Скільки втратили кафе і ресторани в карантин – дослідження

Скільки втратили кафе і ресторани в карантин – дослідження

10.06.2020 12:55
  698
rau

Найважчим місяцем для рестораторів став квітень: виручка українських закладів громадського харчування в той місяць склала всього 26% від лютневої. У травні цифри дісталися до 50% від докризових.

Цей текст доступний також російською мовою

Про це свідчать результати дослідження компанії з автоматизації кафе, ресторанів і магазинів Poster, опубліковані в Telegram-каналі «Реве та стогне ресторатор». Дослідження базується на неперсоналізованих даних про продажі 4000 закладів громадського харчування України і взяті за період з лютого по травень 2020 року.

“Квітень став найважчим місяцем для рестораторів – тільки один з трьох закладів в той період зміг перебудуватися на роботу з доставкою і продовжив роботу, — зазначає Родіон Єрошек, CEO і співвласник Poster. – Зараз ситуація трохи покращилася: заклади працюють на літниках, а в епідеміологічно стабільних областях починають роботу і в залі. Але оборот закладів поки ще дуже далекий від докризового».

У другій половині травня влада почала поступове послаблення карантину, а ресторанам дозволили відкрити літні майданчики. Через тиждень кількість працюючих закладів підскочила відразу на 18% (у квітні зростання не перевищувало 2-3%).

Таким чином, на 31 травня в Україні відновило діяльність 70% закладів громадського харчування. Середня виручка після відкриття літніх майданчиків склала 50% від докризової. Для порівняння, на початку квітня ця цифра становила 33% і 22% відповідно.

За чотири тижні квітня-травня просадка по обороту у невеликих ресторанів середнього цінового сегмента склала в середньому 58%, у барів — 53% в порівнянні з чотирма тижнями до карантину. Бургерні та кафе втратили 45% і 43% відповідно. Кав’ярні за цей період в середньому втратили 12% від докарантинних продажів. Найменше просіли заклади, які і до карантину працювали тільки на доставку, — всього на 4%.

«У звичайний час тераса це додаткові 30-40% від обороту влітку. Ми відкрили терасу пабу в Дніпрі 11 травня. Результати перших днів такі: якщо порівнювати формат роботи «доставка» і «доставка плюс», то ми спостерігаємо зростання обороту — на 15-20%. Але тепер є, звичайно, і просадка по доставці: частина людей, які замовляли їжу додому, вирішили ходити до нас офлайн», — зазначає Денис Жаткин, ресторатор, засновник пабів «Кеди мистецтвознавця» в Дніпрі та Києві.

Дослідження компанії poster базується на операційних даних близько 4000 закладів України. Дані являють собою агреговану неперсоналізовану статистику. Вважається, що заклад не зупинив роботу на карантині, якщо були продажі протягом хоча б половини днів карантину.

Читайте також

Столик на одного: после открытия летних террас количество работающих ресторанов выросло на 18%

 


До останніх новин До популярних новин Підтримати редакцію

Раз на тиждень

ми будемо відправляти Вам 

найцікавіші новини тижня


Поділіться цією новиною в соціальних мережах


Читайте також

Усі новини ринку