Хто одягає Україну: кому належать найбільші fashion-мережі

Хто одягає Україну: кому належать найбільші fashion-мережі

17.07.2018 08:15
  16693
Виктор Нагорский

Аналітика українського ринку fashion-рітейлу: які компанії розвивають найбільші мережі магазинів одягу, взуття, і спорттоварів.

RAU починає цикл публікацій про компанії, що розвивають в Україні торгові мережі сегмента fashion. У тому числі – рітейлерів спортивного одягу, взуття, білизни і панчішно-шкарпеткової продукції. Перша стаття присвячена зарубіжним компаніям, що працюють на українському ринку, а також вітчизняним рітейлерам, які розвивають міжнародні бренди по франшизі. В огляді не представлені компанії, що розвивають мережі українських торгових марок одягу, яким буде присвячена окрема публікація.

У статті зібрано інформацію майже про 40 компаній, портфелі їх брендів, власників та кількість магазинів на 1 липня 2018 року. Представлена ​​в матеріалі інформація була отримана від прес-служб, офіційних сайтів компаній та інших відкритих джерел. Якщо інформація про вашу компанію не була включена в огляд, або в описі була допущена помилка – надсилайте коригування на електронну пошту редакції порталу  news@rau.ua.

Прямі представництва зарубіжних компаній

Inditex (Іспанія)

Бренди в Україні: Zara, Zara Home, Pull&Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho і Uterque

Загальна кількість магазинів в Україні: 63

Іспанська Inditex Group була заснована в 1963 році. Зараз це один з найбільших міжнародних fashion-рітейлерів. Близько 7000 магазинів групи працюють в більш ніж 90 країнах. На ринку України Inditex Group представлена з 2008 року. Мережа компанії в країні об’єднує понад 60 торгових точок загальною площею понад 40 000 кв. м. Засновник і власник компанії – іспанський магнат Амансіо Ортега.

LPP (Польща)

Бренди в Україні: Reserved, House, Mohito, Cropp, Sinsay

Загальна кількість магазинів в Україні: 92

У 1991 році Марек Пехоцький і Єжи Люб’янець заснували компанію Містраль, яка в 1995 році була перейменована в LPP (абревіатура від Любянець, Пехоцький і партнери). Співзасновники керують компанією і до сих пір, займаючи пости голови правління і голови наглядової ради відповідно. За 25 років з дня заснування, рітейлеру вдалося розширити свій бізнес на 18 країн Центральної та Східної Європи. В Україні мережі LPP розвиває дочірнє підприємство «ЛПП Україна».

Глорія Джинс (Росія)

Бренди в Україні: Gloria Jeans

Загальна кількість магазинів в Україні: 24

Глорія Джинс – вертикально-інтегрований рітейлер, один з лідерів сегмента fast fashion в Росії та країнах СНД. Компанія була заснована в 1998 році Володимиром Мельником, який залишається її основним власником і зараз. На початок 2018 року мережа компанії нараховувала близько 550 магазинів в Росії, Грузії та Білорусі. Незважаючи на звинувачення СБУ у фінансуванні тероризму, рітейлер продовжує працювати і в Україні.

LC Waikiki (Туреччина)

Бренди в Україні: LC Waikiki

Загальна кількість магазинів в Україні: 26

LC Waikiki – одна з найбільш динамічно розвиваючихся рітейл-компаній в країні. Торгова марка, заснована в 1985 році у Франції, була придбана турецькою Taha Group в 1997-му. За цей час рітейлер став №1 в Туреччині і почав активну міжнародну експансію. Зараз в мережі більше 750 магазинів в 36 країнах світу. Більшість акцій компанії належить турецьким сім’ям Діздар, Кючюк, Кисаджік і Амуял, які її заснували.

Colin’s (Туреччина)

Бренди в Україні: Colin’s

Загальна кількість магазинів в Україні: 62

Бренд Colin’s розвиває компанія Eroglu. Вона була створена в 1983 році в Стамбулі (Туреччина), а головними інвесторами були п’ять братів Ероглу, які заснували підприємство з виготовлення плащів і курток. Зараз компанія – один з лідерів у виробництві джинсового одягу в Європі. На український ринок Colin’s вийшов в 1996 році, а на піку свого розвитку налічував 95 торгових точок в країні. Анексія Криму, криза, і бойові дії на сході України змусили керівництво компанії згорнути мережу на третину. Однак тепер рітейлер знову вірить в країну і не тільки розширює мережу, а й запускає інтернет-продажі.

