Як вибрати водонагрівач: важливі параметри, на які потрібно звернути увагу

Як вибрати водонагрівач: важливі параметри, на які потрібно звернути увагу

19.05.2021 07:45
  517
rau

Перед тим як придбати водонагрівач, потрібно ознайомитися з усіма нюансами його вибору. В інтернеті є багато інформації на цю тему, але здебільшого вона суперечлива. Все це ускладнює і без того непросте завдання для покупця і розтягує процес вибору бойлера на довгі місяці.

Цей матеріал також доступний російською мовою

У вирішенні цього питання нам допомогли експерти спеціалізованого магазину Vencon. Разом з ними ми підготували грамотну інструкцію, яка допоможе розібратися, як вибрати бойлер для квартири або приватного будинку. Всі ключові критерії вказані в певній послідовності. Дотримуйтеся її, і ви зможете купити водонагрівач без особливих проблем.

Об’єм бака: як вибрати бойлер для квартири або приватного будинку?

Згідно зі статистикою продажів компанії Vencon, за останні пару років найбільш поширеними серед українців є бойлери на 80 або 100 літрів. Чому так? На те є кілька причин.

Перша — гарячої води багато не буває. Більшість з тих, хто купував водонагрівач на 50 літрів, зіткнулися з гострою її нестачею – особливо в зимовий період. Далі в роботу включається сарафанне радіо (рекомендації знайомих, відгуки в інтернеті), і, як результат, попит на такі моделі з кожним роком все менше і менше. У підсумку споживачі, які ще не вирішили, який об’єм бойлера вибрати, відразу розуміють, що 50 літрів їм буде мало і придивляються до аналогів на 80 або 100 літрів.

Друга причина полягає в тому, що водонагрівачі на 50, 80 і 100 л коштують приблизно однаково. Ціновий розкид між ними невеликий, зате різниця в обсязі гарячої води — істотна. Тому навіть при покупці бюджетного рішення українці все одно вважають за краще взяти як мінімум водонагрівач на 80 літрів. Ціновий діапазон наочно видно по наведеній нижче інфографіці:

Як правильно підібрати об’єм бака?

Оптимальний об’єм бойлера потрібно підбирати з урахуванням кількості осіб в сім’ї і кількості точок водорозбору в будинку. Експерти компанії Vencon склали зручну таблицю, по якій дуже просто зрозуміти, який об’єм водонагрівача підійде у вашому випадку:

При цьому, якщо місце монтажу пристрою дозволяє, то рекомендовано брати бойлер з максимально можливим літражем. Погодьтеся, набагато краще і зручніше, коли гарячої води буде більше необхідного, ніж постійно нагрівати її по 2-3 рази на день.

Чи буде бойлер більшого літражу споживати більше електроенергії?

Кількість споживаної енергії ніяк не пов’язана з об’ємом бойлера, хоча така думка дуже поширена в народі. Насправді водонагрівач на 100 літрів буде витрачати рівно стільки електроенергії, скільки потрібно для нагріву витраченої води. Тому і немає сенсу брати модель малого літражу заради економії.

Крім того, гріти воду найвигідніше в нічний час (при використанні електротарифа день/ніч), коли ціна електроенергії в 2 рази нижче, ніж вдень. І чим об’ємніше бак, тим більшу кількість гарячої води вдасться підготувати за ніч. У Європі, де вартість електроенергії дуже висока, місцеві жителі вже давно зрозуміли, що найвигідніше купувати бойлери з максимальним літражем, нагрівати воду в нічний час, а потім користуватися нею протягом дня.

І найголовніше: при наявності водонагрівача вартість гарячої води буде нижче, ніж у випадку з центральним водопостачанням. Це показує наступна інфографіка:

Якщо встановити двотарифний лічильник (щоб платити за світло за нічним тарифом), то влітку вартість 1 куба гарячої води буде на 30% менше, ніж при використанні центрального водопостачання. А взимку — на 15% менше (в зимовий час вода холодніше і для її підігріву потрібно більше електроенергії). Тому об’ємний водонагрівач не збільшує розмір платежів за світло, навпаки – економить сімейний бюджет за рахунок зниження вартості гарячої води.

