
Фоторепортаж із VIII виставки RAU Expo 2025. День перший


Varus доєднався до проекту «Доброго ранку, шеф» та передав продукцію власних торгових марок Varto та Вигода необхідних для приготування благодійних сніданків.
Мета проекту – підтримати українців, що вимушено покинули свої домівки, не мали можливості відсвяткувати новорічно-різдвяні свята, а також самотніх літніх людей, які шукають спілкування. Головна ідея – подарувати людям свято, познайомити з українською кухнею без стереотипів та об’єднатись з шефами заради допомоги людям.
Ідея проведення благодійних сніданків «Доброго ранку, шеф» належить автору гастрономічного проекту “Топот” та ідеологу проекту «Варті» Ігорю Мезецеву, а також фотографу Дмитру Бахті та шеф-кухарю Євгенові Клопотенку. Так, протягом місяця на вихідних автори ініціативи готують разом із іншими шефами сніданки у ресторані “100 років тому вперед” Євгена Клопотенка та Інни Поперешнюк. Щоразу сніданок відвідують українці, які вимушено переселились зі своїх домівок: малеча, літні люди і всі, хто потребує гарної компанії на свята. Щоб дати відчуття підтримки і сили потребуючим, ініціатори проекту об‘єдналися з фондами, які піклуються про людей – «Голоси дітей», «Таблеточки», «Маша», «Антитіла», «Життєлюб». Саме фонди запрошують на сніданки українців, яким нині надважливо відчувати підтримку. Щоразу захід у ресторані відвідує понад 40 гостей.
Продукти для приготування особливих сніданків надають партнери проекту, серед яких – мережа супермаркетів Varus.
«Незважаючи на війну й постійний потік невтішних новин, кожна людина варта відчути підтримку та трішки радості. Особливо зараз – у час новорічно-різдвяних свят. Сьогодні, як ніколи, важливо дарувати миті єднання та щастя українцям – вони повинні відволікатися та відчувати святкові дива всупереч всьому. Тому, звісно, ми підтримали проект «Доброго ранку, шеф» та надали продукти, які закривають частину потреби для приготування кожного сніданку», – розповіла директор з маркетингу Varus Ольга Румянцева.
«Це проект для кожного дуже близький та душевний, бо хто як не ми можемо зараз допомогти один одному. Війна всіх нас разкидала по світу, у когось немає житла, у когось близьких… Мого ресторану у Харкові більше не існує, кохана за тисячі кілометрів звідси. Для кухаря коли ти не готуєш їжу для когось – це драма. І я хотів у ці святкові дня готувати та дарувати душевне тепло для тих, хто цього потребує. Подарувати їм свято», – говорить Ігор Мезенцев, автор ідеї проекту, шеф-кухар.
«Ми дуже сподіваємося, що цей проект допоможе українцям, що найбільше постраждали від війни, відчути підтримку, захист і обійми. І можливо, це надихне інших шефів та інші ресторани лагодити людські серця через теплу їжу з локальних продуктів. Бо воно дійсно працює», – зазначив шеф-кухар та ресторатор Євген Клопотенко.
Зазначимо, що з початку року вже проведено три сніданки – 1,7 та 14 січня. Попереду ще три святково-смачні ранки – 14, 21 та 28 січня. Кожен охочий може долучитися до проекту та надати частину продуктів для приготування особливих страв.