Fiba Retail (Туреччина)

Бренди в Україні: Marks & Spencer, GAP

Загальна кількість магазинів в Україні: 13

Турецька компанія Fiba Retail – частина турецької Fiba Group, засновником і власником якої є турецький мільярдер Хюсню Озегін. Marks & Spencer вийшов на український ринок в 2007 році і був одним з перших міжнародних універмагів одягу, що з’явилися в країні. Спочатку представники бренду в Україні планували відкривати по чотири магазини на рік, проте економічна криза 2008-го змусила компанію істотно коригувати плани. Приблизно та ж доля спіткала і бренд GAP, виведений на ринок в 2011-му. За останній рік Fiba Retail закрила ще два магазини Marks & Spencer в країні. Але при цьому відкрила нову торгову точку GAP.

CAK Group (Туреччина)

Бренди в Україні: LTB

Загальна кількість магазинів в Україні: 20

Турецька компанія CAK Group, що розвиває мережу магазинів одягу LTB, була заснована в 1994 році. На український ринок рітейлер вийшов в 2005-му та на піку свого розвитку об’єднував 34 торгові точки. Зараз в Україні працює 20 магазинів бренду в Києві, Львові, Дніпрі, Харкові, Івано-Франківську, Запоріжжі, Рівному, Полтаві та Житомирі.

New Yorker (Німеччина)

Бренди в Україні: New Yorker

Загальна кількість магазинів в Україні: 6

Бренд New Yorker був заснований в 1971 році підприємцями Тілмаром Хансеном, Міхаелем Сімсоном і Фрідріхом Кнаппом, який керує компанією досі. За більш ніж 35 років йому вдалося побудувати бізнес-імперію, яка об’єднує понад тисячу магазинів в 40 країнах світу. На українському ринку компанія працює з 2011 року.

Mango (Іспанія)

Бренди в Україні: Mango

Загальна кількість магазинів в Україні: 12

Бренд Mango був заснований братами турецького походження Ісааком і Нахманом Андіками, які володіють компанією досі. У 1984 році вони відкрили перший магазин бренду жіночого одягу в Барселоні. Зараз Mango продає одяг в більш ніж 100 країнах світу і об’єднує понад 2200 магазинів сумарною площею близько 800 000 кв. м. Українську мережу магазинів бренду розвиває компанія Манго Україна, що керує 12 торговими точками в країні.

CCC (Польща)

Бренди в Україні: ССС

Загальна кількість магазинів в Україні: 6

Польська CCC S.A. є одним з найбільших виробників взуття в Європі, а також лідером електронної торгівлі на ринку взуття в Центральній та Східній Європі. Група володіє близько 1000 магазинами площею 550 000 кв. м в 19 країнах Європи та за її межами. Засновник і мажоритарний акціонер компанії – польський бізнесмен Даріуш Мілек.

Redan S.A. (Польща)

Бренди: Top Secret

Загальна кількість магазинів в Україні: 27

Польський бренд casual одягу, взуття та аксесуарів для чоловіків і жінок Top Secret був створений в 2002 році. Він належить польській Redan S.A, яка об’єднує понад 260 торгових точок в Польщі, Україні та Росії. Розвитком мережі магазинів Top Secret в Україні займається компанія Дельтаукр. Український підрозділ Redan налічує 27 торгових об’єктів в країні.

Ерен Груп (Туреччина)

Бренди в Україні: Lacoste, SuperStep

Загальна кількість магазинів в Україні: 15

Турецький холдинг Ерен Груп – одна з найбільших в Туреччині приватних компаній. Вона контролюється сім’єю Ерен і крім рітейлу об’єднує активи в енергетиці, туризмі, логістиці та промисловому виробництві. На український ринок холдинг вийшов в 2008 році. Його компанії – Ретек та Інтермода-ЮК – керують в країні мережами магазинів Lacoste і SuperStep відповідно.

