Відновлення на марші: скільки магазинів втратили провідні торговельні мережі України за 9 місяців війни (інфографіка)

Відновлення на марші: скільки магазинів втратили провідні торговельні мережі України за 9 місяців війни (інфографіка)

06.12.2022 09:00
  2639
Єрмакова Яна

Чергове дослідження, яке провела RAU методом онлайн-опитування приблизно сотні власників та CEO підприємств по всій Україні, показало, що на 20 листопада 2022 року було закрито з тих чи інших причин вже менше 10% торгових об’єктів/магазинів. За три останніх місяці цей показник зменшився майже на 3%.

Згідно зі свіжими даними опитування торговельних мереж – членів RAU, через дев’ять місяців повномасштабних бойових дій український рітейл збільшив кількість працюючих магазинів на 20,1%. Тобто з 16 415 торгових об’єктів  всієї галузі наразі працює 14 892, або 90,7%. Відповідно, закритих – всього 9,3%. Відновлення рітейлу має критично важливе значення, оскільки рітейл впливає на весь ланцюг поставок товарів від виробника до споживача. “Коли рітейл розвивається, відкриває нові точки – розвивається й весь ланцюг постачання. Тому всі процедури, які зменшують логістичне навантаження для рітейлерів мають бути швидкими та простими. Руйнування харчової безпеки – один із видів російської воєнної агресії. Саме тому рітейл, як гарант продовольчої безпеки є гарантом воєнно-політичної безпеки та соціальної стабільності. А відтак, без сумніву, відноситься до критичної інфраструктури країни, яка допомагає наближувати перемогу”, – відзначає голова правління Асоціації рітейлерів України Андрій Жук.

Закріплення успіху

Варто ще раз відмітити, що дане опитування було проведено лише серед членів RAU, тому наведені нижче цифри можуть свідчити лише про загальну тенденцію та не відображають абсолютно точно втрати всього українського рітейлу.

Як видно на графіку, позитивний тренд на відновлення почався вже з квітня 2022 року і продовжується досі, хоча тепер цей процес відбувається значно повільніше. Нагадаємо, в березні не працювала третина магазинів (29%), а через дев’ять місяців не працює лише 1523 торгові точки, або 9,3%. Таким чином вже вдалося повернути до роботи 66% торгових точок із 4481, які не працювали в березні. Зокрема, кількість закритих об’єктів восени зменшувалася буквально на долі відсотка, якщо не рахувати 2% ривок у вересні. У різних сферах торгівлі цей процес ішов по-різному, але відновлення роботи закладів торгівлі продовжується у всіх без винятку сегментах.

Продуктовий рітейл

Доступ людей до продуктів харчування – основа життя населених пунктів будь-якого масштабу. У найкритичніші періоди з моменту повномасштабного вторгнення, рітейл діяв швидко, аби не допустити продовольчого колапсу. Головне завдання галузі — це забезпечення продуктами харчування належної якості та об’єму будь-якою ціною.

Після оптимізації мереж FMCG-операторів у квітні, коли було зачинено додатково деякі точки, починаючи з травня частка закритих мінімаркетів, супермаркетів, гіпермаркетів впевнено зменшувалася. Кількість працюючих магазинів почала зростати й досягла у листопаді відмітки у 4803 магазинів проти 3463 у квітні, тим самим збільшивши їхню частку майже до 93% з 76% відповідно. На початок осені не працювало лише 379 магазинів, а до початку зими лишилося зачиненими всього 370 продуктових торгових точок. Загалом частка непрацюючих магазинів за дев’ять місяців війни скоротилася на 14%.

Багато об’єктів рітейл-галузі – національні мережі, регіональні та локальні, та просто магазини товарів першої необхідності – забезпечили за власний кошт потреби у генераторах, несуть витрати на паливо. Під час довготривалих відключень електроенергії та опалення, рітейл — це ще й забезпечення населення “Пунктами незламності” — місцями, де споживачі можуть перекусити, випити гарячих напоїв, підзарядити гаджети та скористатися іншими послугами. Особливо треба відмітити, що рітейл стратегічно важливий на деокупованих територіях і є, по факту, об’єктом критичної інфраструктури.

Аптечний рітейл

Фактично відновили роботу мереж майже до довоєнного рівня продавці ліків та медичних виробів. Частка працюючих точок мереж досягла відмітки у 98,2% вже у вересні, а в листопаді працювало вже 3767 аптечних закладів або 99% від 3796 точок, які були відкриті до початку повномасштабної війни. Таким чином, частка непрацюючих аптек зменшилася з 16% у березні до 1% в листопаді, або на 15%. Наразі залишаються закритими 29 аптек. Варто зазначити, що у жовтні кількість непрацюючих закладів трохи збільшилася (з 67 до 72), проте вже в листопаді більше половини з них стали до роботи.

Непродуктовий рітейл

На відміну від аптечних та продуктових мереж, сектор non-food рітейлу, хоч і стабілізував кількість відкритих магазинів на рівні більше 90% цієї осені, але до початку зими дещо погіршив показники. Так, у листопаді кількість відкритих торгових точок сягнула 2575, що на 213 більше, ніж працювало у серпні 2022 року. Але ще у вересні їх було 2607.

Загалом за дев’ять місяців війни частка закритих магазинів скоротилася з 27% до 10%, або на 17%. Наразі не працює 283 торгових закладів із 2858, які працювали до війни.

