Dragon Capital: Верховний Суд сприяє рейдерському захопленню ТРЦ Victoria Gardens

Dragon Capital: Верховний Суд сприяє рейдерському захопленню ТРЦ Victoria Gardens

03.09.2018 02:15
  298
Ukrainian Retail Association

Верховний Суд, ігноруючи норми законодавства, задовільнив скаргу рейдерів і поновив розгляд справи, рішення по якій набрало законної сили.

Як повідомляє прес-служба компанії Dragon Capital, яка володіє львівським ТРЦ Victoria Gardens, у червні 2017 року група шахраїв підробила документи щодо передачі права власності на 100% статутного капіталу в ТОВ «Фенікс-Капітал» (власник ТЦ Victoria Gardens площею 104 000 кв. м) по абсурдній ціні в 100 000 грн. Незаконність зазначених дій була підтверджена в ході численних судових процесів та кримінальних проваджень. У листопаді того ж року Господарський суд Львівської області визнав підроблений договір купівлі-продажу недійсним. Відповідне рішення не було оскаржене в апеляційному суді та набрало законної сили 14 листопада 2017 року.

Тим не менше, більш ніж через п’ять місяців – 27 квітня 2018 року – апеляційна скарга все ж була подана. Як аргументи пропуску строку скаржник зазначив відсутність його представника на суді, невірну адресу, на яку суд відправив копію рішення, а також перебування на лікуванні з 6 листопада по 10 грудня 2017 року. При цьому, насправді, представник відповідача був присутній під час розгляду справи в суді, що свідчить про належне повідомлення відповідача про розгляд справи. У всіх документах сам скаржник використовував саме ту адресу, на яку суд надіслав рішення, а дані про лікування протягом місяця ніяк не пояснюють, чому він протягом п’яти місяців не оскаржував рішення суду першої інстанції.

Львівський апеляційний господарський суд відмовив йому у відкритті апеляційного провадження. Однак 25 червня 2018-го скаржник звернувся до Верховного Суду із касаційною скаргою, в якій просив скасувати ухвалу апеляційного суду. Дивовижно, але суд, ігноруючи норми законодавства України, попередню практику в аналогічних справах та практику Європейського суду з прав людини, задовільнив касаційну скаргу рейдерів. Крім того, Верховний Суд розглянув скаргу взагалі без сплати судового збору, що є вкрай незвичним явищем в судовій практиці України та може свідчити про заангажованість і необ’єктивність суддів.

«Ми дуже здивовані такому рішенню Верховного Суду, який взяв до уваги аргументи шахрая та поновив розгляд справи, – коментує рішення Володимир Тимочко, керуючий директор компанії Dragon Capital. — Як один з найбільших іноземних інвесторів в Україні, ми вже не вперше стикаємося із непередбачуваними та неправомірними діями української судової системи. Цей випадок вкотре показує, наскільки незахищеним є бізнес в Україні та пояснює, чому притік іноземних інвестицій в Україну знаходиться на історично низькому рівні. Ми дуже сподіваємось, що Львівський апеляційний господарський суд та ВС у цій справі керуватимуться виключно законом, а рейдери, щодо яких вже відкрито декілька кримінальних проваджень, все ж таки будуть справедливо покарані й нам вдасться відстояти права на ТЦ Victoria Gardens».

Нагадаємо, відкриття ТРЦ Victoria Gardens (54 500 кв. м орендної площі) у Львові відбулося у жовтні 2016 року. До сих пір ТРЦ, обсяг інвестицій в який за інформацією консалтингової компанії JLL склав близько $110 млн, є найбільшим з торгових центрів, що працюють в Західному регіоні країни. Він складається з двох основних торгових поверхів і двох парковок на 1500 автомобілів. У березні 2018 року об’єкт був придбаний однією з найбільших інвесткомпаній України Dragon Capital.

Читайте також – 

ДСНС вимагає закрити ряд ТРЦ. У списку – Sky Mall, New Way, Сонячна Галерея, DEPO’t Centre, Metro Cash & Carry Ukraine та Епіцентр


До останніх новин До популярних новин Підтримати редакцію

Раз на тиждень

ми будемо відправляти Вам 

найцікавіші новини тижня


Поділіться цією новиною в соціальних мережах


Читайте також

Усі новини ринку