Своя сорочка: прогнози й очікування-2017 для made in Ukraine

Своя сорочка: прогнози й очікування-2017 для made in Ukraine

06.01.2017 09:00
  816
Микола Маранчак

Представники VOVK, NAMES’UA, U Dress, FINCH та інші про майбутнє українського виробника, його тренди, проблеми і перспективні вектори розвитку.

Останні два-три роки стали справжнім розквітом товарів made in Ukraine. Тільки за 2016 рік з’явилося безліч нових брендів, а компанії, що стартували кілька років тому, помітно зміцнили свої позиції і залучили нових клієнтів. Наступний рік може стати для них як проривом, так і кроком назад та стагнацією, і залежатиме це не тільки від самих брендів, але і від загального бізнес-клімату та ситуації на ринку рітейлу України. Своїми думками про тенденції в made in Ukraine з RAU поділилися представники брендів одягу та експерти ринку.

Час будувати бізнес

Засновник і дизайнер FINCH Катерина Бякова вважає, що рік, який минає, характерний, перш за все, успішним подоланням викликів і перешкод: «Саме завдяки цьому творчому ентузіазму з’явилася маса стартапів. Наступний же рік, на мою думку, відкриє нові ніші і закріпить на ринку тих, хто хоче будувати бізнес».

Так, за її словами, більшість брендів поки розвивалися шляхом найменшого опору, пропонуючи аналоги зарубіжних топ-селерів. «З одного боку, так можна швидко розвиватися з мінімальними вкладеннями в продукт і промо, з другого – це гальмує якісний розвиток. Така бізнес-модель призведе до перенасичення ринку і, оскільки інших способів вирізнитися виробник собі не залишає – демпінгу, – розмірковує Катерина. – Внаслідок цінових воєн з основного ринку підуть аматори та інді-бренди і залишаться або компанії із зовнішніми інвестиціями, або виробники із системним підходом. Середня ціна виробу виросте, підвищиться автентичність і, можливо, з’явиться щось цікаве для іноземного покупця, а в ідеалі – інвестора». Але терміни перетворення ринку вона вказувати не береться. Коли це трапиться – залежить від багатьох зовнішньоекономічних і соціальних факторів. Але в будь-якому випадку це лише питання часу. Природний відбір почався, і український покупець розвивається разом з виробниками – стає більш усвідомленим і зрілим.

Місце для нових імен

«Якщо брати попередні 2015-16 роки, то, можна сказати, весь український рітейл одягу нової хвилі в ці роки і зародився, – говорить засновник бренду U Dress Юлія Шелехова. – Ми очікуємо, що тепер кількість буде переходити в якість, що мережі почнуть активно рости і для цього будуть сприятливі економічні умови. Тоді, у разі появи нових брендів, для них шлях стане трохи легшим, ніж для нас».

За словами Шелехової, хорошою опорою для молодих дизайнерів став майданчик NAMES’UA в ТРК Проспект і зона ЦУМ UA, що набирала молоді бренди на конкурсі, у якому голосували не тільки журі, а й споживачі. «Цей майданчик був створений спеціально, аби бренди отримували на рік можливість зрозуміти: як це – бути в рітейлі, що потрібно для розвитку. Адже інакшої школи немає, а цей експеримент – прекрасна можливість проявити себе», – розповіла вона.

Планується, що за рік нові бренди отримають колосальний досвід, зрозуміють, як працює ринок, пропишуть свою стратегію розвитку в рітейлі і, можливо, переможуть у новому щорічному конкурсі, щоб залишитися в ЦУМ UA або відправитися у вільне плавання. У будь-якому випадку, вважає засновник U Dress, почалася тенденція закріплення нових імен, які вже будуть розвиватися залежно від можливостей, які перед ними відкрилися, – хтось буде відкривати власні магазини, хтось вибудовувати мережі продажів через інших рітейлерів, хтось активніше виходити онлайн, а хтось відкривати перші шоу-руми, аби поборотися за свого клієнта.

Західна сторона медалі

Проекту NAMES’UA в ТРЦ Проспект у 2016 році виповнився один рік. Але всі основні показники по KPI універмаг досяг за перші два-три місяці роботи: попит виявився більш ніж достатнім. «Продавати у великому чи маленькому форматі продукцію українських дизайнерів намагалися не раз, до сих пір ні у кого не виходило, – розповідає керівник проекту NAMES’UA від KarKatFashion Антоніна Головко. – Проекти просто не виживали. Причиною тому були скоріше соціальні проблеми, ніж економічні, адже тільки останні 3-4 роки в країні з’явився тренд носити українське. У нашому випадку спрацював ефект команди – синергія девелопера і рітейлера».

На думку Антоніни, тренд made in Ukraine в майбутньому продовжить розвиватися. Але в той же час вона стверджує, що сприятливий час триватиме недовго, і в країні буде формуватися жорсткіше конкурентне середовище: «Хоч якою б прикрою була вся ця ситуація в країні, український виробник зараз отримав прекрасну можливість. Іншого шансу може не бути».

Подібного погляду дотримується і засновник мережі студій VOVK Тетяна Семенченко. Тільки за 2016 рік її бренду вдалося відкрити дев’ять нових магазинів і запустити франчайзинг, але, все ж, поки розслаблятися рано. Незважаючи на незначну конкуренцію на ринку made in Ukraine, зі світовими мережами вже зараз доводиться боротися за місце під сонцем. «Взяти, наприклад, російський бренд, який відкрив недавно магазин у львівському ТРЦ на одному з найкращих місць, – каже вона. – Виникає питання: а це точно відбувається у Львові? Звичайно, речі по 200-300 гривень, але хороший трикотаж апріорі не може коштувати стільки грошей. І люди купують, бо це дешево, а девелопери навіть не намагаються запропонувати альтернативу. Питання конкуренції стоїть незалежно від типу бренду, адже боротьба йде за хороші місця, за рекламні площі. І в цьому українські бренди досі програють».