Сектор non-food рітейлу, куди відносяться косметичні товари, засоби гігієни та інші товари повсякденного споживання, мають схожу динаміку з медичними засобами та продуктами харчування. Тобто такі мережі відчували найменший спад і найшвидше проходять шлях відновлення. Але різні мережі почувають себе по-різному. Наприклад, коли в деяких рітейлерів лишаються зачиненими від 30% до 70% торгових точок, мережа товарів для домашніх улюбленців Master Zoo за підсумками осені збільшила кількість магазинів на 18% порівняно із довоєнними показниками.

Ювелірні вироби

На відміну від споживчих товарів, сектор jewelry був одним із тих, хто втратив на початку найбільше. Так, у перший місяць бойових дій залишились відкритими всього 194 із 1313 торгових точок, або лише 15%. Відповідно й відновлення у серпні до 808 відкритих магазинів або 62% виглядало масштабним досягненням. Але восени цей тренд сильно сповільнився і наразі лишається закритими близько третини таких торгових точок.

Загалом із березня до листопада кількість заново відкритих магазинів збільшилася на 54%. Наразі не працює 403 торгових точки, що на 102 магазинів менше, ніж у серпні.

Мережі АЗК

Торгівля паливом, так само як і ліками, затребувана в будь-який час, тому закриття близько 200 заправок (або 15%) із 1512, які працювали до війни, було пов’язано перш за все руйнуваннями або окупацією ворогом. Відповідно, по мірі звільнення територій та відновлення функціонування вцілілих АЗК, процент працюючих заправок поступово нарощувався. Станом на листопад вже працювало 1405 точок або 92,9% від довоєнної кількості. Тобто за дев’ять місяців частка працюючих об’єктів мереж АЗК зросла на 7,9%. Зокрема, восени кількість закритих заправок зменшилася на 20 штук.

Торгівля побутовою технікою та електронікою

Дещо менш важливою сферою для українців, порівняно з товарами першої необхідності, є торгівля побутовою технікою та електронікою. Тут відновлення теж триває, але доля непрацюючих магазинів більш значна порівняно із вищезазначеними галузями рітейлу. Так, за три останніх місяці торгівля ПТіЕ поступово зменшила частку закритих торгових точок з 20% до 17%, або 169 із 980 магазинів. За березень-листопад вдалося збільшити частку працюючих точок на 27% і наразі вже відкрито 811 магазинів. Враховуючи особливості цього різновиду рітейлу можна передбачити, що відновлення розміру мереж буде йти повільніше, оскільки все, що могли швидко запустити, вже відкрито. Тим паче, що внаслідок обстрілів енергетичної інфраструктури України значно впав попит на техніку, окрім павербанків, ліхтариків і т.п.

Fashion-рітейл

Торгівля одягом та взуттям і супутніми аксесуарами нагадує за динамікою відновлення сферу jewelry. Але тут ситуація трохи краща. Наразі з 603 магазинів, які були відкриті до початку війни, працює 468 або 78%. За дев’ять місяців вдалося відновити цю частку на 50% і «дзеркально» розвернути стан справ, коли вже лишається тільки 22% точок закритими. За три місяці осені кількість закритих магазинів скоротилася на 25 точок, або 5%. На темпи відновлення цієї сфери рітейлу прямо впливає обмінний курс валют, можливості ввезення товару та рівень споживацького попиту у конкретних регіонах країни. Тому що від швидкості розпродажу сезонних колекцій залежать можливості рітейлера закупати нові партії товару.

Магазини будматеріалів

Торгівля будматеріалами, хоч і впала на початку війни, але почувалася значно краще навіть порівняно із сектором ПТіЕ. Так, станом на березень було зачинено з різних причин 32% із 130 магазинів, а вже у жовтні ця частка зменшилася до 17%, якою лишається і досі. Даний різновид торгівлі демонструє дуже плавну динаміку відновлення, збільшивши частку працюючих магазинів на 15% за березень-листопад.

Наразі приймають відвідувачів 108 торгових точок, а зачиненими лишаються 22 магазини. Враховуючи, що подібні магазини – це великі об’єкти, які потребують значних коштів та зусиль для відкриття, цей процес й надалі не може йти швидко.

Сфера розваг

Розважальні центри виглядають найбільше постраждалим сектором торгівлі під час війни. Так, у березні 2022-го лишилося працювати всього 13%, або 6 із 50 об’єктів. Тому й відновлення роботи наразі виглядає дуже значимим. Так, у листопаді працювало вже 45 об’єктів, або 90% від загальної кількості. Тобто на 77% збільшилася їх частка за дев’ять місяців війни. Зокрема лише за три осінні місяці кількість непрацюючих об’єктів скоротилася приблизно втричі, що «дзеркально» змінило ситуацію, яка була на початку весни. Наразі залишаються закритими 5 закладів, що на 10 менше, ніж у серпні. Тому є сподівання, що у майбутньому їх стане іще більше, і частка працюючих об’єктів досягне 100%.

Читайте також –

Відвойовані позиції: скільки магазинів втратили провідні торговельні мережі України за півроку війни (інфографіка)


До останніх новин До популярних новин Підтримати редакцію

Раз на тиждень

ми будемо відправляти Вам 

найцікавіші новини тижня


Поділіться цією новиною в соціальних мережах


Читайте також

Усі новини ринку