Пам’ятник торгівлі: яким буде оновлений Бессарабський ринок у Києві

Пам’ятник торгівлі: яким буде оновлений Бессарабський ринок у Києві

15.03.2018 08:05
  419
rau

Контейнери, вулична їжа та підземний паркінг: директор КП «Бессарабський ринок» Микола Ковальчук про майбутнє ринку.

 

Бессарабський ринок – одна з визначних пам’яток столиці. Уявити головну вулицю міста – Хрещатик – без характерного силуету і впізнаваного купола дуже складно. При цьому ринок-ветеран, вік якого вже перевалив за 100 років, аж ніяк не збирається на спокій, і продовжує залишатися жвавим місцем торгівлі. Але за минулі десятиліття назріла ґрунтовна потреба в реконцепції та реконструкції об’єкта – інакше Бессарабський ринок чекає незавидна доля. Що саме і як збираються міняти в історичній будівлі, які рішення будуть використані – в інтерв’ю порталу БЖ розповів директор КП «Бессарабський ринок» Микола Ковальчук. RAU вибрала найцікавіші його висловлювання.

Про зону вуличної їжі

У березні 2015-го до мене прийшов Рудольф Краєвський з Vegano Hooligano і запропонував створити фуд-корт. Коли він розповів про свою ідею, я, чесно, сміявся. Але ми все ж здали їм точку. І несподівано все закрутилося: хлопці завели на ринок свою аудиторію, у них була шикарна заповнюваність, рух. Охочих було багато. Приходили, наприклад, учасники фестивалю Вулична їжа.

Але я всім казав: хлопці, намалюйте, як ви це бачите. Не просто: ось, ми поставили точку з хот-догами і починаємо продавати. А навіщо нам ще одні хот-доги?

Ось Vegano Hooligano заходили зі своєю унікальною продукцією. Миша Кацурін зайшов з «В’єтнамським привітом» – просто шикарно. Навіть директор Прем’єр Палацу ходить сюди обідати постійно! Або, ось, є у нас сімейна кондитерська Lolya, її тістечка – це мистецтво. Я в дитинстві таких смачних не їв. Таких би історій побільше.

Зараз зайти на Бессарабку з фуд-точкою важко: їх просто ніде поставити. Але після реставрації, сподіваюся, ми вирішимо цю проблему – половину ринку віддамо під фуд-хол.

З іншого боку, один суцільний фуд-хол тут робити теж не можна. Бессарабка перестане бути ринком. Крім того, фуд-хол сам по собі просто не виживе і через час почне вмирати.

Про «місце під сонцем»

Зараз ринок заповнений не на 100%, є вільні місця у відділі фруктів, овочів і м’яса. Для мене проведення конкурсу (аукціону на право оренди місця на ринку через систему Pro.Zorro – прим. ред.) – це експеримент, на який я пішов, щоб прибрати всі ці забобони про тіньові схеми на ринку.

Коли є відкриті тарифи з цінником в 1500 на місяць, а орендар готовий заплатити 9000 – я вважаю нерозумно не проводити аукціон.

Коли бажаючі стоять в черзі, в конкурсі є сенс. З’являється конкуренція, це добре для бюджету. Але давайте спочатку дочекаємося підписання договору по купленому лоту.

Про реставрацію, паркінг і плани на 2018 й

Повністю ринок буде закриватися тільки під час ремонту даху на місяць-два, але це з міркувань безпеки. Ми ще доробляємо проект, тому поки не можемо детально про нього говорити. Але особисто мені дуже подобається концепція ринку в Роттердамі: це такий ангар, чимось схожий на Бессарабку, з двоповерховими фуд-точками.

Внизу бар і кухня, а на другому поверсі майданчик для відвідувачів. Все це з легких мобільних конструкцій, які при необхідності можна розібрати. Швидше за все це буде в зоні, де зараз овочеві ряди – вони і так наполовину порожні, так що будемо розширювати фуд-корт.

Ще в планах – винести ряди з квітами під вхідну групу, або під стінки: одному орендарю віддамо одну стіну, другого – іншу. Так звільнимо центральну частину ринку. Такий варіант мені подобається, не кіосками ж все забивати.

Я завжди кажу, що якщо не хочете змін – закрийте ринок, нехай буде пам’ятником, як в Європі. Картинна галерея, наприклад. Але ми все-таки бюджет міста наповнюємо.

Моє завдання – дійти до кінця, зробити європейський ринок, зберігши при цьому автентичність.

Архітектори кажуть, що є можливість побудувати підземний паркінг: нам можна заглибитися на три поверхи. Але, швидше за все, ми обмежимося одноповерховим або двоповерховим паркінгом, на кожному поверсі якого зможе розміститися близько 300 машин. Можливо, буде ліфт, що опускає автомобілі, або ж звичайний заїзд-виїзд. Зараз йде процес узгодження, вирішується питання доцільності. Ось ЦУМ побудував паркінг, і що? Один поверх працює, решта законсервовані.

У 2018 року ми замінимо покриття прилавків, полички будуть в єдиному стилі. Вже поміняли покриття в м’ясному відділі. Продавців риби вишикуєо в один ряд. Зробимо нормальне відведення води. Поміняємо холодильники.

Джерело: БЖ

Фото: Валерія Ландар

Читайте також –

Місце на Бессарабському ринку продали через Prozorro в 4,5 рази дорожче за стартову ціну


До останніх новин До популярних новин Підтримати редакцію

Раз на тиждень

ми будемо відправляти Вам 

найцікавіші новини тижня


Поділіться цією новиною в соціальних мережах


Читайте також

Усі новини ринку