Що заважає іноземним інвесторам приходити в Україну – дослідження Dragon Capital

Що заважає іноземним інвесторам приходити в Україну – дослідження Dragon Capital

09.11.2020 01:23
  366
rau

Недовіра до судової системи зайняло перше місце серед перешкод для закордонних інвестицій.

Цей матеріал доступний російською мовою

Read English

Майже половина (48%) іноземних інвесторів вважають, що інвестиційна привабливість України знижується, 42% не вбачають суттєвих змін, тільки 9% бачать поліпшення. Про це свідчать результати п’ятого щорічного опитування іноземних інвесторів, яке Європейська бізнес асоціація (ЄБА), Dragon Capital і Центр економічної стратегії (ЦЕС) провели в кінці жовтня 2020 року.

Його мета – визначення ключових перешкод для закордонних інвестицій, а також потенційних дій держави, які могли б вплинути на інвестиційний клімат. В цьому році в опитуванні взяли участь 117 респондентів, в тому числі портфельні та стратегічні інвестори, які вже мають інвестиції і які тільки планують інвестувати в Україну.

Вперше за п’ять років проведення опитування недовіра до судової системи очолила анти-рейтинг перешкод для закордонних інвестицій. Корупція – лідер попередніх років, зайняла лише друге місце. Ці дві перешкоди є найважливішими як для стратегічних, так і портфельних інвесторів.

Монополізація ринків і захоплення влади олігархами займає третє місце серед перешкод, хоча стратегічним інвесторам також істотно перешкоджає обтяжливе і нестабільне законодавство.

Ефективна боротьба з корупцією матиме найсприятливіший вплив на інвестиційний клімат. Таку думку поділяють і стратегічні, і портфельні інвестори. Іншими важливими факторами стануть перезапуск судової системи і призначення на ключові позиції реформаторів з високою репутацією.

Дефолт по державних запозиченнях був названий найбільшою загрозою для інвестиційного клімату. Другу і третю позицію зайняли відхід від демократичних цінностей і зміна геополітичного курсу. Стратегічні інвестори також бачать загрозу в надто м’якій бюджетній та монетарній політиці, яка несе ризики для макроекономічної стабільності. Портфельні інвестори вважають неспроможність досягти домовленості з МВФ суттєвою загрозою дефолту.

Потенційний повторний локдаун матиме помірно негативний вплив на інвестиційну активність. 47% стратегічних інвесторів, які вже працюють в Україні, відзначили, що не змінять свої інвестиційні плани, при цьому 27% знизять або зупинять інвестиції.

«Думку іноземних інвесторів розділяє і український бізнес. Опитування, яке ми в ЕВА проводили у вересні, також показало, що на перше місце директори поставили необхідність проведення судової реформи і встановлення верховенства права, на другому місці – боротьба з корупцією. У той же час, події, які останнім часом відбуваються в країні, наприклад, навколо Конституційного суду, точно не додають привабливості нам і можуть викликати питання у міжнародних партнерів, чи дійсно ми як країна є надійним партнером для співпраці. Український бізнес і суспільство дуже чекають чесні суди, зменшення корупції та політичну і економічну стабільність. І я закликаю владу нарешті почати активну і ефективну роботу в напрямку реалізації цих змін», – зазначає Анна Дерев’янко, виконавчий директор Європейської бізнес асоціації.

Томаш Фіала, генеральний директор Dragon Capital, президент Європейської бізнес асоціації: «В минулому році ми сподівалися на швидкі ринкові реформи, ув’язнення корупціонерів і перезавантаження інститутів влади професіоналами з міцними моральними переконаннями. За останні півроку ці надії змінилися розчаруванням від незрозумілої кадрової політики, яка впроваджувалася на користь олігархів і корупціонерів».

«Недовіра до судів вперше за п’ять років вийшла на перше місце серед перешкод до інвестування в Україну. Це підтверджує, що без справжнього оновлення суддівського корпусу під контролем громадськості і міжнародних партнерів будь-які спроби влади залучити інвестиції і підштовхнути економіку приречені на провал», – зазначив Гліб Вишлінський, виконавчий директор Центру економічної стратегії, коментуючи нинішні результати опитування.

Ознайомитися з результатами попередніх опитувань можна тут.

Читайте також –

Colliers International (Україна): осіннє загострення в рітейлі


До останніх новин До популярних новин Підтримати редакцію

Раз на тиждень

ми будемо відправляти Вам 

найцікавіші новини тижня


Поділіться цією новиною в соціальних мережах


Читайте також

Усі новини ринку