Хто втамовує спрагу «залізних коней»: найбільші мережі АЗС України та кому вони належать

Хто втамовує спрагу «залізних коней»: найбільші мережі АЗС України та кому вони належать

09.08.2021 08:30
  7340
Володимир Тиравський

Українські АЗС окрім основної послуги – продажи пального – віднедавна почали надавати багато додаткових, зокрема відкривати мережі магазинів, поштових відділень, кафе та ресторанів, таким чином, диверсифікуючи джерела своїх доходів.

Цей матеріал також доступний російською мовою

RAU пропонує огляд найбільших АЗС України, які уже протягом багатьох років залишаються лідерами на ринку, маючи найбільш розгалужену мережу по країні, а також вказує їх реальних або номінальних власників.

UKRNAFTA

Мережа, яка налічує 537 станцій знаходиться у власності НАК «Нафтогаз України» та групи Приват олігарха Ігоря Коломойського. У 2017 році UKRNAFTA розпочала ребрендинг власних АЗС по всій країні і у 2018 році уже відкрила перші оновлені АЗС у Київській, Львівській та Рівненській областях. Тепер на цих АЗС є все, що може знадобитися в дорозі: смачні хот-доги, кава, автотовари, комфортні вбиральні та зони відпочинку. На нових АЗС також планують встановлювати швидкісні станції для заряджання електромобілів. Компанія нещодавно запустила NaftaGO — це зручний спосіб заправитися самостійно і без черг на оновлених АЗС за допомогою месенджера у смартфоні. Заправка через смартфон надає можливість додати для безготівкового розрахунку банківську картку, самостійно вказати бажаний вид пального та обирати об’єм по літрам чи сумі замовлення, а головне — зекономити час.

WOG

WOG (скорочення від англ. West Oil Group, дослівно Західна Нафтова Група) — одна з найбільших мереж в Україні, яка нараховує 415 АЗС. WOG належить паливно-промисловій групі «Континіум», власником якої був покійний Ігор Єремєєв. Після його смерті у 2015 році частку успадкували його діти – Софія та Роман Єремєєви, ставши акціонерами компанії разом із екс-нардепом Степаном Івахівим та колишнім акціонером Надра Банк Сергієм Лагуром.

У 2000 році відкрилась перша АЗС під вивіскою WOG у селищі Цумань на Волині, а до 2002 року їх кількість уже становила понад 200. У 2006 році – перші АЗС відкрились у Києві та Одесі, а у 2007 році – відбулось введення в експлуатацію перших комплексів у Чернігівській, Запорізькій, Полтавській, Херсонській, Луганській та Харківській областях. Цього ж року на АЗС WOG з’являються перші супермаркети Sun Market. У 2009 році розпочали роботу перші АЗС WOG у Донецькій області.

У 2015 році у Києві відкрилось перше WOG Cafe на території аеропорту «Бориспіль», у 2017 році аналогічний заклад громадського харчування з’явився в аеропорту «Київ», а у 2019 році – у аеропортах Львова та Одеси. Крім того, WOG Cafe є також у потягах Інтерсіті та Інтерсіті+ від «Укрзалізниці». У 2021 році на АЗС WOG зʹявляються перші фудзони «Сім’ї ресторанів Дмитра Борисова». Також компанія володіє 245 магазинами WOG Market, які знаходяться майже у кожному автозаправному комплексі.

ОККО

Мережею, що налічує понад 413 АЗС в Україні, володіє АТ «Концерн Галнафтогаз» бізнесмена Віталія Антонова у партнерстві з ЄБРР (власник міноритарного пакету акцій). У структурі компанії функціонує найбільша мережа закладів харчування в дорозі, зокрема близько 30-ти ресторанів, які працюють під брендами A la minute, Pasta Mia та Meiwei, магазини, 10 нафтобаз і 19 стаціонарних та мобільних лабораторій контролю якості нафтопродуктів.

Перша АЗС під вивіскою ОККО відкрилась у 1999 році в містечку Стрий Львівської області, а перший великий автозаправний комплекс ОККО з магазином, кафе та портальною автомийкою запрацював у 2000 році у Львові.

