Вони не змогли: найгучніші банкрутства останнього десятиліття в рітейлі України

Вони не змогли: найгучніші банкрутства останнього десятиліття в рітейлі України

17.05.2021 08:30
  11478
Дарія Осіїк

Фуршет, Брусничка, Амстор, Пакко, Вопак, City.com, Домотехніка та інші банкрутства в рітейлі та суміжних галузях.

Читати російською

За останнє десятиліття було не тільки багато вдалих відкриттів і злетів, але й немало банкрутств колись успішних гравців і навіть лідерів українського рітейлу. RAU вибрала найбільш знакові з них.

2011

У листопаді 2011 року була визнана банкрутом мережа супермаркетів електроніки City.com, яка входила до холдингу Unitrade Group. У серпні 2010 року Господарський суд Києва вже порушував справу про банкрутство ТОВ Сіті’ком. Тоді Unitrade Group запевняв, що процес банкрутства компанії не позначиться на роботі мережі, так як ця компанія “ніяк не пов’язана з операційною діяльністю мережі” і вона знаходиться під управлінням ТОВ Персональна електроніка, а права на торговельні марки належать особисто президенту холдингу Володимиру Колодюку.

Проблеми в компанії почалися ще в 2008 році зі спору між братами Володимиром Колодюком і Андрієм Колодюком за права власності на підприємства холдингу Unitrade Group. Затяжний конфлікт, який пройшов безліч судових інстанцій, привів, зокрема, до блокування рахунків низки юридичних осіб та припинення виплат по облігаціях ТОВ Сіті’ком.

Навесні 2009 року бренди Unitrade Group – торговельні мережі Unitrade, City.Com, melofon і Service Master – були переведені Володимиром Колодюком під управління нової юридичної особи – ТОВ Персональна електроніка. При цьому Володимир Колодюк і його партнер Володимир Добровольський втратили контрольну частку в статутному капіталі зазначеного ТОВ, передавши її кредиторам з правом викупу. Восени 2009 року загальна сума заборгованості холдингу перед кредиторами становила понад 100 млн грн.

В цьому ж році збанкрутувала ще одна мережа електроніки – Домотехніка. Ця мережа була заснована в 1995 році і була одним з провідних гравців вітчизняного ринку побутової, аудіо- та відеотехніки, фототоварів, комп’ютерної та оргтехніки.

2008 рік компанія завершила з прибутком близько 4 млн гривень, але вже за перший квартал 2009 року збиток склав більше 200 млн гривень. У травні 2009-го було відкрито справу про банкрутство компанії. Тоді мережа складалася з 24 супермаркетів загальною торговою площею 53 тисячі кв. м в 14 містах України.

2 листопада 2011 року банкрутом також було визнано ТОВ Караван, який керував шістьма однойменними гіпермаркетами. У березні 2009 року ТОВ Караван не змогло виконати зобов’язання за облігаціями на загальну суму 190 млн грн. Кредитори стверджували, що власники мережі перевели активи на іншу юрособу, що належить тим же власникам – ТОВ Адвентіс. Крім того, Караван, не повідомляючи кредиторів, змінив реєстрацію з київської на миколаївську. На думку власників облігацій, банкрутство ТОВ Караван було спробою виключити підприємство з системи ЄДРПОУ та закрити питання з кредиторами.

2012 

У 2012-му був визнаний банкрутом один з найбільших виробників алкоголю в Україні – ТОВ Національні алкогольні традиції. Раніше ТОВ входило до групи компаній Баядера. У 2010 році чистий дохід ТОВ склав 747,8 млн грн, чистий прибуток – 2,333 млн грн. В кінці грудня 2011 року було створено нове підприємство, яке об’єднало  компанії, які раніше входили до групи Баядера ТОВ Національна горілчана компанія і ПАТ Коблево.

2013

У січні 2013 року Господарський суд Вінницької області почав банкрутство компанії Вінницямолоко. 2011 рік компанія закінчила зі збитком 6,1 млн гривень, скоротивши чистий дохід на 81,84%, або на 11,8 млн гривень до 2,6 млн гривень в порівнянні з 2010 роком. Вінницямолоко займалася переробкою молока і виробництвом продукції з незбираного молока, сухого знежиреного молока, масла і жирних сирів. До складу компанії входили Козятинський маслозавод, Калинівський, Гніванський, Оратівський та Піщанський молокозаводи. 2012 рік Вінницямолоко закінчило зі збитками в 27,07 млн ​​гривень.

2016

У 2016 році було відкрито справу по банкрутству ПрАТ Лекс Холдинг – керуючої компанії торгово-розважального центру Караван. Згідно з інформацією, розміщеною на сайті Агентства з розвитку інфраструктури фондового ринку України (АРІФРУ), збитки Лекс Холдинг в 2015-му становили 1198,1 млн грн.

У лютому 2017 року Голосіївський районний суд Києва наклав арешт на торгово-розважальний центр Караван за клопотанням прокурора Дніпропетровської місцевої прокуратури через заборгованість компанії Лекс Холдинг за кредитним договором з ВТБ Банком. Але вже влітку того ж року арешт з ТРЦ був знятий у зв’язку з тим, що власники ТРЦ погодили з фінустановою продовження терміну погашення кредиту ще на рік.

2017

У 2017 році була визнана банкрутом мережа магазинів Kira Plastinina. За рік до цього бренд, створений в 2006 році російським підприємцем Сергієм Пластініним для його 14-річної доньки Кіри, повністю вийшов з України. На той момент в Україні працювало 18 магазинів бренду і ще 18 були відкриті по франшизі.

