Випадки шахрайства при оплаті картами в торгових мережах трапляються все рідше

Випадки шахрайства при оплаті картами в торгових мережах трапляються все рідше

31.01.2018 04:37
  163
Дарья Златьева

Розрахунки в торговельних мережах – найбільш безпечний спосіб оплати карткою, а ось шахрайські операції в інтернеті зараз відбуваються частіше.

Кількість випадків шахрайства з платіжною карткою при розрахунках в торгових мережах, а також при знятті грошей в банкоматах зменшується. При цьому частка таких операцій в інтернеті зростає. Про це пише delo.ua.

“Якщо клієнт банку використовує картку в торговельній мережі, то тільки в 2% випадків можуть виникнути проблеми. Три роки тому цей показник становив 12%”, – повідомив директор Української міжбанківської асоціації членів платіжних систем ЕМА Олександр Карпов.

У EMA відзначають, що розрахунки в торгових мережах є найбільш безпечним способом оплати карткою, в той час як випадки шахрайства в інтернеті ростуть.

“Частка проблемних операцій в інтернеті і при перекладах з карти на карту зросла з 50% практично до 70%”, – повідомив Карпов.

Найпопулярніший вид шахрайства, коли у власників платіжних карт обманним шляхом з’ясовують дані. Згідно з оцінками ЕМА, в 2017 році загальна сума викрадених таким чином коштів і коштів викрадених при розрахунках в інтернеті зросла майже вдвічі – до 669,63 млн грн.

У Національному банку в свою чергу підрахували, що частка шахрайських операцій з картами зменшується.

“У 2017 році частка шахрайських операцій по відношенню до всіх операцій по картах склала 0,0077%, тобто це 77 грн на 1 млн грн, витрачених за допомогою картки”, – повідомив директор Департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку НБУ Олександр Яблуновський. Роком раніше ця цифра була близька до 0,01%, що становить 100 грн на 1 млн грн.

У той же час середній чек в шахрайстві за рік виріс з 1900 грн до 2100 грн. Але при цьому на 1 млн усіх платіжних операцій припадає лише 25 шахрайських операцій (0,0025%).

Раніше повідомлялося, що за дев’ять місяців 2017 року українці за допомогою карт оплатили операцій в інтернеті на 215 млрд грн, а в торгових мережах розрахувалися на 187 млрд грн. Обсяги переказів коштів з картки на картку, згідно зі статистикою Нацбанку, склали 144,6 млрд грн, а операції в пристроях самообслуговування – 16 млрд грн.

Читайте також –

Звіт Deloitte: Глобальні тенденції рітейлу в 2018 році

 


До останніх новин До популярних новин Підтримати редакцію

Раз на тиждень

ми будемо відправляти Вам 

найцікавіші новини тижня


Поділіться цією новиною в соціальних мережах


Читайте також

Усі новини ринку