МА Fashion Group (Естонія)

Бренди в Україні: Marc & André

Загальна кількість магазинів в Україні: 15

Історія білизняного бренду Marc & André почалася у Франції понад 30 років тому. Сьогодні ж власником бренду є естонська МА Fashion Group, яка представляє свою продукцію в 32 країнах світу. У 2011 році компанія розробила концепцію монобрендових магазинів і з тих пір відкрила 49 торговельних точок в різних країнах. В Україні станом на червень працює 15 магазинів Marc & André в Києві, Львові, Харкові, Дніпрі, Одесі, Миколаєві та Черкасах. У планах компанії – подальший розвиток мережі та відкриття монобрендових бутиків в кращих ТРЦ країни.

Конте СПА (Білорусь)

Бренди: Conte elegant, Diwari, Conte kids

Загальна кількість магазинів в Україні: 18

Конте СПА, заснована в 1997 році в Білорусі, зараз стала одним з найбільших виробників одягу, білизни і панчішно-шкарпеткових виробів на просторах СНД. Засновники і власники компанії – білоруські бізнесмени Валентин і Дмитро Байко. Український підрозділ бізнесу – компанія Конте Україна – є офіційним імпортером торговельних марок Conte elegant, Diwari і Conte kids, а також розвиває мережу фірмових магазинів, яка об’єднує 18 торгових точок.

Koton (Туреччина)

Бренди: Koton

Загальна кількість магазинів в Україні: 2

Компанію Koton в 1988 році заснували подружжя Їлмаз Їлмаз і Гюльден Їлмаз, які керують компанією і сьогодні. За 30 років їм вдалося побудувати одну з найбільших мереж універмагів в Туреччині і вивести бізнес на міжнародний рівень. Зараз Koton об’єднує понад 500 торгових точок в 28 країнах світу. Перші два магазини в Україні рітейлер відкрив лише в цьому році, і поки що має намір зосередитися на розвитку в Києві. До 2020-го компанія планує відкрити 15 торгових об’єктів в країні.

DeFacto (Туреччина)

Бренди: DeFacto

Загальна кількість магазинів в Україні: 2

Компанія DеFacto була заснована в 2003 році і спеціалізується на виробництві та торгівлі чоловічим, жіночим та дитячим одягом, білизною, взуттям та аксесуарами. З часу створення компанії її мережа магазинів виросла до понад 450 торгових точок в 24 країнах світу. Засновник компанії – Іхсан Атес – займає пост СЕО і планує подальшу експансію бренду. Зокрема, для цього він планує продати до 30% акцій компанії на IPO.

BNS Group (Росія)

Бренди в Україні: Calvin Klein, Michael Kors, Topshop|Topman

Загальна кількість магазинів в Україні: 15

BNS Group – міжнародний fashion-холдинг, який здійснює діяльність у сфері дистрибуції та роздрібної торгівлі в Росії, Казахстані та Україні. Головний офіс компанії, що об’єднує 110 магазинів, знаходиться в Москві. Український підрозділ BNS Group – компанія БНС Трейд – працює в країні з 2006 року. Кінцевим бенефеціаром БНС Трейд виступають громадяни РФ Юрій Сичов, Ігор Нефьоденков і генеральний директор BNS Group Денис Богатирьов.

Sportmaster (Сінгапур)

Бренди в Україні: Sportmaster, O’stin, Спортландія, Columbia, Weekender

Загальна кількість магазинів в Україні: 115

Група компаній Sportmaster працює в Україні, Білорусі, Казахстані, Росії та Китаї, посідаючи третє місце в Європі і десяте в світі по товарообігу серед спортивних мереж і магазинів Outdoor. В управлінні рітейлера в Україні 26 власних магазинів Sportmaster, 38 торгових точок O’stin і один магазин Columbia, а також 50 франчайзингових об’єктів під брендами Спортландія, Weekender і Columbia. Головний офіс компанії, засновником і власником якої є бізнесмен Микола Фартушняк, знаходиться в Сінгапурі.

Adidas (Німеччина)

Бренди в Україні: Adidas, Reebok

Загальна кількість магазинів в Україні: 69

Компанія Adidas, заснована в 1948 році Адольфом Дасслером, зараз один з лідерів світового ринку спортивних товарів. Після занепаду в кінці 80-х – початку 90-х, компанія перейшла у власність групі французьких інвесторів на чолі з Робертом Луї Дрейфусом, що зумів повернути їй колишню велич. У 1995 році компанія стала публічною і зараз 87% її акцій належить інституціональним інвесторам. В Україні компанія працює з 1996 року.