Єдиний нюанс — це те, що бойлер великого літражу довше нагріває воду. Так, це дійсно так, адже водонагрівач на 50 літрів нагріває воду вдвічі швидше, ніж модель на 100 літрів. Але і закінчиться вона дуже швидко. А потім знову потрібно нагрівати повний бак, що не завжди зручно.

Чи варто переплачувати за об’ємний водонагрівач?

Вище вже згадувалося, що розкид в ціні між бойлерами на 50 л і 100 л — невеликий. Різкий стрибок починається від 100 л і вище. Та й на вартість більше впливає не об’єм бака, а тип нагрівального елементу і функціональні особливості моделі.

Тому перед вибором водонагрівача, треба заздалегідь подумати, де він буде встановлюватися. Якщо вільного простору достатньо для монтажу бойлера на 80 л і 100 л – найкраще брати саме його. Якщо ні — тоді придивлятися до більш компактних моделей. А якщо водонагрівач купується під мийку саме на кухню, то купуються моделі об’ємом 10-30 літрів.

Форма і габарити: як правильно підібрати водонагрівач за розмірами?

Форма і розміри бойлера безпосередньо пов’язані один з одним. Тому, щоб грамотно вибрати бойлер за параметрами, треба заздалегідь подумати, де він буде монтуватися і подивитися, скільки там є вільного місця. На основі цієї інформації і підбирається оптимальне рішення.

Залежно від форми і габаритів, у продажу запропоновані наступні види водонагрівачів:

  • циліндричні;
  • вузькі (але більш високі);
  • прямокутні;
  • плоскі (з мінімальною глибиною).

Найбільш популярними вважаються циліндричні бойлери. Це підтверджує статистика попиту:

Чому? Причина проста: такі моделі мають низьку середню вартість, а споживачі часто вважають за краще купувати більш бюджетні рішення. Вузькі ж і плоскі бойлери коштують дорого, тому попит на них з кожним роком падає. Також такій картині сприяло щорічне збільшення цін на водонагрівачі та фінансові труднощі, з якими багато українців зіткнулися під час карантину. Все це наочно підтверджує статистика продажів компанії Vencon:

Спосіб установки водонагрівача

Крім форми і габаритів треба обов’язково дивитися на спосіб монтажу бойлера. Виробники випускають водонагрівачі, які можна встановити або горизонтально, або вертикально. Є й універсальні моделі, які монтуються будь-яким способом, але модельний ряд таких — обмежений.

Що вибрати – кожен вирішує сам. Тільки враховуйте, що у бойлерів з горизонтальним монтажем патрубки води часто виходять знизу або зліва. Крім того, через свої конструктивні особливості такі моделі видають менше гарячої води, ніж вертикальні моделі такого ж об’єму. З цієї ж причини українці вважають за краще купувати в основному водонагрівачі з вертикальною установкою.

Вибираючи місце для монтажу бойлера, треба пам’ятати, що для його підключення під ним має бути мінімум 15 см вільного простору (в ідеалі – 50 см), а від верхньої частини до стелі – 5-10 см вільного простору. Це істотно спростить проведення сервісних робіт і демонтаж пристрою (якщо виникне така необхідність).

Комплектація водонагрівача: який бойлер краще і чому?

Вище були перераховані основні характеристики бойлерів, на які треба дивитися в першу чергу. Але ще є цілий ряд не менш важливих критеріїв.

Тип нагрівального елементу

Існує два види ТЕНа: мокрий, який контактує з водою, і сухий – не контактує. У цьому полягає їх головна відмінність. Як результат: сухий ТЕН вважається більш довговічним (корозія всередині бойлера утворюється повільніше), і на нього дається збільшена гарантія. Але і коштують моделі з таким нагрівальним елементом дорожче.

Який же бойлер краще купити? Згідно зі статистикою продажів компанії Vencon, покупці найчастіше вибирають водонагрівач з сухим ТЕНом:

І це незважаючи на високу вартість і той факт, що через карантин населення стало придивлятися до дешевших моделей. Вочевидь, що люди готові доплатити за надійне і довговічне рішення, з яким не буде зайвого клопоту. А їх не буде, оскільки регламентний сервіс для моделей з сухим нагрівальним елементом проводиться рідше. Хоча, як стверджують експерти Vencon, при своєчасному обслуговуванні обидва типи бойлерів (з сухим і мокрим ТЕНом) відслужать приблизно однаковий період часу.

