Достигли: відтепер в Сільпо можна купити українські кавуни

Достигли: відтепер в Сільпо можна купити українські кавуни

09.08.2023 04:10
  554
Дарія Осіїк

Вже у продажу кавуни з Одещини, Миколаївщини, частково Вінниччини та Кропивниччини. І звісно ж незначні за кількістю, але можливо найдорожчі серцю кавунчики з деокупованої правобережної Херсонщини.
Якби не сильні дощі, то вже можна було б ласувати і солодкими ягодами ще й з Закарпаття. Зараз у Сільпо продаються звичайні смугасті кавуни з кісточками середньою вагою 9-12 кг та округлі органічні від «Дунайського аграрія» вагою 8-10 кг. На всі партії кавунів Сільпо має протоколи лабораторних досліджень від постачальників, які засвідчують відсутність нітратів у ягодах.

Зараз українці купують близько 70 тонн кавунів на день. Та найбільш гарячі дні ще попереду – у другій половині серпня. Саме тоді мережа очікує також і найбільшої пропозиції баштанних та, відповідно, найнижчої ціни. Цього року вітчизняні виробники та постачальники мережі виділили більше землі під баштанні культури, ніж минулого. Саме тому є стриманий оптимізм, що українських кавунів на полицях цього літа буде більше, але завжди «на підстраховці» є імпортні. Наразі у продажу лишаються турецькі кавуни сорту “вогник” та албанські кавуни «Леді». А весь липень Сільпо частував гостей кавунами з Іспанії та Греції.

Поради, як вибрати кавун, від департаменту якості Сільпо та дружнього проекту SHUBA

Порада перша. Подивіться на смуги. Колір кавуна вказує на стиглість. Придивіться до кавунів, які мають чіткі та виразні смуги. Краще обирати тьмяний кавун. Якщо плід сильно блищить, значить, він ще не дозрів.

Порада друга. Знайдіть жовту пляму. Вона показує, де лежав плід на землі перед збором врожаю. Пляма має бути кремово-жовтою або майже помаранчевою, що говорить про насичений аромат. Якщо пляма біла або світло-жовта, це значить, що кавуну не вистачає аромату.

Порада третя. Огляньте стебло («хвостик»). Воно має бути сухим і жовто-коричневим. Зелене стебло може означати, що кавун ще не дозрів.

Порада четверта. Постукайте по плоду. Якщо кавун звучить глибоко і глухо, у ньому більше води і, ймовірно, він стиглий. Якщо ж звук вище і щільніше, це може означати, що кірка занадто товста і ягода ще не повністю дозріла.

Не купуйте нітрат-тестери, бо вони не працюють. Ці прилади показують загальну кількість різних солей у продуктах, у тому числі й корисних для організму, а не окремо солей азотної кислоти (нітратів). Використовувати такі прилади до всіх продуктів не варто, оскільки загальна кількість солей залежить від погоди, ґрунту, ареалу та технології вирощування. Перевірка у атестованих лабораторіях є найбільш правдивим дослідженням на наявність нітратів у кавунах – і саме такі перевірки кавуни вже пройшли до того, як потрапити на полиці Сільпо.


До останніх новин До популярних новин Підтримати редакцію

Раз на тиждень

ми будемо відправляти Вам 

найцікавіші новини тижня


Поділіться цією новиною в соціальних мережах


Читайте також

Усі новини ринку