Поєднання страв і вин: рекомендації експертів
Вино – це чудовий напій для особливих вечерь. У багатьох країнах світу воно стало не просто атрибутом урочистих подій, але й приємним доповненням до щоденних страв. Яке вино АТБ обрати до певних продуктів? Відповідь на це питання можна знайти у порадах винахідників.
Ідеальні поєднання
Кожна людина має свої власні уподобання, але існують деякі поєднання їжі та вина, які точно можна назвати ідеальними. Такі поєднання сподобаються усім любителям ароматного напою та не завдають шкоди здоров’ю.
Отже, дотримуйтесь наступних правил.
- Білі несолодкі вина ідеально поєднуються зі стравами з білої риби та м’яса, а також деякими видами сиру. Червоні ж відмінно пасують до червоного м’яса та дичини.
- Чим жирніша та насичена страва, тим насиченіше має бути вино.
- Важливі регіональні зв’язки: до лазаньї болоньєзе слід подавати італійське червоне вино, а до кокована – французьке бордо.
- Солодкий алкоголь пасує до солодких страв, основні страви краще поєднуються з сухим і напівсухим вином, а брют зазвичай вживається як аперитив або в поєднанні з сиром та морепродуктами.
Небажані поєднання
Ніколи не запивайте вином мариновані огірки або страви, які щедро приправлені гірчицею або хроном. Страва може здатися вам занадто кислою, а аромат вина може бути заглушений.
Також не рекомендується поєднувати плісняві сири з сухими винами чи ігристими напоями, оскільки сир може домінувати і ви не відчуваєте смак вина. А от щодо солодких і мускатних вин, вони пасують якнайкраще.
Користь вина
Вино, нарівні з кулінарними шедеврами, є втіленням витонченості та насолоди. Загальновідомо, що воно може нести користь для здоров’я, якщо вживається помірно.
Ось деякі з його благотворних властивостей.
- Антиоксиданти. Вино містить антиоксиданти, такі як ресвератрол, які можуть допомогти захистити клітини від шкідливих вільних радикалів та запобігти окисленню LDL-холестерину, що знижує ризик серцево-судинних захворювань.
- Серцеве здоров’я. Мірне вживання вина може сприяти підвищенню рівня “доброго” холестерину (HDL) та зниженню ризику захворювань серця і судин.
- Зміцнення кісток. Деякі дослідження показують, що помірне споживання вина може підвищити мінеральну щільність кісток та зменшити ризик остеопорозу.
- Продовження життя. Деякі дослідження вказують на зв’язок між помірним споживанням вина і зменшенням ризику передчасної смерті.
Завітайте до мережі магазинів АТБ atbmarket.com за вишуканими напоями для ваших улюблених страв. Тут ви знайдете найкращі вина з різних куточків світу, щоб зробити вашу вечерю незабутньою.