Puma (Німеччина)

Бренди в Україні: Puma

Загальна кількість магазинів в Україні: 17

Компанія була створена в 1948 році співзасновником Adidas Рудольфом Дасслером після того, як він посварився зі своїм братом Адольфом. Зараз основний акціонер Puma – французька група компаній Kering SA (раніше PPR, 79,9%), яка належить французькому мільярдеру Франсуа Піно.

Delta Sport (Сербія)

Бренди: Дельта Спорт, Nike, Converce, All Stars

Загальна кількість магазинів в Україні: 18

Компанія Delta Sport – український підрозділ однієї з найбільших приватних компаній Сербії Delta Holding, заснованої Мирославом Місковичем. Його бізнес працює в країні з 1998 року і здійснює дистрибуцію Nike на території України, Білорусі, Казахстану, Грузії, Вірменії, Молдови та інших держав СНД.

Українські компанії, які продають закордонні бренди

MD Group

Бренди: Ooddji, Walker, Accessorize, Tommy Hilfiger, Gant, G-Star, Diesel, STEM, Pepe Jeans, Replay, Under Armour

Загальна кількість магазинів в Україні: 143

MD Grоup – один з найбільших fashion-операторів в Україні, представлений на ринку близько 15 років. Володіють компанією українські бізнесмени Олександр Ванштейн, Дмитро Учитель і В’ячеслав Балкін, а також Сергій Хрипков і Андрій Гордієнко, які до недавнього часу управляли ще й мережами гіпермаркетів Караван і Topmart.

Helen Marlen Group

Бренди: Helen Marlen, Helen Marlen Outlet, Passage 15, Gucci, Loro Piana, Burberry, Salvatore Ferragamo

Загальна кількість магазинів в Україні: 16

Helen Marlen Group – один з найбільших в Україні рітейлерів одягу, взуття та аксесуарів в premium-сегменті. Історія компанії починалася з мультибрендового магазину взуття та аксесуарів, який засновники Helen Marlen – подружжя Оксана та Михайло Кавицькі – відкрили в 1994 році в центрі Києва.

Intertop Ukraine

Бренди: Intertop, Ecco, Timberland, Geox, Clarks, Intertop Outlet, Marc O’Polo, Intertop Kids, Skechers, Napapijri, Emporio Armani, Armani Exchange, Atelier de courcelles

Загальна кількість магазинів в Україні: 120

Компанія Intertop Ukraine розвиває мережі одягу та взуття з 1994 року. Зараз під управлінням групи знаходиться вже 13 fashion-мереж під різними брендами. Сумарна площа магазинів компанії перевищує 30 000 кв. м. Крім того, рітейлер розвиває інтернет-магазини intertop.ua і ecco.com.ua. За 2017-й продажі через онлайн-канал збільшилися на 64%. Intertop Ukraine входить до групи MTI Володимира Цоя і Сергія Башлакова.

Ultra Group

Бренди: Levis, Guess, Lagerfeld, Baldinini, Pierre Cardin, Superdry, Hugo Boss

Загальна кількість магазинів в Україні: 63

Група Ultra була заснована в 1996 році в Одесі, а перші монобрендові бутіки в Києві відкрила в 2000-му. У минулому році Ultra Group вивела на український ринок британський бренд одягу Superdry, а також культовий Hugo Boss. Кінцевими бенефеціарами групи є бізнесмени Юрій Шульте і Віталій Бронфман, також відомі як співвласники одеського нічного клубу Ібіца.

Argo Retail

Бренди: Argo, Argosha, Liu Jo, Scotch & Soda, Benetton, Orsay, Parfois, Lee Cooper, Desigual.

Загальна кількість магазинів в Україні: 41

Компанія Argo була заснована в 1991 році, а в 1992-му в Києві відкрився один з перших і найбільш відомих її магазинів – Lee & Wrangler. У минулому році рітейлер вивів на ринок бренди Scotch & Soda і Liu Jo, а вже в цьому – відкрив двоповерховий Argo в рітейл-парку Петрівка. Володіють компанією бізнесмени Даніель Соломон і Володимир Дейнега.

