Два в одному: якими торговими центрами володіють найбільші рітейлери України

Два в одному: якими торговими центрами володіють найбільші рітейлери України

19.08.2019 08:15
  4122
Костянтин Симоненко

Ашан, Велика Кишеня, Фуршет, Фокстрот, ЕКО маркет та інші торгові мережі, які володіють власними ТЦ/ТРЦ.

Цей матеріал доступний російською мовою

Більшість компаній вважають за краще не змішувати торгівлю з девелопментом, наважуючись максимум на покупку або будівництво приміщень для своїх магазинів. Зрозуміло, що будівництво торгового центру вимагає набагато більших вкладень, ніж спорудження одного магазину, нехай і великого.

RAU вирішила з’ясувати, якими торговими центрами, крім власних магазинів, володіють найбільші торгові концерни і холдинги країни.

Фуршет

Фуршет – власник столичних торгових центрів Променада і Ритм, а також магазину Галерея мод в ТЦ Променада.

ТЦ Променада Центр площею 42 000 кв. м відкрив свої двері в 2003 році. Він був побудований в форматі «вулиця модних покупок» – магазини розміщені таким чином, що відвідувачам зручно поєднувати покупки з прогулянкою. У тому ж році Фуршет ввів в експлуатацію районний ТЦ Ритм на 10 000 кв. м.

Мережа роздрібної торгівлі Фуршет заснована в 1992 році. На кінець I кварталу 2019 року, за даними компанії GT Partners Ukraine, мережа складалася з 64-х магазинів в 15-ти регіонах країни. До кінця року рітейлер планує закрити 12-13 магазинів. Мережа також має власні м’ясопереробні, пельменні, кондитерські, кулінарні, рибні виробництва та пекарні. Ключовий акціонер – Ігор Баленко.

Ашан

Французький рітейлер Auchan прийшов в Україну в 2007 році. Перший гіпермаркет-дискаунтер був відкритий в Києві на початку 2008 року. Французи відразу стали розвивати обидва напрямки – торгівлю і девелопмент, правда, двома різними підрозділами.

Будівництвом гіпермаркетів займається міжнародний девелопер Ceetrus (ТОВ “Сітрас Україна”, раніше Immochan), що входить в холдинг Auchan. Станом на вересень 2018 року Ceetrus Ukraine керував п’ятьма діючими торговими галереями в складі ТЦ Ашан в Києві і Львові, ТЦ Rive Gauche та Рітейл Парк Петрівка (обидва – Київ).

Ще три великих проекти знаходяться на стадії розробки і реалізації із загальним GLA понад 200 000 кв. м. Це друга черга ТРЦ Rive Gauche, ТРЦ OVI (Одеса) і Рітейл Парк Петрівка-2.

Торгова мережа Ашан представлена ​​в Україні не тільки гіпермаркетами-дискаунтерами, а й класичним супермаркетом в Дніпрі, а також чотирма точками формату «магазин біля дому» (всі Київ). З 26-ти діючих магазинів мережі половина знаходиться в столиці.

Ceetrus заснована в 1976 році (до червня 2018 року – Immochan). Компанія є глобальним гравцем в області нерухомості, володіє 393 торговими центрами по всьому світу.

Auchan Holding – французька корпорація, представлена ​​в багатьох країнах світу. Номінально є головним структурним підрозділом Асоціації сім’ї Мюлье. В Україні бізнес сім’ї Мюлье представлено ​​також магазинами спорттоварів Decathlon і магазинами формату DIY Leroy Merlin.

Велика Кишеня (Рітейл Груп)

Компанія вибрала стратегію зведення ТРЦ в обласних центрах, замахнувшись на будівництво відразу шести об’єктів і логістичного комплексу, спорудження яких оцінювалося в $285 млн.

Починаючи з 2007 року компанія відкрила ТРЦ Екватор в Полтаві, Чернівцях та Черкасах. У 2008 році планувалося відкриття ТРЦ у Івано-Франківську, Києві та Донецьку. Черкаський ТРЦ хоч і був першим в місті, не зміг принести очікуваний дохід, в 2013 році був закритий, а в 2014 році переданий за борги ВТБ Банку.

В результаті холдинг Рітейл Груп нині управляє мережею з семи ТРЦ Екватор загальною площею: 117 000 кв. м. Вони знаходяться в Полтаві, Рівному, Чернівцях, Івано-Франківську та три – в Харкові.

