Невічний попит
У листопаді 2024 року власник ресторанної мережі Газда Груп Василь Бундз закрив один зі своїх ресторанів Gazda Cafe неподалік Львівської опери. Кількість чеків з травня впала на 20–25% порівняно з минулим роком, кілька центральних закладів опинилися в операційному мінусі, говорить Бундз.
У мережі підприємця ще сім закладів під брендами Budzzini, Медівня 1979 та Ліс Bar. «Десь ще можемо терпіти ці мінуси. У Gazda він став надто великим», – каже він.
Протягом 2022-23 років закрилося 50 зі 150 новостворених закладів, загальна кількість ресторанів у Львові – понад 1300, каже Ольга Насонова. «У 2024-му, порівняно з минулим роком, заробіток впав», – каже Назарук, не розкриваючи фінансових показників холдингу.
У 2024-му зникло близько 70% постійних відвідувачів, каже ексфранчайзі закладу Супкультура Лідія Бахівська. Ресторан пропонував супи в їстівній тарілці з 2018-го по середину 2024-го неподалік площі Ринок. По буднях основними клієнтами були працівники сусідніх офісів, на вихідних – сім’ї. Найбільший спад відчули саме на вихідних, каже вона.
Для самоокупності треба продавати 40–45 супів на день, більші обсяги востаннє робили у жовтні 2023-го. «До квітня 2024-го працювали в нуль. Далі зрозуміли, що це кінець», – каже підприємиця. Що вплинуло на зниження відвідуваності?
Після вторгнення Львів став містом-мільйонником, зараз в місті 150 000 переселенців, розповідав мер Андрій Садовий в червні 2023-го. «Багато людей переїхало до Львова не для постійного проживання. У 2024-му вони почали їхати з міста, попит впав», – каже Василь Бундз.
Дефіцит усього
Спад ресторанної галузі у Львові розпочався з кінця 2023-го, коли в центрі міста почалась нестача приміщень, каже Ольга Насонова. Наступним чинником став закон про мобілізацію, який почав діяти в травні 2024-го, каже вона. «В місті поменшало переселенців і туристів, містяни рідше виходять з дому», – говорить експертка.
Витрати рестораторів не зменшились, особливо – на утримання приміщення, каже співвласник !Fest Юрко Назарук. В листопаді 2024-го орендувати приміщення в центрі Львова коштує $10–84 за кв. м, за даними сайту нерухомості Real Estate Lviv. Вартість оренди після вторгнення зросла на близько 30%, каже Ольга Насонова.
Закрились в лютому 2024-го, привід – орендодавець повернув ціни до доковідного рівня, піднявши на 50%, каже керівник мережі закладів Open та Rebro Назар Береза. Ресторан в центрі відкрили у 2021-му, розраховуючи на потік туристів після пандемії, каже він. «Три роки працювали переважно у збиток до 10%. На початку 2024-го перспектива остаточно зникла», – каже директор.
«Щоб зменшити видатки, сама виходила на зміни», – говорить Лідія Бахівська з Супкультури. Наприкінці 2023-го заклад зменшив кількість позицій у меню та наперед оплатив газопостачання. Не допомогло – два місяці перед закриттям влітку 2024-го заклад простоював, бо не міг перекрити й половини витрат, каже ексвласниця.
Чи все втрачено для тих, хто планує закриття? Варіант для виживання – переміщення у спальні райони, каже Василь Бундз. В червні 2024-го ресторатор відкрив Gazda Cafe у житловому масиві неподалік Янівського цвинтаря. «У спальних районах дешевша оренда, а люди менше бояться ходити по вулиці», – говорить Бундз. Інша перевага – розташування в одному приміщенні з готелем, для якого готують сніданки, каже підприємець.
Рестораторам варто знизити ціни або підключити програми лояльності, щоб повернути до закладів львів’ян, радить Ольга Насонова. Потрібно працювати над утриманням клієнтів, а не вигадувати складні продукти і маркетингові ходи, каже Юрко Назарук. «Варто обрати формат, який дозволить працювати з меншою кількістю людей і менше годин», – додає співвласник !Fest.
Джерело: Forbes Ukraine