Мережа аптек АНЦ: підтримка фронту та тилу заради майбутнього України

Мережа аптек АНЦ: підтримка фронту та тилу заради майбутнього України

01.07.2022 09:00
  1408
Іван Зайцев

Генеральний директор одного з провідних гравців на ринку фармацевтичного рітейлу України – холдингу АНЦ, куди входять мережі АНЦ, Копійка, ШАР@ та Благодія – Микола Щербина про те, які виклики стоять перед компанією, як вдається забезпечувати ліками українців навіть у найгарячіших точках і як холдинг підтримує армію, переселенців та постраждалих від війни.

Аптечний рітейл з початку відкритого вторгнення рф до України став для всіх українців надважливим. Багато співгромадян потребують постійного приймання ліків, багато хто постраждав від обстрілів російських терористів, отримав поранення або загострення хронічних хвороб. У таких умовах питання забезпечення населення ліками стало життєвоважливим, і, у переважній більшості випадків, вітчизняним аптечним мережам вдалося втримати ситуацію під контролем.

Серед тих компаній, завдяки яким вдалося запобігти гуманітарній катастрофі, був й аптечний холдинг АНЦ, який до початку війни керував більш ніж 1000 торгівельних точок по всій Україні. Про те, як холдинг пристосовується до вимог воєнного часу, як вирішує питання з постачанням ліків до аптек і пацієнтів, нові сервіси для клієнтів та багато іншого в інтерв’ю RAU розповів генеральний директор компанії Микола Щербина.

– Скільки аптек вашої мережі зараз працюють, у яких містах України і в якому режимі?

– 961 аптека працює по всій Україні, крім тимчасово окупованих міст. Режим роботи аптек залежить від комендантських годин у містах.

– Чи є проблеми із постачанням ліків і яких саме? Як намагаєтесь вирішувати ці складні ситуації?

– Два тижні була нагальна потреба в препаратах, які постійно приймають, наприклад, у L-тироксині (лікарський засіб, який щоденно вживають люди з проблемами з щитовидною залозою). Зараз у багатьох містах вони вже є у великій кількості. Були порвані логістичні ланцюги, потрібен був час, аби їх відновити

На початку війни проти аптек зіграв ажіотаж. Люди активно скуповували ліки, а логістика була не готова забезпечувати підвищений попит.

Із запасами проблем не виникає: імпорт ліків триває, постачається сировина для заводів, підприємства працюють. Ліків достатньо, аби задовольнити попит українців.

– Як змінився попит на медичні препарати з початку війни: які ліки зараз найбільше купують споживачі?

– Люди почали більше економити гроші, і переходити на вітчизняні аналоги. Попит, не враховуючи потреб ЗСУ, не змінився, хронічні хвороби, на жаль, нікуди не поділися, а тільки загострилися в умовах постійного стресу.

– Чи істотно змінились ціни на ліки у вашій аптечній мережі після початку війни і з чим це пов’язано?

– Наразі ціни на ліки стабілізувалися, і навіть спостерігається зменшення цін через те, що ланцюги постачання відновлено, крім тимчасово окупованих територій. Ціна на паливо не дуже може впливати на ціну ліків, через те, що одна автівка перевозить багато ліків (короткі маленькі, нетяжкі, вартують не мало). В умовах війни не можна ні в чому бути впевненими на 100%, але як вже казав, поки ситуація потроху покращується.

– Скільки аптек мережі і в яких регіонах було знищено або вони зазнали значних руйнувань? Скільки точок довелося закрити через інші причини?

– 130 аптек зазнали руйнувань, деякі розграбовані, деякі вщент знищені. Постраждали аптеки в таких містах як Гостомень, Буча, Бородянка, Ірпінь, Харків тощо

Над частиною торгових точок немає контролю, оскільки вони опинилися на окупованій території, і що з ними зараз – просто невідомо.

Однак намагаємося не тільки відновлювати роботу пошкоджений чи тимчасово закритий об’єктів, але й відкриваємо нові аптеки, оскільки несемо відповідальність перед нашими клієнтами і намагаємося забезпечити їм легкий доступ до потрібних ліків.

– Чи приєдналась ваша аптечна мережа до волонтерської діяльності,  яким чином допомагаєте внутрішнім переселенцям та Збройним силам України?

– Від початку війни 10 мільйонів гривень було перераховано на потреби армії. В рамках співпраці з Аптечною асоціацією України, ми надали 3,2 мільйони гривень на закупку турнікетів бійцям ЗСУ. Наші клієнти також перерахували 4 мільйони гривень своїх бонусів, які було спрямовано на закупку ліків для шпиталів та допомогу благодійним фондам, що піклуються про жителів міст, розташованих у зоні бойових дій.

500 тисяч гривень виділили на допомогу для своїх клієнтів з Маріуполя. Маріуполь, місто з населенням майже півмільйона людей, переживає окупацію, повне руйнування та гуманітарну катастрофу, тож ми не мали права залишитись осторонь. За ці кошти маріупольці придбали ліки та товари для здоров’я в аптеках АНЦ, Копійка, ШАР@ та Благодія за місцем свого перебування.

– Чи багато співробітників вашої аптечної мережі мобілізували до Збройних сил України або ж вони долучились до підрозділів територіальної оборони?

– 39 людей з команди АНЦ долучилися до ЗСУ та ТрО за власною ініціативою. Дбаючи про наших співробітників, запустили спеціальний проект допомоги підрозділам, в яких служать наші колеги. Допомагаємо медикаментами, формуємо аптечки та забезпечуємо персональні потреби бійців тактичними одягом, взуттям тощо. Зв’язались з начмедами підрозділів ЗСУ, де служать наші співробітники та взяли цільовий запит на ліки та товари медичного призначення. Силами менеджменту офісу та за допомогою провідних українських виробників зібрали 35 аптечок на загальну суму 1,7 млн гривень.

– Як ви вибудовуєте логістику та забезпечуєте постачання ліків в ваші аптеки, особливо ті, що знаходяться у зоні бойових дій, чи поруч?

– Ланцюги постачання вже навчилися працювати в воєнних умовах. Всі проблеми вирішуються спільно з МОЗ у прямому контакті – в робочих групах тож ці два фактори дозволяють нам з оптимізмом дивитися у майбутнє. Аж до самої перемоги

– Які в вас плани? Будете поновлювати роботу у тих локаціях, які були змушені закритися? Плануєте розвиток, чи поки все поставлено на паузу?

– Наразі, ми відновлюємо роботу пошкоджених аптек в тих регіонах де, це можливо.

Від початку війни ми відкрили понад 20 аптек. Плануємо продовжувати розвиток аби  кожен українець, кожний захисник та волонтер мали необхідні ліки.

Читайте також –

Онлайн-замовлення за рецептом “Доступні ліки” відтепер на сайті АНЦ


До останніх новин До популярних новин Підтримати редакцію

Раз на тиждень

ми будемо відправляти Вам 

найцікавіші новини тижня


Поділіться цією новиною в соціальних мережах


Читайте також

Усі новини ринку