Мережа аптек D.S.: Ми повернулися до схеми логістики, що працювала у довоєнний час

Мережа аптек D.S.: Ми повернулися до схеми логістики, що працювала у довоєнний час

20.06.2022 09:00
  2570
Костянтин Симоненко

Керівники мережі аптек D.S. в своїх інтерв’ю ЗМІ розповіли про організацію роботи у воєнний час, вибудовування логістики та трансформації попиту на ліки.

Цей матеріал доступний російською мовою

Про роботу мережі аптек D.S. у воєнний час виданню Містер Блістер та сайту Trademaster.ua розповіли комерційний директор мережі Каріне Саакян, директор з маркетингу Люба Дуб та операційний директор Сергій Лозинський. RAU пропонує ознайомитися з їхніми відповідями на основні питання сьогодення.

– Скільки аптек вашої мережі зараз працюють, у яких містах України і в якому режимі?

– Зараз у мережі працює 365 аптек, уже відновлюємося майже до довоєнної кількості. Упродовж перших тижнів війни на різний час призупиняли роботу близько 30 аптек, в тому числі наші партнери-франчайзі – у Києві, Київській, Сумській, Дніпропетровській, Миколаївській, Одеській областях. Наразі ще не всі з них працюють, проте роботу у столиці нам уже вдалося відновити.

Щодо організації роботи самих аптек, то значний вплив мають впровадження комендантських годин та повітряні тривоги, що змушують тимчасово закривати аптеки, а також обмежена доступність і складність шляху до місць роботи для працівників аптек. Також роботу ускладнював переїзд частини працівників у більш безпечні регіони країни та за кордон.

– Чи є проблеми із постачанням ліків і яких саме?

– Перед початком російського вторгнення аптеки мали весь необхідний асортимент медико-фармацевтичної продукції. Було добре налагоджене доставлення товару від постачальників – зазвичай щоденно. У мирний час в аптек не було необхідності створювати великий запас товару: він коливається залежно від поточного попиту, сезонності тощо і поповнюється регулярно. Однак у перші тижні після початку бойових дій через нетиповий ажіотажний попит на ліки запаси дуже швидко вичерпались. У регіонах, де постачання продукції було можливе, спостерігались проблеми з логістикою та затримка доставки замовленої продукції на 5–10 днів. Змінилися й умови постачання у багатьох дистриб’юторів.

– Як намагаєтесь вирішувати ці складні ситуації?

– З огляду на значний дефіцит медикаментів та затримки в доставці товарів в аптеки при замовленні від національних дистриб’юторів, ми домовилися з низкою вітчизняних заводів-виробників про прямі відвантаження необхідної продукції на наш логістичний склад. Уже звідти ми власними силами оперативно забезпечуємо наші аптеки цією продукцією.

Що стосується співпраці з іноземними виробниками, то змушені відзначити, що, з огляду на багато об’єктивних чинників, із вітчизняними виробниками значно легше та швидше налагодити пряму співпрацю порівняно із закордонними.

– Як змінився попит на медичні препарати з початку війни: які ліки зараз найбільше купують споживачі?

– У перші дні війни виник нетиповий ажіотажний попит серед споживачів для задоволення особистих потреб. Люди боялися, що у подальшому бракуватиме медикаментів для лікування хронічних захворювань (серцево-судинні, шлункові засоби, інсуліни тощо). Також створювали запаси стратегічно важливих під час війни перев’язувальних матеріалів, антисептичних засобів на кшталт йоду, зеленки, перекису водню, хлоргексидину. Згодом піднялася хвиля попиту на йодовмісні препарати на кшталт еутироксу та L-тироксину. Наступна хвиля попиту припала на ампульні форми препаратів атропіну тощо. Водночас мали місце численні запити від волонтерських організацій із різноманітними списками медикаментів та медичних виробів на потреби армії, переселенців та ін.

На даний час наші аптеки забезпечені доволі широким асортиментом необхідних лікарських засобів, виробів медичного призначення, дитячих товарів, фірмової косметики тощо.

Наявний дефіцит тих чи інших товарів зумовлений загально-національною дефектурою (відсутністю в аптеках) чи повною відсутністю на ринку, що робить забезпечення таких потреб населення обмеженим або неможливим. Водночас міграція населення всередині країни спричинила зміну типової картини щодо затребуваної продукції в тому чи іншому регіоні, наші аптеки відзначають зміну попиту у зв’язку з появою споживачів з інших регіонів нашої країни.

– Як ви вибудовуєте логістику та забезпечуєте постачання ліків в ваші аптеки, особливо ті, що знаходяться у зоні бойових дій, чи поруч?

– Проблеми спостерігалися абсолютно на всіх ланках логістичного ланцюжка – і на доставці товару від дистриб’юторів на аптеки та склад, і на доставці товарів від виробників до дистриб’юторів. Водночас мали місце і проблеми з доставкою сировини, пакування і тари для виробництва продукції медико-фармацевтичного призначення.

