Forbes Ukraine склав список найбільших українських ресторанних мереж 2024 року. У першій десятці лідирують львівські заклади та фастфуд.
У ресторанному бізнесі склалась парадоксальна ситуація – середньоринкові показники за 2024 рік – доволі скромні, але найбільші мережі другий рік поспіль збільшують кількість закладів. Пара лідерів залишилась незмінною, порівняно з минулорічним списком найбільших ресторанних мереж від Forbes Ukraine. Львівська !FEST за рік зросла майже наполовину – до 150 закладів, але все одно залишилась другою. Lviv Croissants додала 26 точок і зберегла першу сходинку списку.
Не у всіх справи йдуть настільки ж добре – кількість піцерій Domino’s Pizza за рік не змінилася, поменшало закладів у Gastrofamily, а «Сушия» – вибула з десятки.
Головним викликом 2024 року для галузі стала проблема найму та утримання команди. «Аби конкурувати на ринку за персонал, доводиться креативити та вигадувати додаткові мотиваційні програми», – розповів Forbes Ukraine у листопаді керівник HR-відділу Львівські круасани Назар Алексевич.
Середня відвідуваність ресторанів у 2024 році знизилася на 7% порівняно з минулим роком, свідчать дані фудтех-компанії Poster. Найгірший показник – у піцерій та фастфуду, кількість відвідувачів яких впала на 8%.
Що з фінансами? Середній виторг класичних ресторанів зріс на 8%, середній чек – на 18%, з 518 грн до 610 грн, підрахували у Poster. Піцерії та фастфуд збільшили виручку на 4%, середній чек – на 12% та на 13% відповідно.
Не так багато, порівняно з середньорічним показником інфляції у 2024 році у 6,5% та ще більшим здорожчанням окремих продуктів. Втім, більшість учасників списку за девʼять місяців 2024-го наблизились до результатів усього 2023 року.
Позитивна динаміка – у японських ресторанів. Трафік закладів зріс на 1% рік до року, виторг – на 16%, середній чек – на 10%, з 557 грн до 613 грн, зазначають у Poster. Єдиний представник азійської кухні в десятці – мережа Муракамі з Tarantino Family.
При підрахунку використані дані пресслужб або власників компаній, офіційних сайтів мереж, а також власна інформація Forbes Ukraine.
У загальній кількості враховані тільки українські заклади – ресторани, міські кафе, піцерії, суші-бари та ресторани швидкого харчування, де є обслуговування за столиками.
До списку не включені заклади харчування на АЗС і точки продажу їжі з собою. Причина: національна ресторанна премія Сіль не відносить їх до жодної з ресторанних категорій. Також у цьому рейтингу не були враховані кав’ярні.
Учасники зазначені за кількістю закладів – від більшого до меншого, на 1 січня 2025 року.
Дані про виторги і власників юридичних осіб – з аналітичного сервісу YouControl.
Десять лідерів української ресторанної галузі 2024 року
1. Lviv Croissants
Власники: Андрій і Євген Галицькі, Орест і Руслан Печенки, Юрій Загроцький, Юрій Дземінський
Кількість закладів: 179

Список найбільших мереж очолює мережа Lviv Croissants, яка зросла на 26 нових закладів у 2024 році – до 179 точок.
Компанія розвивається не тільки в Україні: з 2022-го відкрились 11 закладів у Польщі. У 2024 році мережа зʼявилася у Словаччині та США, а в грудні – запустила за франшизою заклад у французських Каннах. Точку відкрили місцеві підприємці, які мають ресторан із зіркою Michelin.
Виторг Lviv Croissants у 2023 році становив 1,5 млрд грн, казав Forbes Ukraine співвласник мережі Андрій Галицький. Консолідованих даних про 2024-й він не надав.
2. !FEST
Власники: Андрій Худо, Юрій Назарук, Дмитро Герасімов
Кількість закладів: 150