Середній ціновий діапазон водонагрівачів в залежності від типу ТЕНа показаний на інфографіці:

Потужність нагрівального елементу

Від потужності ТЕНа безпосередньо залежить те, з якою швидкістю буде нагріватися вода. Оптимальним значенням, при якому бойлер швидко нагріває воду і не сильно навантажує мережу, вважається показник 2 кВт.

Для квартир і будинків зі старою проводкою бажано купувати водонагрівач потужністю не більше 1,5 кВт. І враховуйте, що для безпечної експлуатації бойлер рекомендується підключати на окремий автомат.

Матеріал бака

Тут на вибір пропонується два варіанти — нержавіюча сталь і сталь з емалевим покриттям. Перші моделі мають кращу корозійну стійкість, але їх слабким місцем є зварні шви. З цієї причини вони частіше виходять з ладу, ніж другі. Сталеві баки мають емалеве покриття, що захищає як сам бак, так і зварні шви, і вважаються більш довговічними.

Спосіб управління

Залежно від моделі бойлери можуть мати механічне або електронне управління. Однозначно відповісти, що краще — неможливо, оскільки тут кожен вибирає, виходячи з особистих переваг. З плюсів моделей з електронним управлінням можна виділити зручне управління і цифрове відображення обраної температури. А з переваг аналогів з механічним управлінням — надійність (на них ніяк не впливають можливі перепади струму).

Режим розумного контролю

Дана функція аналізує, в який час і в якій кількості витрачається гаряча вода, програмує роботу водонагрівача. Надалі бойлер автоматично включається до вашого приходу з роботи і не нагріває воду, коли нікого немає вдома. За рахунок цього економиться до 20% електроенергії.

Такий режим буде корисним всім. Але в першу чергу тим людям, які користуються пристроєм тільки у вечірній час. Або у вихідні, якщо бойлер встановлений на дачі.

Опція Wi-Fi

Відмінний функціонал для тих, хто вважає за краще управляти всіма приладами в будинку за допомогою смартфона. Підключившись до бойлера через Wi-Fi, можна заздалегідь включити його в дистанційному режимі – до приїзду додому з роботи. Або відрегулювати температуру нагріву води, не підходячи до самого пристрою

Гарантія на бойлер: як вибрати водонагрівач за цим параметром?

Також обов’язково треба дивитися на гарантію, яку дає виробник. Їх тут дві: на електричну частину (нагрівальний елемент, дисплей) і на внутрішній бак. Перша зазвичай становить близько 2 років, друга – 3-10 років. Але на ремонт або заміну бойлера по гарантії можна розраховувати, тільки якщо:

  • установка проведена згідно з інструкцією виробника;
  • стоїть редуктор тиску на вході холодної води (на квартиру або окремо на водонагрівач);
  • сервіс проводиться строго за регламентом.

Максимально можливу гарантію на внутрішній бак виробники дають на бойлери з сухим нагрівальним елементом. Адже такі моделі надійніші, довговічніші, а сервісне обслуговування проводиться рідше.

Отже, щоб правильно підібрати водонагрівач, треба спочатку визначитися, для яких цілей він купується і де буде встановлюватися. З урахуванням цього підбирається його об’єм і форма. Далі потрібно вибрати тип і потужність нагрівального елементу, матеріал бака, а потім пройтися за додатковими характеристиками.

Якщо ж дивитися за статистикою продажів, то найоптимальнішим варіантом буде циліндричний водонагрівач на 80 літрів з сухим ТЕНом. Саме така модель є найбільш популярною серед українців, оскільки має оптимальне співвідношення за всіма ключовими параметрами (ефективність, надійність, ціна).


До останніх новин До популярних новин Підтримати редакцію

Раз на тиждень

ми будемо відправляти Вам 

найцікавіші новини тижня


Поділіться цією новиною в соціальних мережах


Читайте також

Усі новини ринку