Дет Груп

Бренди: Carlo Pazolini

Загальна кількість магазинів в Україні: 15

У минулому році російську взуттєву мережу Carlo Pazolini офіційно визнали банкрутом. Однойменну мережу магазинів в Україні, яка розпочала роботу в країні ще в 1997 році, врятувало відділення українського бізнесу від материнської компанії. За інформацією LIGA.net, зараз магазини Carlo Pazolini знаходяться в управлінні компанії Дет Груп, якою володіє директор з розвитку мережі Ростислав Резун.

Miraton

Бренди: Miraton

Загальна кількість магазинів в Україні: 13

Компанія Miraton була заснована в 2006 році, а зараз налічує 13 торгових точок в Києві, Одесі, Харкові, Дніпрі та Запоріжжі. У магазинах мережі представлено чоловіче та жіноче взуття від більш ніж 15 всесвітньо відомих брендів, серед яких Kendall + Kylie, Windsor Smith, Jeffrey Campbell, Strategia, Giampaolo Viozzi, Steve Madden, Vidoretta, Just Juice, а також п’ять спортивних брендів: Nike, New Balance , Saucony, Sperry Top-Sider, Acics.

Pako Lorente Україна

Бренди: Pako Lorente

Загальна кількість магазинів в Україні: 10

Мережу магазинів Pako Lorente в Україні розвивають подружжя Віталій та Наталія Лунів. Перший магазин в країні відкрився в 2014 році, після того як більшість їх оптових клієнтів на сході перестала робити замовлення. На сьогодні мережа об’єднує вже 10 торгових точок в Києві, Одесі, Львові, Луцьку, Черкасах, Чернігові, Херсоні та Кривому Розі.

Торговий дім MANN

Бренди: Roy Robson, Lerros, Betty Barclay, Cingue, Peter Kaiser, Frank Walder

Загальна кількість магазинів в Україні: 45

Торговий дім MANN в Україні розвиває мережі магазинів одягу сегментів «люкс» і «преміум» Roy Robson, Lerros, Betty Barclay, Frank Walder та інші. За 15 років роботи на ринку рітейлер зміг побудувати торговельну мережу, що об’єднує понад 40 торгових об’єктів в Києві, Львові, Дніпрі, Харкові, Одесі, Полтаві, Черкасах та Вінниці.

KarKat Fashion

Бренди: Springfield, Women’s Secret, Pedro del Hierro, Names’UA

Загальна кількість магазинів в Україні: 18

KarKat Fashion була створена в 2012 році і з того часу вивела на український ринок три бренди іспанської Grupo Cortefiel – Springfield, Women’s Secret і Pedro del Hierro. Також рітейлер управляє універмагом українських дизайнерів Names’UA. Власником компанії є естонський бізнесмен Енеко Нікіфоров.

Анвіком

Бренди: MilaVitsa, brabrabra, Silenza і Naturel by Silenza

Загальна кількість магазинів в Україні: 78

Компанія Анвіком працює на українському ринку вже більше десяти років і управляє однією з найбільших в країні мереж магазинів нижньої білизни. У минулому році рітейлер почав розвиток нового мультибрендового формату – brabrabra, в якому представлені бренди Milavitsa LAUMA, Sunny Ocean та інші. Нову мережу Анвіком розвиває в кращих торгових центрах міст-мільйонників.

MNS Investment

Бренди: Calzedonia, Intimissimi, Tezenis, Falconeri

Загальна кількість магазинів в Україні: 29

Компанія MNS Investment почала просувати в Україні світові білизняні бренди Calzedonia і Intimissimi в 2014 році, з часом розширивши свій портфель за рахунок торгових марок Tezenis і Falconeri. Кінцевими бенефеціаром MNS Investment числяться Невіо Габріеле, Мауро Мамміна і директор компанії Олександр Нікітін.

Ukrainian Fashion Style

Бренди: Esotiq

Загальна кількість магазинів в Україні: 18

Ukrainian Fashion Style – дистриб’ютор польського бренду жіночої білизни Esotiq, який також розвиває мережу власних та франчайзингових магазинів. Компанія була створена лише в 2016 році. Однак вже до кінця першого півріччя 2018-го об’єднувала 18 торгових точок в Україні.