Друга у списку – ресторанна група !FЕST, яка об’єднує мережу концептуальних закладів: Криївка, Гасова лямпа, Мазох-café, П’яна вишня, Дім легенд, Реберня, Львівська свічкова мануфактура, Театр пива Правда, Дуже висока кухня та інші.
За 2024 рік ресторанна група відкрила 45 нових закладів, розширившись до 150 точок в Україні. Частина з них працює за франшизою.
Як і Lviv Croissants, !FЕST не обмежується Україною. За 2024-й група розширила мережу у Польщі до 15 точок, зокрема відкрила Реберню в Лодзі площею близько 1000 кв. м з інвестиціями €1 млн. А також запустила девʼять закладів П’яна вишня в інших країнах Східної Європи та Португалії.
У 2025 році група планує вийти у Німеччину, Швейцарію та Францію й перезапустити заклад у Лондоні, що працював у 2024-му.
В групі близько 70 юридичних осіб. Найбільша – Мінпрод Галичини. У 2023 році вона показала 432,9 млн грн виторгу, за три квартали 2024-го – 397,9 млн грн. Друга за розміром – компанія Ритейл Менеджмент Системс із виторгом у 2023 році – 100,8 млн грн, за три квартали 2024-го – 27,6 млн грн відповідно.
3. McDonaldʼs
Власники: McDonaldʼs Corporation
Кількість закладів: 109

Протягом 2024 року McDonald’s відкрив вісім нових ресторанів у Києві та області, Одесі, Львові, Вінниці, Чернівцях та Ковелі.
Деякі доводилось перевідкривати після ракетних обстрілів. У січні 2025-го McDonalds біля станції метро Лукʼянівська у Києві вже впʼяте постраждав від російського терору. Його відновлення зайняло близько місяця.
У грудні McDonald’s оголосив про повернення сніданків у вінницькі ресторани у тестовому режимі, які припинили подавати після початку повномасштабного вторгнення РФ у лютому 2022 року. Причина – операційні труднощі, зокрема часті повітряні тривоги, які могли призводити до значних списань продуктів.
Більшість товарів і продуктів для McDonald’s в Україні виготовляється у межах країни, розповіла генеральна директорка McDonaldʼs в Україні, Чехії та Словаччині Юлія Бадрітдінова. За три квартали 2024-го виторг McDonaldʼs становив 12,3 млрд грн. Це майже стільки ж, як за весь 2023 рік – 12,9 млрд грн.
4. Dominoʼs Pizza
Власники: Domino’s Pizza Inc.
Кількість закладів: 65

Більшість закладів Domino’s Pizza працює в Україні за франшизою, її вартість – від $250 000 до $307 000 залежно від площі приміщення. Через війну компанія припинила роботу всіх закладів на півдні та сході України, але українцям досі доступні 65 ресторанів. Їхня кількість не змінилась за рік.
Мережа робить ставку на швидку доставку замовлень електричними велосипедами. Виторг українського Dominoʼs Pizza за 2023 рік – 371 млн грн, за три квартали 2024-го – 390 млн грн.
5. KFC
Власники: Yum! Brands, Inc.
Кількість закладів: 64

У 2024 році відкрились вісім новий точок KFC: дві у Києві та по одній – у Білій Церкві, Ужгороді, Львові, Одесі, Харкові та Дніпрі. Всього з січня 2022-го американський фастфуд відкрив в Україні 21 ресторан.
Минулого року мережа запустила новий формат закладів – Saucy, щоправда – поки лише в США. Він спеціалізується лише на смаженій курці та соусах.
За розвиток мережі в Україні відповідають три партнери-франчайзі KFC – ТОВ Тесті Фуд, Глобальна ресторанна група – Україна і ДТС-Харків. Їхній сукупний виторг за три квартали 2024 року – 2 млрд грн. Для порівняння, за весь 2023-й вони нагодували українців на 2,5 млрд грн.
6. Gastrofamily
Власники: Олена Борисова
Кількість закладів: 62

