Аналітика Nielsen: як росте український ринок побутової хімії

Аналітика Nielsen: як росте український ринок побутової хімії

10.07.2017 10:37
  884
Виктор Нагорский

Парфумерні магазини скорочують своє відставання в конкурентній боротьбі з гіпер- і супермаркетами за покупців побутової хімії.

За останній рік в період з травня 2016 року по квітень 2017 року ринок побутової хімії (пральні порошки, засоби для виведення плям, освіжувачі повітря, ополіскувачі для білизни, засоби для миття посуду, чистячі засоби, інсектициди) України зріс на 4,5% в грошовому вираженні і на 1,8% в обсягах проданої продукції. При цьому ще рік тому обороти продажів побутової хімії демонстрували зростання + 12,9% в грошовому вираженні при падінні натуральних обсягів -16,7%. Ринок стабілізувався за рахунок уповільнення зростання цін у порівнянні з минулим роком. Так, за останній рік середній ріст ціни склав + 2,7% за літр/кілограм продукції, в той час як роком раніше ціни росли + 35,6% за літр/кілограм.

Прихильність до бренду

Найбільш активне зростання демонструє категорія ополіскувачів для білизни, яка за рахунок збільшення розмірів упаковки та кількості акційних продажів мінімізувала зростання цін (+0,6% за літр/кілограм) і збільшила продажі в літрах на 12,9%.

Продукти власних марок мереж представлені в кожній з категорій групи, однак їх сукупна частка знизилася на 1,1 п.п. від загального обсягу продажів побутової хімії в літрах/кілограмах. Найбільше падіння спостерігається в засобах для посудомийних машин і пральних порошках, де обсяги продажів власних марок в натуральному вираженні скоротилися на -23,8% і -22,5% відповідно. Зниження продажів приватних марок всупереч їх низькій ціні говорить про те, що прихильність до бренду і якість продукції стали більш значимі при виборі споживачем.

«Після стабілізації інфляції сповільнилося і зростання низького цінового сегмента, – говорить Ростислав Степанчук, керівник відділу по роботі з виробниками непродовольчих категорій Nielsen в Україні. – Хоча ціна як і раніше залишається одним з найважливіших факторів при виборі побутової хімії, багато покупців вже намагаються не заощаджувати будь-якою ціною, як це було в період гіперінфляції 2015 року, а прагнуть знайти оптимальне співвідношення ціни і якості. Споживач далеко не завжди може дозволити собі преміальний товар, але готовий заплатити більше за продукт, який вважає більш якісним або приносить додаткову вигоду. Це створює сприятливі умови для розвитку середньо-цінового сегмента, в тому числі і для вітчизняних виробників».

 

Великі формати здають позиції

У каналах торгівлі триває тенденція минулого року – парфумерні магазини і далі активно нарощують свою важливість для непродовольчих категорій. Протягом останнього року кожен п’ятий літр/кілограм (20,6%) побутової хімії був куплений в парфумерному магазині. При цьому роком раніше через парфумерні магазини проходило 18,6% продукції в натуральному вираженні, а два роки тому показник становив лише 15,6%.

«Побутова хімія в середньому має істотно більший розмір і вагу упаковок в порівнянні з косметикою і продуктами особистої гігієни – основними джерелами обороту парфумерних магазинів, – пояснює Ростислав Степанчук. – Це грає на руку гіпер і супермаркетам, у яких більша площа, вище відсоток великих запланованих закупівель, часто є своя парковка або навіть безкоштовний громадський транспорт. Проте, завдяки тому, що парфумерні магазини продовжують відкривати нові торгові точки і проводять безліч цінових акцій, вони семимильними кроками скорочують своє відставання в конкурентній боротьбі з гіпер і супермаркетами за покупців побутової хімії».

Читайте також –

Nielsen: П’ять причин, через які зростає український ринок FMCG


До останніх новин До популярних новин Підтримати редакцію

Раз на тиждень

ми будемо відправляти Вам 

найцікавіші новини тижня


Поділіться цією новиною в соціальних мережах


Читайте також

Усі новини ринку