GfK Ukraine: у вересні споживчи настрої українців дещо покращилися

GfK Ukraine: у вересні споживчи настрої українців дещо покращилися

23.10.2018 01:04
  170
rau

Українці гірше оцінюють своє поточне матеріальне становище та недовірливо відносяться до власних перспектив, але водночас вірять у розвиток країни та готові робити великі покупки.

У вересні 2018 року індекс споживчих настроїв (ІСН) склав 62,6, що на 2,3 пункта більше, ніж у серпні 2018 року. Найбільших змін зазнав індекс очікувань розвитку країни в найближчий рік. Про це свідчать дані дослідження споживчих настроїв в Україні, яке щомісяця здійснює GfK Ukraine.

Індекс поточного становища (ІПС) трохи збільшився та склав 60,5. Складові цього індексу зазнали таких змін:

  • індекс поточного особистого матеріального становища (х1) склав 49,4, що на 0,4 п нижче від рівня цього індексу в серпні;
  • індекс доцільності великих покупок (х5) збільшився на 2,1 п та встановився на позначці 71,5.

Індекс економічних очікувань (ІЕО) у вересні збільшився на 3,2 п і досяг позначки 64,0. Динаміка складових цього індексу виглядає так:

  • індекс очікуваних змін особистого матеріального становища (х2) зменшився порівняно з минулим місяцем на 2,2 п і склав 57,9;
  • індекс очікуваного розвитку економіки країни протягом найближчого року (х3) збільшився на 10 п та склав 62,6;
  • індекс очікуваного розвитку економіки країни впродовж найближчих 5 років (х4) також зріс та становив 71,5, що на 1.9 п більше за показник серпня.

У вересні очікування українців щодо безробіття не зазнали значних змін: показник індексу очікуваної динаміки безробіття склав 133,9. Індекс інфляційних очікувань також лишився майже незмінним – 190,4, що на 0,4 п вище за минулий місяць. Очікування українців щодо курсу гривні впродовж найближчих трьох місяців так само майже не змінилися: індекс девальваційних очікувань знизився на 0,6 п до значення 170,3.

«У серпні та вересні індекс девальваційних очікувань разом з індексом інфляційних очікувань різко зросли. На нашу думку, зростання цих індексів є скоріше емоційною короткостроковою реакцією на новини щодо курсу гривні. Про це свідчить той факт, що істотне зростання індексів девальваційних на інфляційних очікувань не призвело до погіршення індексу споживчих настроїв загалом. До того ж, у вересні помітно покращився індекс очікувань розвитку економіки протягом найближчого року», ─ коментують аналітики GfK Ukraine.

Читайте також –

Аналітика Nielsen: На що витрачає і як економить український споживач (+ інфографіка)


До останніх новин До популярних новин Підтримати редакцію

Раз на тиждень

ми будемо відправляти Вам 

найцікавіші новини тижня


Поділіться цією новиною в соціальних мережах


Читайте також

Усі новини ринку