Крістемела

Бренди: Yamamay

Загальна кількість магазинів в Україні: 6

Італійський бренд нижньої білизни, заснований в 2001 році, зараз об’єднує більше 600 магазинів в різних країнах світу. В Україні Yamamay представляє компанія Крістемела, яка розвиває мережу по франшизі власника бренду – Inticom S.A. Співзасновниками компанії Крістемела виступають Тетяна Грицкевич та Ірина Захарова.

Little House

Бренди: Falke, Falke Kids, Sanetta, Elsy, Roeckl, Top Model, Hanro

Загальна кількість магазинів в Україні: 18

Little House – мережа мультибрендових магазинів дитячого одягу, аксесуарів, нижньої білизни та іграшок від кращих європейський брендів класу преміум і де-люкс. Мережа входить до групи компаній LH Group, яку заснували подружжя Михайло та Світлана Тимохові. Компанія представляє на ринку України преміальні європейські бренди в дитячому і дорослому сегментах ринку, продаючи продукцію як оптом, так і в роздрібних магазинах.

Епіцентр К

Бренди: Intersport

Загальна кількість магазинів в Україні: 20

У 2015 році компанія Епіцентр К, якою володіють подружжя Олександра і Галини Герег, підписала ліцензійний договір про партнерство зі швейцарським оператором мережі магазинів товарів для спорту Intersport – компанією IIC-Intersport International Corporation GmbH. Епіцентр розвиває спортивний бренд в форматі «магазин в магазині» (shop-in-shop) з вивіскою Іntersport всередині торгових центрів Епіцентр. А в минулому році рітейлер вивів бренд за межі власних ТЦ, відкривши магазин Іntersport в ТРЦ Lavina Mall.

Мегаспорт

Бренди: Мегаспорт

Загальна кількість магазинів в Україні: 44

Мегаспорт – це найбільша національна мережа мультибрендових магазинів спортивного одягу, взуття та аксесуарів від провідних світових виробників, таких як Nike, Puma, New Balance, Speedo, Converse, Umbro, Arena та інших. Історія компанії почалася в 1994 році з відкриття фірмових магазинів у Вінниці та Одесі. Співзасновниками компанії є Віктор і Лариса Марцонь.

Марафон

Бренди: Марафон, Jack Wolfskin, Columbia, Weekender

Загальна кількість магазинів в Україні: 26

Марафон – ще один великий гравець на ринку спортивного одягу і взуття, що об’єднує 26 торговельних точок в країні. Компанія співпрацює з такими відомими світовими брендами як Jack Wolfskin, Columbia, Northland, Billabong, Hi-Tec, Reef, Merrell, CAT, NewBalance, Asics, Oneill та іншими. Фірмові магазини рітейлера працюють в Києві, Дніпрі, Харкові, Кременчуці, Полтаві, Рівному, Львові, Кривому Розі, Маріуполі та Одесі.

STL Group

Бренди: New Balance

Загальна кількість магазинів в Україні:

New Balance – виробник спортивного одягу, який базується в Бостоні (США). Компанія була заснована в 1906 році англійським емігрантом Вільямом Дж. Райлі. Нинішній власник одного з найпопулярніших в світі спортивних брендів – американський мільярдер Джим Девіс – придбав компанію в 1972 році. В Україні мережу магазинів New Balance розвиває дистриб’ютор бренду – компанія STL Group.

Читайте також – 

Спецпроект: Український e-commerce під мікроскопом


До останніх новин До популярних новин Підтримати редакцію

Раз на тиждень

ми будемо відправляти Вам 

найцікавіші новини тижня


Поділіться цією новиною в соціальних мережах


Читайте також

Володимир Поліщук, Родинна Ковбаска: Нова програма лояльності – бажання дати клієнтам реально відчутну перевагу

Володимир Поліщук, Родинна Ковбаска: Нова програма лояльності – бажання дати клієнтам реально відчутну перевагу

Chief Brand Officer мережі Родинна Ковбаска розповів, чому вирішили змінити програму лояльності та поділився, які мають...
time icon  
  27
Усі новини ринку