Тетяна вважає, що боротьба буде продовжуватися і наступного року, але витримати конкуренцію українські виробники можуть. «Наша країна була текстильним лідером за радянських часів, і у нас є багато фахівців, які добре в цьому розбираються і зараз. Ми дуже любимо нашу країну і обов’язково доведемо на ділі свою перевагу перед західним мас-маркетом», – ділиться вона.

А що тренди?

На ринку made in Ukraine давно присутнє відчуття, що не вистачає пропозиції в чоловічому сегменті одягу. Жіночий ринок вже переповнений. Юлія Шелехова стверджує, що про це вже тривалий час усі говорять і почасти навіть ті бренди, які спочатку хотіли робити чоловіче і перебудувалися на жіноче заради можливості швидко заробити, уже готові повернутися до первинної концепції.

«Так, жіноче продається краще, але в 2017 році можна очікувати, що чоловіче буде в тренді в українських виробників. Це ризикований сегмент, але всі його дуже сильно чекають», – вважає вона.

Крім появи чоловічого асортименту, від made in Ukraine чекають і інших нових віянь, які будуть зрозумілі не тільки експертам на модних показах, але і простому споживачеві. Проте, у FINCH кажуть, що поки не бачать, що можна вважати особливим із трендів, які зароджуються. «Усе це повтор чужої історії і несміливі кроки по слідах успішних компаній, – коментує Катерина Бякіна. – Так, наприклад, рух за екологічність виробничих процесів, ресайклінг продукції, розумне споживання, віртуальні примірочні – усе це чудові ініціативи, але не оригінальні».

Основним же трендом, який повинен стати, на думку Катерини, для всіх компаній – це клієнтоорієнтованість і сервіс: «Потрібно будувати довірчі взаємини з клієнтом, бути готовим до діалогу, поступатися і перевершувати очікування. Містечковість, яка прослідковується в манері вести бізнес і в комунікації з клієнтом, на мій погляд, викликана двома чинниками – економією і страхом. Український підприємець поки що боїться бути собою, експериментувати, абстрагуватися і делегувати, наймати фахівців, які допоможуть йому поставити бізнес на ноги. Він боїться помилок, а значить – закриває для себе багато можливостей».

Свідомий споживач

«Уже зараз покупець почав відбирати товари українських виробників у співвідношенні ціна/якість, якість/індивідуальність, патріотизм більше не грає такої великої ролі, – стверджує бренд-менеджер лінії одягу українського дизайнера Олени Олійник «АО2» Адріана Мацьків. – Ті, хто справді робить хороший продукт, утвердяться на цьому ринку і стануть більш прибутковими за рахунок свідомого покупця, що вибирає тепер не просто вітчизняне, а робить ставку на справді хороші речі, відповідні до своєї ціни».

Засновники бренду W8less Анна і Данило Шаш дотримуються подібної точки зору. Вони вважають, що made in Ukraine – це лише позиціонування, аби звернути на себе увагу не тільки за рахунок якості, а за рахунок буму на все вітчизняне. «Це всього лише популізм, – кажуть вони. Але зараз вже йде інша хвиля – люди почали ставити собі питання: «Чому я повинен купувати те, що дорожче і не завжди якісніше, ніж аналоги?» Українські дизайнери часто ставлять ціну набагато більшу, ніж у іменитих брендів і попереду споживача чекає наступний крок – прозріння . Зараз ми на етапі, коли серед безлічі брендів, які раптом злетіли, люди почали вибирати тих, хто якісніший і справді робить хороший продукт. Починаючи з їжі, закінчуючи взуттям і одягом. Це добре, тому що все більше уваги отримують достойні імена».

«Запит на якісний made in Ukraine є не тільки всередині країни, але і за кордоном, – каже генеральний директор компанії Arricano Михайло Меркулов. – Низка дизайнерів цілими колекціями продає свою продукцію за кордон. Є великий інтерес з боку канадської та американської діаспори, з Європейського союзу. З огляду на те, що логістика і міжнародна доставка зараз спростилися, потенціал українських виробників на зовнішніх ринках дуже великий. І навіть почавши тільки з продажів через інтернет, можна успішно вести бізнес».

Розпочатий рік не стане легшим для українських виробників, навпаки, їх очікують виклики, з якими вони ніколи не зіштовхувалися. І розширюючи асортимент, і виходячи в торгові центри і мас-маркети, і роблячи перші кроки за кордон, у розвитку сервісу, у самоідентифікації – усіх чекають великі випробування, пройти які зможуть не всі. Але ті, хто залишиться, хто проявить себе вже в 2017 році, чиї імена запам’ятають у всій Україні, вже стануть легендами, а, можливо, і першими українськими марками, на які будуть орієнтуватися нові покоління дизайнерів. Зараз вони один на один з ринком, але завтра вони можуть почати уособлювати цей ринок. Усе буде залежати від них самих і від середовища, яке продовжить навколо них формуватися.


До останніх новин До популярних новин Підтримати редакцію

Раз на тиждень

ми будемо відправляти Вам 

найцікавіші новини тижня


Поділіться цією новиною в соціальних мережах


Читайте також

Усі новини ринку