Рітейл Груп управляє торговими мережами: Велмарт – 27 гіпермаркетів в Україні і 1 – в Молдові, Велика Кишеня – 21 супермаркет, 1 магазин преміум-формату ВК SELECT, 15 «магазинів біля будинку» ВК Експрес. Також в управлінні компанії знаходиться мережа супермаркетів Green Hills Market (Молдова). Ключовий акціонер групи – Роман Лунін.

МегаМаркет

Девелоперська група АДС, яка розвивала мережу гіпермаркетів МегаМаркет, одночасно будувала ТРЦ. Зокрема, в 2009 році в Броварах відкрився ТРЦ Термінал – найбільший в Україні на той час і з першим аквапарком в столичному регіоні.

Через два роки з’явився торговий центр і готель Космополіт, а ще через два, восени 2013 року – аутлет-центр Мануфактура (GBA – 25 000 кв. м, GLA – 15 000 кв. м).

На початку 2017 року власники МегаМаркету Віктор Юшковський і Олег Вишняков розділили бізнес. Юшковському дісталися у власність ТРЦ Термінал в Броварах, аутлет-центр Мануфактура, будівлі Мегамаркет на вулицях Антоновича, Сурікова і на четвертому кілометрі Одеської траси. Також бізнесмен контролює роботу всієї продовольчої мережі МегаМаркет і кінотеатрів Батерфляй. У листопаді 2018 року було відкрито новий ТЦ Нивки загальної площею 19 129 кв. м, на території якого працює магазин МегаМаркет і кінотеатр Баттерфляй, що також належить Юшковському.

Торговий центр і готель Космополіт, розважальний центр Ультрамарин і будівля, в якому розташований МегаМаркет на Петрівці перейшли в управління Олега Вишнякова.

Novus

Мережа Novus входить в групу БТ Інвест Україна – представництво литовської компанії BT Invest, яка крім мережі супермаркетів NOVUS, розвиває також будівельну компанію Stolitsa Group. В її портфель входить дворівневий багатофункціональний комплекс Retroville – 122 729 кв. м, з яких 11 147 кв. м займає бізнес-центр класу «B», а 80 718 кв. м – торгово-розважальний центр.

Мережа Novus представлена на українському ринку з 2008 року. З тих пір кількість торгових точок рітейлера виросла до 42-х маркетів загальною площею понад 170 000 кв. м. Більшість торгових точок мережі працює в Києві і області (35 маркетів). Серед власників компанії – громадяни Литви Марина Познякова, Агне Рузгіене і Раймондас Туменас.

Таврія В

В цілому налічується 15 торгових центрів, включаючи поодинокі об’єкти в містах Хмельницький, Ізмаїл, Білгород-Дністровський, Чорноморськ, Харків

Мережа супермаркетів Таврія В використовує два формати торгових точок – торговельні центри і «магазини біля дому». Перший з них орієнтований в першу чергу на клієнтів, які роблять тижневі покупки, а другий – на щоденні покупки.

Попутно компанія розвиває девелоперський напрямок бізнесу, керуючи на даний момент кількома великими торговими об’єктами, в основному в південних регіонах країни. Найбільше власних ТЦ у неї в «домашньому» регіоні – Одесі. Це торгові центри Маршал, Таіровський, Вузівський, Аеропортівський, Суворовський, Афіна. Всі вони були побудовані з 2002 по 2005 рік, зазвичай їх площа не перевищує 10 000 кв. м.

У 2007 році відкрився ТЦ Сади Перемоги площею 27 000 кв. м з делікатес-маркетом. Тоді ж з’явився «іменний» ТЦ Корабельний в Миколаєві, а слідом за ним ще один ТЦ Таврія В. В березні 2017-го в Одесі був відкритий ТЦ Альтаіровський.

Торгова мережа Таврія В заснована в 1992 році в Одесі. Мережа розвиває як звичайні супермаркети Таврія В, так і преміальні супермаркети Космос.

Згідно з даними на офіційному сайті компанії, зараз мережа супермаркетів компанії налічує 89 об’єктів роздрібної торгівлі

Магазини мережі представлені в Києві, Одесі, Миколаєві, Харкові, Ізмаїлі, Білгород-Дністровському, Чорноморську, Хмельницькому та Херсоні. Співвласниками компанії є брати Борис і Михайло Музальови.

Арсен, Фреш, Союз, Квартал (Група Євротек)

Для об’єктів в управлінні «ТРК«Євротек»продуктові мережі Фреш, Арсен, Союз і Квартал є якірними орендарями. Супермаркети працюють у вигляді торгових центрів, де підприємці орендують торгові площі і торгують разом з компанією Євротек.