Зі свого боку ми збільшили кратність доставки товару зі складу на аптеки нашої мережі, щоб мати можливість оперативніше реагувати на потреби населення. Серед вжитих заходів було і товарне забезпечення діючих аптек за рахунок переміщення товару з вимушено зачинених аптек, і працевлаштування працівників, які змушені були покинути окуповані регіони та регіони, де велись бойові дії, в інших аптеках нашої мережі, і зміни логістичних маршрутів тощо.

Наразі ми повернулися до схеми логістики, що працювала у довоєнний час. Водночас змушені також переглядати логістичні маршрути, оскільки в країні відчувається скрута з паливом. Певних переваг чи недоліків цієї схеми відзначити не можна, адже всі рішення спрямовані на максимальне забезпечення потреб населення у швидкі терміни. Відповідно, вживаємо всіх необхідних для цього заходів.

– Чи приєдналась ваша аптечна мережа до волонтерської діяльності,  яким чином допомагаєте внутрішнім переселенцям та Збройним силам України?

– З перших днів повномасштабної війни росії проти України по змозі підтримуємо численні волонтерські запити в різних містах, де розташовані наші аптеки, і самі ініціюємо благодійні акції. Протягом більш ніж двох місяців війни нам вдалося долучитися до низки важливих справ:

  • зробили внески на офіційний рахунок для підтримки ЗСУ (300 000 грн) та Благодійного фонду допомоги ветеранам і військовим «Повернись живим» (300 000 грн);
  • посприяли пошуку й закупівлі ліків та медичних товарів для забезпечення військових, а також для потреб лікарень і шпиталів у Львові, Миколаєві, Києві;
  • передали ліки й медичні товари на потреби батальйону «Азов», 53-ї окремої механізованої бригади, бійців-резервістів, 125-ї бригади територіальної оборони, патрульної поліції, а також для мешканців тимчасово окупованого Херсону;
  • надали допомогу ліками та засобами гігієни геріатричним пансіонатам у Львові та Львівській області й діткам у сиротинцях Львівщини;
  • підтримали медикаментами діяльність благодійного фонду Карітас та Обласного центру комплексної реабілітації для дітей та осіб з інвалідністю Святого Пантелеймона (м. Стебник Львівської області);
  • допомогли ліками вимушеним переселенцям, опрацювали запити від деяких обласних відділів Міністерства освіти і науки України щодо медикаментів для дітей-переселенців з інтернатів;
  • допомогли військовим медикам та благодійним фондам у фаховому сортуванні медичної гуманітарної допомоги;
  • виготовили власноруч і передали українським бійцям у зону бойових дій ще кілька партій поживних енергетичних батончиків із горіхів та сухофруктів.

Загальна сума нашої фінансової допомоги у співфінансуванні з іншими благодійниками вже перевищила 4 млн грн, зокрема благочинний внесок нашої компанії склав 900 000 грн.

Окрему подяку хочемо висловити нашим клієнтам за їхнє рішення перерахувати на користь ЗСУ свої бонусні бали: уже 600 осіб, включно з працівниками нашої компанії, зробили пожертву балами на загальну суму понад 50 000 грн.

Також пропонуємо діткам безкоштовно відвідати наш «Інтерактивний музей D.S. Таємна Аптека» у Львові. Цікаву інтерактивну екскурсію вже встигли відвідати немало маленьких гостей родом із Києва, Дніпра, Харкова, Миколаєва, Маріуполя та Краматорська. Ми розуміємо, наскільки важливо дітям відволіктись у цей непростий час.

– На вашу думку, як держава може підтримати аптечний рітейл? Які крокі треба зробити якнайшвидше?

– До речі, позитивний вплив на задоволення потреб населення в більш широкому асортименті життєво необхідних препаратів мав наданий державою дозвіл на реалізацію препаратів, що виготовлялися вітчизняними заводами на експорт. Саме низка своєчасних державних рішень дала змогу аптечному ринку реалізовувати препарати без вторинної упаковки з огляду на труднощі у вчасному її виготовленні, адже зупинилися типографії та інші дотичні організації. Споживачі від цього якихось труднощів не зазнали, оскільки вся необхідна для них інформація розміщувалась на первинному пакуванні ліків, а також у інструкції до медичного застосування.

Керівництво компанії щодня моніторить поточний стан справ як у компанії, так і в країні загалом та приймає оперативні рішення з огляду на ситуацію, що відрізняється від звичного режиму роботи.

Читайте також –

В Україні 80% аптек продовжує працювати: актуальна статистика від Apteka.ua


До останніх новин До популярних новин Підтримати редакцію

Раз на тиждень

ми будемо відправляти Вам 

найцікавіші новини тижня


Поділіться цією новиною в соціальних мережах


Читайте також

Усі новини ринку