У 2006 році було відкрито перші два великі трасові комплекси ОККО — у Калинівці під Києвом та в Чопі на Закарпатті, які на той час стали найбільшими в Україні. У 2007 році в Бурштині Івано-Франківської області відкрилася перша АГНКС ОККО (продаж стиснутого газу). Цього ж року відкрився перший ресторан швидкого обслуговування A la minute у місті Сколе, Львівської області.

У 2015 році у Києві відкрився перший ресторан паназійської кухні Meiwei на АЗС ОККО на вул. Новокостянтинівській, а у 2016 році мережа поповнилася трьома заправками нового формату – автономними станціями, які заправляють суто скрапленим газом. Було також започатковано два нові формати – міський ресторан паназійської кухні Meiwei та ресторан A la minute у концепції «Хліб та м’ясо».

У червні 2021 року відкрився перший автозаправний комплекс ОККО, де працюватиме вікно видачі страв з асортименту кафе — ОККО Drive. Щоб забрати готові страви, варто лише під’їхати до табло з меню, зробити вибір, після чого до вікна видачі, де можна розрахуватися у зручний спосіб і забрати сформоване та запаковане замовлення.

Під брендом Tobi працюють магазини супутніх товарів на АЗС ОККО, а також група магазинів біля дому у Вінницькій і Львівській областях. Tobi – це класичний зразок АЗС-рітейлу, чий асортимент формується в першу чергу під потреби автомандрівників.

АМІС

У 2014 році австрійська компанія Amic Energy ухвалила стратегічно важливе рішення про вкладення інвестицій у Центральній та Східній Європі. 26 травня 2015 року відбулася офіційна презентація бренду Amic Energy в Україні, на якій було оголошено про запуск перших 48-ми автозаправних станцій.

Після того як у лютому 2016 року дочірнє підприємствоLukoil Europe Holdings BV та австрійська AMIC Energy підписали контракт з продажу близько 230 АЗС, під контролем AMIC Energy опинилась мережа з близько 400 АЗС: в Україні (231), Польщі (158), Литві (42) і Латвії (30).

Заправки знаходяться уздовж основних трас по всій Україні, поблизу прикордонних переходів, а також охоплюють центральні зони населених пунктів. На АЗС можна знайти великий асортимент товарів, зону відпочинку з Wi-Fi, свіжозмелену каву та хот-доги.

БРСМ-Нафта

Мережу, яка налічує 204 АЗС було засновану у 1992 році. Її власник – київський підприємець Андрій Біба та його команда застосовували два головні підходи: розширювали географію ринку, а також реінвестували 100% доходу у покращення сервісу і стандартів обслуговування клієнтів. Це забезпечило швидкі темпи розвитку АЗС, значно збільшивши кількість клієнтів.

У 2011 році при АЗС відкриваються перші міні-маркети з продажу супутніх товарів та продуктів швидкого споживання. У 2017 році мережа складається вже із 183 АЗС, у 162 з них уже працювали магазини із продажу супутніх товарів широкого вжитку.

У лютому 2020 року БРСМ-Нафта відкрила власну мережу супермаркетів при АЗС під назвою Good market. У маркетах працює відділ кулінарії, в якому пропонують скоштувати страви української та європейської кухні. Також в Good market розроблено спеціальне меню, до якого входять комплексні сніданки та бізнес-ланчі.

МОТТО

АЗС під цим брендом присутні у 21 області України і налічують понад 150 об’єктів в містах та на автошляхах України. Вже сьогодні майже на усіх АЗС можна поласувати хрумкими хот-догами та запашною кавою, а також придбати у магазині АЗС необхідні товари в дорогу. Найближчим часом послуги кафе та магазину будуть доступні по всій мережі АЗС Motto. Мережа створена у 2018 році, і, за даними ЗМІ, належить Андрію Корольчуку та Ярославу Типайло.