Серед нових масштабних проектів – будівництво чотириповерхового ТРЦ на місці магазину Арсен на проспекті Червоної Калини у Львові. Площа ТРЦ після реконструкції збільшиться більш ніж в п’ять разів – з 6000 до 33 000 кв. м, а GLA торгово-розважального центру складе 24 750 кв. м.

Як стверджується на сайті девелопера, в його управлінні перебуває 112 об’єктів по всій Україні загальною площею 250 000 кв. м.

ГК Євротек розпочала діяльність в 1995 році. Розвиває чотири мережі мультиформатних роздрібних продуктових магазинів: Фреш, Арсен, Союз і Квартал. Має власний логістичний центр у Львові. Згідно сайту ГК Євротек, компанія володіє 53 торговими точками в 10 містах України і однієї оптовою базою. Ключовий власник групи – Михайло Весельський.

Класс

ТОВ «Укр-Трейд» створення власної роздрібної мережі почало в 2001 році з відкриття супермаркету «Класс-1» в Харкові. Перший торговий центр Класс був відкритий в 2005 році.

У 2010 році відкрився «Класс-7» на проспекті Тракторобудівників, 128. Ще через рік, у 2012-му з’являються відразу два нові супермаркети – на вулиці Клочківській, 104-а ( «Класс-8») і на вул. Леся Сердюка, 36 («Класс-9»). У них крім продуктів пропонувалися ювелірні вироби, парфумерія, а на Клочківській також працює фірмовий ресторан «Амато». Останнє відкриття ТЦ Класс відбулося в 2018 році – в Харкові в районі метро «Холодна гора».

Торгова мережа КЛАСС (Харків) налічує 13 об’єктів, 6 з яких – повноцінні торгово-розважальні центри. Також в групу компаній входять магазини канцтоварів Олівець, дитячих товарів Bambini, товарів для дому Style Home, косметики та парфумерії RUSH, ресторани Amato і кафе Територія відпочинку. Власник групи компаній – Олександр Лобановський, який в 2015 році став депутатом Харківської міськради, балотуючись від партії «Відродження», списки якої на виборах в міськ- і облраду очолював нинішній мер Харкова Геннадій Кернес.

ЕКО маркет

Девелоперський підрозділ ЕКО-Капітал, управляє чотирма торговими центрами Європорт: в Києві (біля Південного вокзалу, площа 13 700 кв. м), в Миколаєві (9800 кв. м), в Сумах (7200 кв. м) і в Херсоні (7200 кв . м). Ці об’єкти і зараз пропонуються до оренди на сайті рітейлера.

Аналогічно пропонуються до оренди площі в ТЦ ЕКО Плюс в Житомирі площею 5050 кв. м, відкритого в 2005 році. Також навесні 2008 року ТОВ «ЕКО» відкрило в Полтаві трирівневий торговий центр Паровоз загальною площею 3500 кв. м.

Крім того, за повідомленнями ЗМІ, минулої осені рітейлер придбав роздрібний бізнес торгового дому Avanta Group (43 магазини Колібріс і 15 франчайзингових торгових точок АВС маркет), який також розвивав ТРЦ Orange Plaza в м Вараш Рівненській області площею 9000 кв. м. Але на сайті рітейлера інформація про цей ТРЦ відсутня.

Супермаркети ЕКО-маркет входять в ТОВ «ЕКО». Всього налічується 115 магазинів в 35-ти містах України. ЕКО, крім мережі продуктових супермаркетів, об’єднує мережу торгових комплексів ЕКО-маркет. Всього їх 24, з яких 7 перебувають в столиці. Власник – Святослав Нечитайло. Його родині належить великий алкогольний холдинг у Східній Європі – Баядера.

Епіцентр

Мережа будівельних супермаркетів спочатку будувала тільки торгові центри «під себе». Однак тепер вона може похвалитися, принаймні, трьома ТЦ, де присутні і інші великі орендарі. Це, зокрема, найбільший Епіцентр на Полярній, 20 Д в Києві, площею 105 000 кв. м, відритий в грудні 2014 року. Ще один ТЦ знаходиться теж у Києві на проспекті Бандери 11 А, який був побудований на місці Альта-Центр (площа 56 000 кв. м). Він відкритий в березні 2018-го.

Також є Епіцентр на 7-му кілометрі Овідіопольської дороги в Одеській області (відкритий в 2006 році, площа 66 880 кв. м), де нещодавно почав роботу супермаркет Сільпо.

ТОВ «Епіцентр К» створено в 2003 році, перший гіпермаркет в Києві відкрився в грудні того ж року. На даний момент компанія володіє 51-м торговим центром загальною площею в 1,3 млн кв. м. Вісім з них знаходяться в Києві. Належить компанія Олександру і Галині Герега.

