Бізнес зі спільною точкою зору: як мережа “Оптика 1st” змогла відкрити більше 140 магазинів за два роки

Бізнес зі спільною точкою зору: як мережа “Оптика 1st” змогла відкрити більше 140 магазинів за два роки

10.08.2021 08:15
  945
Володимир Тиравський

«Оптика 1st» за допомогою моделі пасивної франшизи змогла побудувати розгалужену мережу, істотно збільшити виторг, залучити понад 100 інвесторів та розпочати експансію у сусідні країни.

Цей матеріал також доступний російською мовою

Обсяги українського ринку оптики, за оцінкою Proсonsulting, склали 6,5 млрд грн у 2020 році, а у 2021 році, за їх прогнозами, він збільшиться до 7,3 млрд грн. Мета Вадима Щичка, заснованика мережі “Оптика 1st”, наростити частку своєї компанії на ринку до 10%, або у 20 разів порівняно з 2020 роком.

Forbes.ua у своєму матеріалі розповів, як формувалась мережа цієї оптики, чому родичі не завжди стають надійними діловими партнерами, як модель пасивної франшизи допомогла розвинути цей бізнес в Україні і слугувати стимулом для виходу на зарубіжні ринки. RAU пропонує найцікавіші фрагменти цієї публікації.

Своя сорочка ближче до тіла

Вадиму Щичко було 29 років, коли він відкрив у Дніпрі першу точку з продажу окулярів. «Людям завжди потрібна буде лікарська допомога», — пояснює він свою логіку. На закупівлю товару й обладнання для діагностики підприємець витратив близько $40 000.

Акцент був зроблений на ніші недорогих окулярів і лінз, до якої ще не прийшли сильні мережеві гравці, а ринок здебільшого представляє розрізнений рітейл, де продається багато неякісного товару. «Оптика 1st» із середнім чеком близько 2000 грн конкурує в ніші «середній мінус». Бізнес-модель передбачає не тільки продаж окулярів, але і діагностику зору. У кожному магазині обладнаний кабінет, де приймає професійний офтальмолог.

Лінзи для «Оптики 1st» закуповувалися в Європі, оправи, виготовлені за індивідуальним замовленням, — у Китаї. «У нас своя комплектація, колеровка і дизайн — стандартні китайські оправи не підходять для словʼянських облич», — пояснює Щичко.

Магазин почав приносити операційний прибуток через кілька місяців роботи. Щоб збільшити кількість точок, Щичко запропонував увійти в бізнес родичам. Завдяки додатковому фінансуванню за три роки «Оптика 1st» відкрила в Дніпрі ще шість магазинів і офтальмологічну клініку.

Інвестори були не дуже задоволені. «Деяким здалося мало щомісячних виплат з прибутку, і вони зажадали додатковий відсоток на капітал», — згадує Щичко. У 2019 році він перекредитувався і викупив частки родичів за 10 млн грн. «По кредиту залишилося виплатити 6 млн, — говорить Щичко. — Це був жорсткий урок. Розраховувати можна тільки на себе».

Мультиплікаційний ефект

Масштабувати бізнес Щичко вирішив за допомогою класичної франшизи з 5% роялті. Підприємець зустрічався з потенційними франчайзі, але справа не йшла — мало хто хотів розбиратися в тонкощах медичного бізнесу. Він швидко охолов до ідеї, розсудивши, що доведеться цілодобово консультувати партнерів, розжовуючи деталі процесів.

Більш перспективною виявилася модель пасивної франшизи. Сума інвестицій в один магазин — $40 тис. Основна частина витрат: оренда приміщення, закупівля обладнання, оргтехніки, а також витрати на ремонтні роботи і товарні запаси. Прогнозна окупність магазину 2-2,5 року. Інвестор отримує весь чистий прибуток до моменту окупності, після вона розподіляється 50/50. «Моє завдання якомога швидше вивести магазин на окупність, щоб вступити в дольову участь 50 на 50», — каже Щичко. Поки таких магазинів немає.

Інвестор не бере участі в операційному управлінні. Цим централізовано займається керівна компанія «Оптика 1st» у Дніпрі зі штатом в 120 осіб. На її утримання йде 5% обігу мережі.

Першого франчайзі Щичко знайшов через друзів. Точка відкрилася в серпні 2019 року. За два роки мережа розрослася до 141 магазинів у 83-х містах. У 2020 році виторг мережі склав 36 млн грн ($1,3 млн). За сім місяців 2021 року він зріс утричі до 116 млн грн ($4,3 млн). У мережі понад 100 інвесторів, які вклали в її розвиток, за оцінкою Щичка, близько $7 млн. До відкриття готуються ще 37 точок. Одна з причин вибухового зростання, на його думку, — дефіцит пасивних франшиз у сегменті до $50 000.

Засновник IT-компанії Netpeak Group Артем Бородатюк інвестував $200 000 у пʼять «Оптик 1st». Кожна приносить йому в середньому $1500 на місяць. «У мене виходить прибутковість 3%, а іноді 4% на місяць. Це дуже високий показник рентабельності інвестицій, — каже він. — У нерухомості хорошим відсотком можна назвати 1-1,5%». Після того, як інвестиція окупиться, Бородатюк розраховує на прибутковість в 1,5% на місяць. «Якщо налагодити маркетинг і онлайн-продажі, можна отримувати більше», — говорить він.

Для бізнесмена з Рівненської області Олександра Грицеєвича «Оптика 1st» розвиває вісім магазинів на південному сході України. Сума інвестицій — $320 000. Чи виправдалися очікування? «У липні 2020 року ми відкрили точку в Кривому Розі, і з першого місяця вона вийшла в плюс», — говорить він. Фінансові показники Грицеєвич не розкриває, але впевнений, що окупить інвестиції швидше, ніж за 2,5 роки.

Інвестиції в «країну торгівельних центрів»

Крім Дніпра, Щичко відкрив офтальмологічні клініки в Кривому Розі та Києві. З 2022 року планує масштабувати їх по уже випробуваній схемі та сподівається, що оптики будуть генерувати потік клієнтів для клінік.

У вересні 2021 року Щичко відкриває першу оптику і майстерню по виправленню окуляр у Варшаві. Бізнесмен інвестує в проект $70 000. Ставку робить на спальні райони, де мало розвинений вуличний рітейл.

За його словами, Польща — країна торгівельних центрів: люди звикли все купувати там.  «Але як показав карантин, багато людей не бажають їздити в торгові центри, їм зручніше спуститися у магазин», — говорить він.

Цього року мережі, які продають діоптричні окуляри, контактні лінзи та супутні товари вперше беруть участь в конкурсі “Рітейлер року” у рамках щорічної премії RAU AWARDS. Проголосувати за своїх фаворитів конкурсу можна до 21 серпня за посиланням

Читайте також – 

Кейс Люксоптика: як вдалося успішно пережити локдаун 2020


До останніх новин До популярних новин Підтримати редакцію

Раз на тиждень

ми будемо відправляти Вам 

найцікавіші новини тижня


Поділіться цією новиною в соціальних мережах


Читайте також

Володимир Поліщук, Родинна Ковбаска: Нова програма лояльності – бажання дати клієнтам реально відчутну перевагу

Володимир Поліщук, Родинна Ковбаска: Нова програма лояльності – бажання дати клієнтам реально відчутну перевагу

Chief Brand Officer мережі Родинна Ковбаска розповів, чому вирішили змінити програму лояльності та поділився, які мають...
time icon  
  139
Усі новини ринку