощеній системі другої-третьої груп, які до цього моменту працювали без всяких касових апаратів. Навіщо це зроблено і які наслідки такого рішення?

Офіційна версія

Формально нововведення захищає споживача. Кожен покупець хоче забезпечити своє право на гарантійний ремонт, повернення, заміну технічно складного товару: мобільного пристрою, обладнання, побутової техніки. Однак виконання умов гарантії – це робота не продавців, а сервісних центрів виробників або дистриб’юторів. Продавцю достатньо правильно оформити гарантійний талон, що ніяк не пов’язане з продажем через касовий апарат такого товару. Так що історія з захистом споживача – лише фасад.

Об’єктивно – вводиться контроль закупівель та продажів товарів на підставі зазначеного урядом переліку. Продаж через РРО товарів фактично запроваджує моніторинг схем продажу товарів, на які у фірми немає документів, тому оприбуткування часто проводиться підприємствами “заднім числом”, коли устаткування вже продано. Не можна сказати, що контроль роздрібних продажів повністю переможе такі маніпуляції, але частково точно зруйнує.

Як не порушувати

У підприємця є два шляхи: встановити касовий апарат або проводити оплати за безготівковим розрахунком, виставляючи клієнту рахунок. Здавалося б, можна поставити РРО – і всі проблеми вирішені. Але якщо точок продажів кілька, РРО потрібен на кожній з них. А якщо номенклатура товарів обширна, потрібно ще й сканер штрихкодів, автоматизація складської бази товарів і багато іншого. Ціна такого технічного рішення може скласти сотні тисяч гривень.

Оплата онлайн-карткою через сайт також безпечна. Але прийом платежів з використанням платіжних систем (Рortmone, LiqPay), незважаючи на свій “безготівковий” статус, перебуває в зоні ризику (лист ДФС від 23.05.16 № 5295/К/99-99-22-07-03-14). Хто добре пам’ятає текст закону про РРО, знає, що розрахунковою операцією є як готівковий, так і безготівковий розрахунок (картки, жетони тощо), а пункт про право працювати без РРО при проведенні розрахунків через платіжні системи (п. 13 ст. 9 Закону про РРО) з тексту був виключений кілька років тому.

Креативний підхід до обмеження проявили деякі підприємці, які вирішили підмінити продажу технічно складних товарів з переліку орендою або “подарунком до купівлі чашки кави”, але всерйоз так працювати не рекомендую.

Що перевірять?

У уяві підприємця, якщо норма набрала чинності 8 травня, то вже через два дні до нього завітають з перевіркою. Ні, все буде не так. Цікавіше перевірити підприємця, який “не знав, що так треба”, приблизно через півроку. Порушення за більш тривалий період дозволяє застосувати штраф побільше. Наприклад, нероздрукування фіскального чека тільки перший раз обійдеться в 1 грн, усі інші готівкові надходження – 100% суми прийнятих коштів.

Ще одна улюблена “забава” контролерів касової дисципліни – інвентаризація товарних залишків. Ст. 20 Податкового кодексу дозволяє вимагати проведення інвентаризації на складі суб’єкта господарювання, і без юридичного супроводу цієї процедури платник податку за незнанням може зробити помилки, які призведуть до додаткових санкцій. Не вдаючись у подробиці, скажу, що недостача товарів на складі не проблема. Інтерес для контролерів представляють надлишки товарів, купівля яких не підтверджена документально. Підприємець, який не знає про повноваження перевіряючих, змушений захищатися юридично або платити значний штраф.

Малий бізнес зараз не може дозволити собі розслабитися і просто заробляти гроші. Вони повинні тримати руку на пульсі і стежити за новими змінами або обмеженнями в роботі. Інакше можна втратити все.

Автор: Олександра Томашевська, податковий консультант Київського центру підтримки і розвитку бізнесу

Джерело: LIGA.net

Читайте також – 

Як врятувати український ринок побутової техніки


До останніх новин До популярних новин Підтримати редакцію

Раз на тиждень

ми будемо відправляти Вам 

найцікавіші новини тижня


Поділіться цією новиною в соціальних мережах


Читайте також

Усі новини ринку