Компанія розвиває заклади різного формату: класичні, фудхоли, бістро, бари. Серед них Любчик, Канапа, Oxota na ovets, Остання барикада, Mushlya, Білий налив, Барсук. Для останнього 2025 рік почався з неприємностей – в закладі на Лук’янівці в Києві вибуховою хвилею від російського обстрілу винесло вікна та пошкодило техніку. За 2024 рік мережа зменшилась на чотири заклади й спустилася з четвертого місця на шосте.
За кордоном Gastrofamily розвивається за франшизою і має три Білих наливи у Польщі та Myshlya – у Португалії. Група не публікує консолідований виторг. «Мільярда гривень за рік ніколи не було», – казала Борисова у грудні. В планах Gastrofamily – запустити у 2025-му освітній проєкт і франшизу для ветеранів.
У березні 2024 року співвласники групи Gastrofamily Олена і Дмитро Борисови оголосили про розлучення, у листопаді – Дмитро передав повне управління бізнесом ексдружині. «Дмитро жодним чином не пов’язаний з компанією GastroFamily – він не є ані співвласником, ані бенефіціаром», – каже Борисова.
7. Kumpel’ Group та Fast Food Systems
Власники: Марк Зархін, Ігор Шевельов, Олександр Поздняков, Тарас Кицмей
Кількість закладів: 50

Львівські бізнесмени Зархін, Шевельов, Поздняков і Кицмей керують двома ресторанними групами – Kumpel і Fast Food Systems. Перша об’єднує Ресторацію Бачевських та ресторан-пивоварню Кумпель у Львові, друга – 48 ресторанів Піца Челентано в різних регіонах країни. Один заклад Ресторації Бачевських працює також у Варшаві.
Партнери мають кілька десятків юридичних осіб, виторги яких не перевищують 15 млн грн за рік, але більшість – не публікують фінансову звітність.
8. Пузата Хата
Власники: Вячеслав та Олександр Константіновські
Кількість закладів: 41

Після паузи у майже 2,5 роки, у 2024-му Пузата Хата відновила розширення мережі. За кількістю закладів – вона найбільша у сегменті української кухні. Середня площа ресторанів – 800 кв. м, інвестиції в один – близько $1 млн. У планах – до 20 нових локацій.
Серед ресторанних компаній Пузата Хата – у трійці лідерів за виторгом після McDonaldʼs і KFC, свідчать дані дослідження YC.Market. Виторг ТОВ Оперком становив 950 млн грн у 2023 році, 1 млрд грн – за три квартали 2024-го. Втім загальний виторг Пузатої Хати важко оцінити через відсутність консолідованих показників.
9. Чорноморка
Власники: Ольга Копилова
Кількість закладів: 32

Мережа Чорноморка обʼєднує 32 заклади у 13 містах України. Ключовий бренд компанії – Чорноморка, але до неї входять також п’ять закладів Анчоусна у чотирьох містах.
Власниця Ольга Копилова розвиває рибні заклади й за кордоном – у Молдові, Словаччині, Польщі та Австрії під брендами Chernomorka. В Молдові також присутні по одному закладу Kozy, «Рыбак и Овцы», Устриці та Гуси.
У 2025 році Копилова планує запуск двох нових проєктів – рибних магазинів у столичних житлових комплексах та устричних автоматів. Вартість виробництва одного автомату – від €10 000. Рибу в магазини біля дому Чорноморка online поставлятимуть партнери, які виловили її в Болгарії та Греції. План на 2025-й – 35 магазинів.
10. Tarantino Family
Власники: Shemerdo Investments Limited
Кількість закладів: 24

Tarantino Family – єдиний новачок у списку, який витіснив із минулорічного рейтингу Сушия з 20 закладами на кінець 2024 року. Мережа закрила ресторани Муракамі та Руккола в Києві біля метро Олімпійська, Одеса-мама – на Контрактовій площі та у Києві. Втім взимку в приміщенні останньої почав роботу інший ресторан Tarantino Family – Хачапурі та вино.
Tarantino Family – одна з найбільш закритих ресторанних груп України. У 2022-му столичні правоохоронці заявили про підозру неназваній ресторанній мережі у легалізації та виведенні коштів до Росії. За даними Української правди, йшлося про Tarantino Family. В кінці 2022 року представник групи пивоварень та закладів German Kraft Beer Флоріан Боллен заявив в інтерв’ю The Village, що компанія перейшла йому від Дмитра Федотенка і Сергія Матвієнка.
В українському реєстрі юросіб Флоріан Боллен не значиться директором чи власником жодної компанії.
Торгові марки Tarantino Family і Руккола належать кіпрській Shemerdo Investments Limited.