Штрафи за помилки при використанні касових апаратів можуть скасувати

Штрафи за помилки при використанні касових апаратів можуть скасувати

13.06.2019 12:59
  505
rau

Європейська бізнес асоціація закликала нового президента скасувати указ свого попередника 24-річної давності.

Цей матеріал доступний російською мовою

Хоча вже з квітня 2019 року запроваджуються програми для заміни касових апаратів, і все активніше застосовуються смартфони замість РРО, податківці продовжують штрафувати бізнес на величезні суми за указом зразка двадцятирічної давності. Йдеться про указ президента Леоніда Кучми про застосування штрафів за порушення норм регулювання обігу готівки (№436 від 12 червня 1995 года).

Нагадаємо, спочатку цей указ передбачав серед інших санкцій найбільший штраф – у п’ятикратному розмірі суми неоприбуткованої готівки, виявленої в ході податкової перевірки. Однак з 2001 року (указ №802 від 7 вересня 2001 року) штрафувати по максимуму почали також за несвоєчасне або неповне оприбуткування готівки.

Згодом податківці увійшли у смак і почали штрафувати за помилки в документообіг, описки або виправлення.

Ось які типові порушення застосування РРО в 2019 році виявляли податківці під час перевірок

Незважаючи на те, що бізнес неодноразово оскаржував горезвісний указ №436 в судах, виграючи процеси, фіскали наполегливо продовжують виписувати штрафи на підставі документа. Тому бізнес в особі ЄБА просить президента скасувати застарілий документ.

У тому числі тому, що чинний закон про застосування РРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, прийнятий в тому ж році, що і указ президента, передбачає значно більш м’яке покарання не те що за помилки, а за сам факт незастосування касових апаратів.

Так, п. 1 ст. 17 Закону України від 6 липня 1995 року №265 каже, що при торгівлі без фіскального чека або взагалі без касового апарату, перший штраф становить всього 1 грн. Якщо порушення повториться протягом року, то за кожен такий випадок накладається штраф всього у 100% вартості товарів, проданих з порушеннями.

«Створюється не дуже чесна і навіть трохи абсурдна ситуація … Адже що вигідніше – працювати непрозоро, взагалі не використовувати РРО і платити штраф в розмірі 1 грн і постійно міняти реквізити (компанії – прим. Ред.)? Або все ж використовувати РРО, при цьому вести бізнес чесно і відкрито, але вчасно не оприбутковувати готівку і платити скажені штрафи. Очевидно, що як наслідок, маємо таке кричуще явище як, наприклад, тіньова економіка », – зазначила менеджер комітету з роздрібної торгівлі в Європейській Бізнес Асоціації Кристина Лініченко.

Крім того, бізнес звертає увагу на той факт, що зараз всі операції, проведені через касу, автоматично передаються онлайн в ГФС у вигляді електронних розрахункових документів і фіскальних чеків.

Тому в ЄБА просять знизити невиправданий тиск на рітейлерів і поліпшити умови ведення бізнесу і залучення інвестицій в Україну.

Читайте також –

Одним листом: Мінфін спростив реєстрацію касових апаратів

 


До останніх новин До популярних новин Підтримати редакцію

Раз на тиждень

ми будемо відправляти Вам 

найцікавіші новини тижня


Поділіться цією новиною в соціальних мережах


Читайте також

Усі новини ринку