Які заходи повинні впровадити заклади харчування та магазини в період карантину (повний список)
Київська влада оприлюднила перелік профілактичних та протиепідемічних заходів, яких повинні дотримуватися заклади громадського харчування та продовольчої торгівлі в період карантину.
Цей матеріал доступний російською мовою
Відповідне повідомлення Київська міська державна адміністрація (КМДА) розмістила на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook. Редакція RAU публікує повний список вимог без змін.
🔹забезпечити наявність споживачів у торгівельному приміщенні із розрахунку 1 особа на 10 кв. м та заходи щодо дотримання санітарних норм, не допускати до торгівельних приміщень осіб без засобів індивідуального захисту (масок);
🔹забезпечити дотримання відстані не менше 1 метра між відвідувачами, які очікують дозволу на вхід до торгівельних приміщень;
🔹заборонити продаж незахищених продуктів харчування (дозволяти до продажу лише фасовані продукти та продукти в упаковці виробника);
🔹проводити роз’яснювальну роботу з персоналом щодо індивідуальних заходів профілактики та реагування на виявлення симптомів серед працівників;
🔹забезпечити працівників, які мають найбільший контакт із відвідувачами, засобами індивідуального захисту (з розрахунку 1 медична маска на 3 години роботи на особу та 1 флакон (100 мл) спиртовмісного антисептика на 1 особу на зміну (до 12 годин), провести відповідне навчання з використання та знешкодження відпрацьованих масок, серветок та встановити відповідний контроль за дотриманням правил;
🔹забезпечити дотримання дистанції працівниками, які мають найбільший контакт із відвідувачами, на відстань як мінімум 1 метра, або встановити захисні екрани для захисту працівників;
🔹збільшити кратність проведення дезінфекційних заходів (вологі прибирання з використанням дезінфікуючих засобів у приміщеннях, особливо в місцях найбільшого контакту з поверхнями – ручки дверей, барні стійки, місця сидіння, раковини, тощо);
🔹дотримуватися нормативних показників температури повітря та наскрізне провітрювання приміщень;
🔹забезпечити проведення щоденної термометрії всіх працівників, результати термометрії вносити до оформлених на кожного працівника листків термометрії, не допускати до роботи осіб із ознаками інфекційного захворювання;
🔹виділити приміщення для тимчасової ізоляції осіб із ознаками захворювання на гострі респіраторні інфекційні захворювання;
🔹у разі виявлення працівника з ознаками респіраторного інфекційного захворювання вжити заходів для його ізоляції від здорових осіб та негайно повідомити про цей випадок заклад охорони здоров’я;
🔹обмежити масові заходи в закритих приміщеннях;
🔹забезпечити необхідні умови для дотримання працівниками правил особистої гігієни (рукомийники, мило, одноразові рушники, серветки тощо);
🔹забезпечити медичні пункти (при наявності) необхідними засобами та обладнанням (термометрами, бактерицидними випромінювачами, дезінфекційними та антисептичними засобами, засобами особистої гігієни та індивідуального захисту тощо).
Профілактичні заходи мають тривати і для відвідувачів, як то:
🔹забезпечення вхідного санітарного контролю, не допускати до торгових залів більше ніж 1 особу на 10 кв. м та осіб без засобів індивідуального захисту (масок);
🔹забезпечити відстань не менше 1 метра між відвідувачами в чергах до кас та/або терміналів самообслуговування;
🔹забезпечення можливості використання спиртовмісних антисептиків для відвідувачів;
🔹забезпечення відвідувачів достатньою кількістю одноразових серветок на столах обслуговування (та під час видачі меню на виніс).
Нагадаємо, раніше в зв’язку із загрозою поширення коронавірусу уряд України ввів тритижневий карантин, який триватиме до 3 квітня 2020 року. На період карантину обмежені масові заходи, закривається пасажирське авіасполучення і кордони, торгово-розважальні центри, ресторани та непродуктові магазини, впроваджуються інші обмежувальні заходи. Українцям не рекомендують виходити з дому без зайвої потреби.
Читайте також –
Яким буде український продуктовий рітейл в розпал кризи – досвід Китаю