CBRE Ukraine: попит на складську нерухомість в Україні зростає

CBRE Ukraine: попит на складську нерухомість в Україні зростає

01.09.2017 08:50
  315
rau

Рівень вакантності складів в Україні в I півріччі знизився на 2,5%. Основна причина – пожвавлення рітейлу.

Згідно з даними компанії CBRE Ukraine, у першому півріччі 2017 спостерігалося помітне зміцнення попиту на ринку. Найбільше площ орендували великі рітейлери і логістичні оператори: їх частка у структурі загального валового поглинання досягла 57% і 31% відповідно. Таким чином, у першому півріччі сумарний обсяг оренди та купівлі складських приміщень виріс на 46% рік до року і склав близько 70 000 кв. м. Майже половину цього обсягу забезпечила купівля мережею АТБ логістичного комплексу Kopylov Logistic Park площею 31 000 кв. м.

Зате обсяг орендованих площ рік до року знизився на 16,7% і склав 40 000 кв. м. На думку аналітиків CBRE Ukraine, зниження обумовлене перерозподілом попиту між спекулятивною пропозицією і об’єктами для власного користування, з одночасним зростанням дефіциту великих лотів складських приміщень, а також обмеженим обсягом нових приміщень.

Зростання попиту з боку рітейлерів спостерігався переважно в об’єктах під управлінням логістичних операторів. Так, найбільшою угодою в сегменті логістичних складів операторів стала оренда Metro Cash&Carry 14 000 кв. м в комплексі FM Logistic.

З іншого боку, очікується, що орендна активність істотно зросте протягом другого півріччя. Якщо в минулому році валове поглинання переважно складалося з переїздів, то протягом перших шести місяців 2017 було укладено декілька угод по розширенню. Серед найбільших угод з оренди в першому півріччі: розширення національного логістичного оператора Нова пошта, який орендував 8 600 кв. м в комплексі Omega I.

У першому півріччі 2017-го були завершені тільки невеликі (менше 5 000 кв. м) і середні (5 001 – 10 000 кв. м) за розміром угоди, при цьому найбільшу частку становили саме транзакції до 5 000 кв. м: близько 82%. Потреба в площах понад 10 000 кв. м задовольнялась шляхом придбання об’єктів або розширення в складах логістичних операторів.

У першому півріччі на ринку з’явилися невеликі складські об’єкти. Нова пропозиція містить 4 100 кв. м у складі 3-ї черги SAN factory і 4 100 кв. м у складському комплексі “Щасливе 2”. Однак, незважаючи на появу 8 200 кв. м нових площ, загальна пропозиція на ринку скоротилася на 2,1% до 1,25 млн кв. м. Оскільки введення в експлуатацію 3-ї черги Unilogic Park (22 000 кв. м) було перенесено на наступний рік, обсяг складських площ, запланованих на друге півріччя 2017 року, становить лише 1 100 кв. м у наступній черзі складського комплексу SAN factory. Таким чином, очікується, що обсяг нового спекулятивного пропозиції в 2017 році складе приблизно 9 300 кв. м.

У той же час, обмежену кількість споруджуваних об’єктів і зростання попиту з боку ключових орендарів стимулювали девелоперів будувати складські об’єкти для власного використання. Очікується, що близько 34 000 кв. м складських площ для власного користування буде введено в експлуатацію до кінця 2017 року. Нові складські приміщення будуть представлені 6-ї секції (7 000 кв. м) 3-ї черги комплексу FM Logistic і складським комплексом «Термінал Нова пошта» (20 000 кв. м).

Рівень вакантності продовжував знижуватися протягом першого півріччя і склав 9,5% на кінець червня, що на 2,5 в. п. менше, ніж в кінці 2016 року. Основними передумовами зниження вакантності стало підвищення попиту з боку орендарів, обмежений обсяг нового будівництва і скорочення спекулятивного пропозиції на ринку.

Наталія Сокирко, керівник департаменту складської і промислової нерухомості CBRE Ukraine, прокоментувала: «Ми очікуємо, що потреби орендарів будуть поступово зростати у другій половині 2017 року. Незважаючи на той факт, що кілька угод по розширенню були завершені у першому півріччі, існує значний обсяг незадоволеного попиту на ринку. Враховуючи вкрай низький обсяг нової пропозиції, нові площі будуть швидко поглинуті ринком. Очікується, що середня ринкова вакантність продовжить знижуватися до кінця року, а декларовані орендні ставки поступово почнуть рости. В цілому, ринок демонструє необхідну позитивну динаміку. Однак подальші зміни орендних ставок і капітальної вартості об’єктів будуть залежати від розподілу попиту між пропозицією складських площ, орієнтованих на здачу в оренду і об’єктами, які будуються для власного використання, а також загальної економічної і фінансової стабільності в країні».

Повна версія звіту CBRE Ukraine доступна за посиланням.

Довідка. CBRE – найбільша в світі консалтингова компанія в сфері нерухомості (за підсумками 2016 року) і входить в список 500 найбільших компаній світу згідно з рейтингом Fortune 500. Компанія управляє більш 450 офісів у світі, а штат співробітників налічує близько 75 000 чоловік.

Український офіс CBRE був відкритий в січні 2008 року і є частиною афілійованої мережі компанії. Штат співробітників CBRE в Україні налічує близько 300 фахівців, включаючи персонал на об’єктах нерухомості, переданих компанії в управління та експлуатацію.

Читайте також

Радомир Цуркан, CBRE Ukraine: Сьогодення та майбутнє ТРЦ Києва (презентація)


До останніх новин До популярних новин Підтримати редакцію

Раз на тиждень

ми будемо відправляти Вам 

найцікавіші новини тижня


Поділіться цією новиною в соціальних мережах


Читайте також

Усі новини ринку