2018

30 серпня 2018 року Господарський суд Львівської області визнав ПрАТ Галичина банкрутом і відкрив процедуру ліквідації. Тоді розпорядник майна встановив, що активи компанії становлять 231,8 млн грн, а згідно з реєстром вимог кредиторів боржника загальна кредиторська заборгованість – 1,18 млрд грн.

У компанії Галичина заявляли, що випуск продукції йде в штатному режимі, а банкрутом оголошена інша юридична структура. Напередодні в червні того ж року компанія провела ребрендинг і перетворилася з ПрАТ в ТОВ.

2019

У 2019 відбулося відразу дві гучні банкрутства – продуктової мережі Брусничка і мережі супермаркетів Амстор.

За дванадцять років існування мережі Брусничка, яка входила в СКМ Ріната Ахметова, змінила шість генеральних директорів. До 2014 року магазини Брусничка були зосереджені в Донецькій і Луганській областях. З початком військових дій на Сході України мережа втратила 53 магазини, які залишилися на непідконтрольній українській владі території. Вони приносили 80% всього прибутку мережі. Переїзд в Дніпро не допоміг розвинутися мережі далі через те, що всі кращі місця були зайняті конкурентами.

З початку 2019 року мережа скоротилася на 30% – до 52 магазинів. У жовтні того ж року компанія визнала себе банкрутом. На той момент заборгованість рітейлера досягла 1,098 млрд грн ($46,6 млн) з яких 652 млн грн – борг перед постачальниками, 186 млн грн – перед банкам, 6,5 млн грн – співробітникам. При тому, що оціночна вартість активів компанії склала всього близько 223 млн грн ($9,5 млн).

Мережа супермаркетів Амстор, яка фактично припинила роботу ще в 2015 році, в грудні 2019-го була офіційно визнана банкрутом. Верховний суд України від 12 грудня залишив без змін постанову Господарського суду Дніпропетровської області від 21 травня 2019-го і постанову Центрального апеляційного госпсуду від 5 серпня 2019-го, якими ТОВ “Амстор-Інвест” Вадима Новинського було визнано банкрутом. Також цими постановами було розпочато процедуру ліквідації компанії терміном на 12 місяців.

Згідно з судовими матеріалами, загальний обсяг вимог кредиторів до боржника – 2,33 млрд грн, а обсяг активів – 26,3 млн грн. Серед цих вимог також борги перед державним Укрексімбанком на 1,15 млрд грн. На піку свого розвитку мережа супермаркетів Амстор включала 38 магазинів, а також 14 торгових центрів – переважно в Донецькій області.

2020

В середині грудня 2020 року стало відомо, що Пакко холдинг – один з найбільших рітейлерів Західної України – закрив усі свої торгові точки. Вивільнені площі вже почали займати конкуренти. А близько 500 постачальників подали в суд з вимогами виплатити мільйонні борги. Так, Глобинському м’ясокомбінату мережа винна близько 3,6 млн грн, імпортеру алкогольних напоїв Дісна – 617 000 долл, а компанії Галичина – 4,7 млн грн.

У кращі роки Пакко Холдинг керував більше ніж 80 магазинами в дев’яти областях України. Але з часом бурхливий розвиток пішов на спад. У 2019 до мережі Вопак входило 56 магазинів, а в Пакко – всього 10. Деякі з них працювали по франчайзингу. Зараз в Луцьку ще працює п’ять магазинів Вопак, які незабаром після ребрендингу превратяться в супермаркети Spar. Інші ж площі почали займати конкуренти: в Рівному на місці Вопак вже працює Сільпо. Офіційно мережею володіє кіпрський офшор Сі Бі Рітейл Інвестментс Паблік Лімітед. Але інвестиційні банкіри, рітейлери і постачальники пов’язують Пакко з засновником аграрного холдингу Ukrlandfarming Олегом Бахматюком, яким вже давно цікавляться правоохоронні органи. Хоча сам Бахматюк заперечував факт володіння компанією.

2021

У січні цього року стало відомо про банкрутство мережі Фуршет. Це один з найстаріших продуктових рітейлерів України, перший супермаркет був відкритий в 1998 році в Києві. На піку розвитку в 2011 році компанія налічувала 108 магазинів. Станом на січень 2021 року їх залишилося 39. Загальна сума заборгованості по кредитах Фуршету на початок 2014 року становила близько $160 млн. На кінець 2017 року власник мережі Ігор Баленко зумів домовитися про реструктуризацію, борг компанії скоротився до $39 млн. У 2019 році Баленко повідомив про оптимізацію Фуршету і закриття 11-12 магазинів «через високі витрати на логістику». До кінця 2019 року компанія провела редизайн логотипу і оновила 11 магазинів.

У січні 2021 року Господарський суд Дніпропетровської області почав процедуру банкрутства ДП Рітейл Центр, яка володіє мережею супермаркетів Фуршет Ігоря Баленка. На той момент мережа налічувала 39 супермаркетів. У лютому ТОВ Сільпо-Фуд отримало згоду Антимонопольного комітету (АМКУ) на придбання активів мережі супермаркетів Фуршет. Опитані НВ Бізнес інвестиційні банкіри оцінили суму угоди в $8-10 млн. Але через загрозу обмеження конкуренції мережа Сільпо відмовилася купувати магазини Фуршету в шести містах – Василькові, Білій Церкві, Баришівці, Житомирі, Львові та Фастові.

Читайте також –

Час невеликих: як національні продуктові мережі розвивають міні-формати


До останніх новин До популярних новин Підтримати редакцію

Раз на тиждень

ми будемо відправляти Вам 

найцікавіші новини тижня


Поділіться цією новиною в соціальних мережах


Читайте також

Усі новини ринку