SunOil

Національна мережа, яка з’явилась у грудні 2014 року, налічує 140 АЗС у Київській, Сумській, Одеській, Дніпропетровській, Закарпатській, Хмельницькій, Миколаївській, Херсонській та Харківській областях. Власником є компанія одеського бізнесмена Сурена Сардаряна «Веста». Раніше заправки працювали під брендом LOTOS, але через фінансові проблеми, проект припинив своє існування. 43 АЗС SunOil працюють у форматі магазину.

Shell

Голандська корпорація Shell Retail (акції вільно торгуються на біржі) вийшла на український ринок у 2007 році. Наразі мережа нараховує 132 станції у 20-ти областях України. Shell також прагне відповідати потребам власників електромобілів, кількість яких постійно зростає, тому завдяки співпраці з партнерами на її АЗС було встановлено п’ять швидкісних електрозарядних модулів.

UPG

Мережа з’явилась у 2003 році і зараз налічує 70 АЗС у 16-ти областях України. Кінцевим власником у реєстрі юридичних осіб вказана жителька Коростеня у Житомирській області Юлія Васьковська. Компанія розвиває VIVO CAFE.

Chipo

Динамічно зростаюча українська автозаправна мережа, яка виникла у 2015 році реалізовує високоякісне імпортне пальне з оптимальним сервісом у low-cost сегменті. До складу мережі входять 65 АЗС, які розташовані у Київській, Вінницькій, Львівській, Дніпропетровській, Івано-Франківській, Хмельницькій, Черкаській, Чернігівській, Рівненській, Кіровоградській, Волинській і Закарпатській областях.

За даними сервісу Youcontrol ТОВ «Поділлянафтозбут» (код 39843507) зареєстрована в 2015 році у Вінниці. Засновниками компанії виступають два жителя Львова Вадим Вишневський (90%) і Олег Башак (10%).

KLO

Мережа, заснована бізнесменами В’ячеславом Стешенком та Ігорем Чернявським у 1995 році, зараз налічує 62 АЗС з власними ресторанами, магазинами, кафе, автомийками, зарядними станціями для електромобілів в Києві, Київській, Житомирській та Чернігівській областях.

З 2002 року АЗС KLO стали учасником джоберської програми компанії ТНК і працювали під її брендом, а з 2005 року почали працювати під власним брендом.

У грудні 2013 року на АЗС KLO відкрилася перша кав’ярня KAWA Bar, де можна придбати не лише каву, але й сендвічі, хот-доги, випічку, салати із сезонних овочів і молочну продукцію з категорії дитячого харчування.

При АЗС KLO також розташовуються мережа кафе «Борщ» (широке меню, повноцінний ресторанний сервіс, дитячі зони, майданчики та Wi-Fi), ресторан «Борщ-бургер», грузинська хінкальня «Пілі швілі», ресторан «BuduБорщ». 3 жовтня 2018 року розпочав роботу перший в Україні ресторан McDonald’s на території автозаправного комплексу KLO.

Компанія також розиває VILLA маркет – це формат магазину біля будинку, в якому цілодобово продаються свіже м’ясо, овочі, молоко, ковбаса і яйця. У магазинах Подорожник можна придбати понад 1000 товарів для автомобіля та побуту.

SOCAR

SOCAR Energy Ukraine – дочірня компанія Державної нафтової компанії Азербайджану, яка у 2008 році вийшла на український ринок. У 2010 році компанія почала розвивати мережу преміум-класу SOCAR Energy Ukraine, яка налічує близько 60 заправних станцій. У 2017 році SOCAR почав імпортувати природний газ і згодом став третім комерційним гравцем вітчизняного газового ринку, який імпортував мільярд кубометрів блакитного палива за всю історію незалежної України.

Читайте також –

Владлена Русіна, WOG: На частку непаливних продажів зараз доводиться до 20% прибутку


До останніх новин До популярних новин Підтримати редакцію

Раз на тиждень

ми будемо відправляти Вам 

найцікавіші новини тижня


Поділіться цією новиною в соціальних мережах


Читайте також

Усі новини ринку