Чому дочка пропутінського олігарха вийшла зі складу акціонерів Ocean Plaza

Чому дочка пропутінського олігарха вийшла зі складу акціонерів Ocean Plaza

18.10.2019 09:24
  127
Ukrainian Retail Association

Найуспішніший київський ТРЦ Ocean Plaza поки що не проданий. Однак, підготовка до угоди йде повним ходом.

Цей матеріал доступний російською мовою

Про це пише портал НВ Бізнес з посиланням на власні джерела на ринку: інвестбанкіра та двох директорів великих девелоперських компаній. «Зараз ведеться активна підготовка до угоди з продажу торгового центру», – повідомив інвестиційний банкір, який побажав залишитися неназваним.

Рокіровки акціонерів

У вересні у компанії Інвестиційний союз Либідь, яка володіє торговим центром, змінилися власники. Лілія Ротенберг – дочка російського олігарха і друга президента Росії Володимира Путіна, Аркадія Ротенберга, вийшла зі складу кінцевих бенефіціарів разом з громадянами Швейцарії – Андреа і Сюзанною Валлабх. Про це свідчать дані Єдиного реєстру юридичних осіб Міністерства юстиції. З колишніх власників залишилася тільки Джейпракаш Валлабх. У складі акціонерів з’явився новачок – кіпрський офшор Ocean Plaza Project.

Той факт, що дочка Ротенберга володіє найкращим торговим центром в Києві привертав до себе непотрібну увагу, тому її вирішили вивести зі складу акціонерів.

«Російські власники не хочуть акцентувати увагу на тому, що у них є бізнес в Україні», – розповів НВ Бізнес інвестиційний банкір. Однак, зміна в складі офіційних власників не свідчить про продаж ТРЦ. Директором Ocean Plaza Project є Ірина Чиналієва, яка живе на Кіпрі й з вересня 2015 року очолює кіпрську компанію TPS Real Estate Holding Limited. Холдинг володіє російською компанією ТПС Нерухомість, яка і придбала Ocean Plaza в 2012 році. Лілія Ротенберг залишилася власником компанії ТПС Нерухомість Київ.

Ризиків у власників ТРЦ Ocean Plaza багато. Наприклад, в листопаді минулого року представники організації Сокіл два дні блокували роботу торгового центру і заявляли, що центр повинен належати українцям.

У 2014 році соратник олігарха Ігоря Коломойського Геннадій Корбан публічно вимагав націоналізувати Ocean Plaza. Колишній бізнес-партнер Коломойського Володимир Зеленський став президентом України, після чого олігарх повернувся в Україну і оскаржує в українських судах націоналізацію Приватбанку.

Торг продовжується

Переговори про продаж ТРЦ Ocean Plaza йдуть з 2018 року. Зараз це один з найпривабливіших активів на ринку комерційної нерухомості Києва. «Це найуспішніший торгово-розважальний центр столиці, який користується великим інтересом у орендарів», – говорить операційний директор девелоперської компанії Будхаус Груп Максим Гаврюшин. Він вважає, що ТРЦ міг викликати інтерес у багатьох потенційних покупців, але у більшості просто немає коштів на такий об’єкт.

Вартість Ocean Plaza, за оцінкою опитаних НВ Бізнес експертів, становить близько $250 млн.

Головних претендентів на покупку двоє – девелопери Василь Хмельницький і Вагіф Алієв. «Хмельницький дійсно налаштований купити торговий центр», – розповідає НВ Бізнес директор девелоперської компанії, який побажав залишитися неназваним. Раніше через свою прес-службу бізнесмен підтверджував інтерес до торгового центру. «Так, ми дійсно ведемо переговори з керуючою компанією про покупку Ocean Plaza. Йде торг. У переговорах беруть участь й інші гравці ринку. Якщо домовимося про ціну, готові купити актив. Гарантую, в цьому випадку відбудеться прозора і законна угода», – повідомив Василь Хмельницький.

У купівлі об’єкта зацікавлений і Вагіф Алієв, який раніше обіцяв завершити операцію з придбання ТРЦ до осені.

«Ми проводимо переговори. Договір не підписаний», – повідомив НВ Бізнес голова ради директорів компанії Мандарин Плаза (управляє проектами Вагіфа Алієва) Олександр Черницький. Алієв зацікавлений в покупці Ocean Plaza, оскільки по сусідству девелопер будує інший торговий центр – Ocean Mall, у якого менш вигідне розташування і немає фасадного виходу на вул. Антоновича. Об’єднання двох об’єктів дозволить збільшити їх сумарну відвідуваність.

Джерело: НВ Бізнес

Читайте також – 

Dragon Capital купує ТРЦ City Mall і Сонячна Галерея: які активи сконцентрує інвесткомпанія


До останніх новин До популярних новин Підтримати редакцію

Раз на тиждень

ми будемо відправляти Вам 

найцікавіші новини тижня


Поділіться цією новиною в соціальних мережах


Читайте також

Усі новини ринку