Фокстрот

Девелоперська компанія Depot Development Group з групи компаній Фокстрот розвиває мережу торгових центрів Depo’t в Україні. Як раніше повідомляв керівник ГК Фокстрот Валерій Маковецький, група має намір розширювати портфель торгової нерухомості в регіонах України шляхом покупки готових об’єктів і будівництва нових. Мова йде про невеликі ТЦ обласного масштабу, загальна площа кожного близько 10 000 -15 000 кв. м.

Поки в портфелі компанії значиться п’ять ТЦ Depo’t: в Кропивницькому, Лубнах, Миколаєві, Черкасах та Чернівцях. Всі вони демонструють хороші показники роботи.

Група компаній Фокстрот веде свою історію від 1994 року. Depot Development Group – девелоперська компанія повного циклу (від пошуку земельної ділянки та створення концепції, до здачі в оренду та подальшого управління готовим об’єктом). Компанія створена в 2007 році в складі ГК Фокстрот. Портфель Depot Development Group об’єднує близько 150-ти об’єктів торговельної, офісної та складської нерухомості в Україні та Молдові, зокрема, магазини Фокстрот. Загальна площа об’єктів в управлінні – близько 260 000 кв. м. Площа проектів компанії, які в даний час знаходяться на стадії розробки і будівництва – понад 120 000 кв. м. Засновники компанії – Валерій Маковецький і Геннадій Виходцев.

Varus

Київський торговий центр Метрополіс (побудований в 2005 році, площа понад 33 000 кв. м) скоро повинен перейти під управління Кропперс Груп, яка входить в торгово-виробничу корпорацію Ольвія. Зараз під управлінням Кропперс Груп знаходяться 18 об’єктів комерційної нерухомості, в тому числі 16 ТЦ загальною площею 100 000 кв. м. Зосереджені вони в основному в Дніпровському регіоні.

Серед цих об’єктів можна виділити наступні:

  • ТЦ Варус, Запоріжжя, відкритий в грудні 2009 року. Загальна площа становить 6762 кв. м. Торговий центр формату «щоденної сімейної покупки».
  • ТОЦ Славутич, Дніпро, зданий в 2013 році, площа понад 13 000 кв. м
  • ТК Європа, Дніпро. Загальна площа – 9865 кв. м. Після реконструкції в жовтні 2011 року перейшов в управління ТОВ «Кропперс Груп» в новому форматі.
  • Багатофункціональний центр Теrra за адресою м Кам’янське, бульвар Будівельників, 27 А був відкритий як ТЦ Материк ще в квітні 2008 року. Загальна площа 10 500 кв. м. Перейшов в управління ТОВ «Кропперс Груп» в листопаді 2011 року.

З останніх проектів, реалізованих групою – ТЦ Academ-City в Києві. Тоді інвестиції в проект склали 235 млн грн.

Торгово-виробнича корпорація Ольвія створена в 1997 році. В її складі нині значиться ТОВ «Агора-Рент» (послуги в області складської логістики з 2005 року, володіє офісно складським комплексом в Дніпрі на 21 800 кв. м складських і 6500 кв. м офісно-побутових приміщень). Також в корпорацію входять будівельна компанія Ольвія, дистрибуційні та логістична компанія Afina, а також мережа супермаркетів Varus і мережа дрогері EVA. Бенефіціари компаній – Валерій Кіптик і Руслан Шостак.

OLDI

Мережа будівельних супермаркетів OLDI вирішила побудувати ТЦ в Житомирі. Загальна площа об’єкта складе 21 000 кв. м, а відкриття заплановане на березень 2020 року.

Якірними орендарями стануть будівельний другий в місті гіпермаркет OLDI, який займе 9000 кв. м, і флагманський магазин однієї з провідних вітчизняних продуктових мереж Сільпо, який відкриється в новій для компанії концепції.

Компанія Торгово-будівельний дім ОЛДІ була створена в 1994 році. З 2004 року компанія розвиває мережу будівельних гіпермаркетів формату DIY. Мережа налічує чотири будівельних гіпермаркети: два в Києві, в Дніпрі і Житомирі

Читайте також –

Рітейл йде у виробництво: якими заводами володіють найбільші мережі України


До останніх новин До популярних новин Підтримати редакцію

Раз на тиждень

ми будемо відправляти Вам 

найцікавіші новини тижня


Поділіться цією новиною в соціальних мережах


Читайте також

Усі новини ринку