Кінець нескінченної історії? ТРЦ Respublika продали за більш ніж 777 млн грн

Кінець нескінченної історії? ТРЦ Respublika продали за більш ніж 777 млн грн

05.02.2019 05:40
  226
Ukrainian Retail Association

Головна недобудова торгової нерухомості в Україні – столичний торгово-розважальний центр Respublika, проданий на аукціоні. Покупець – маловідома компанія, створена у вересні 2018 року.

Цей матеріал також доступний російською мовою

Про успішне проведення аукціону з реалізації прав вимог на ТРЦ повідомляється на сайті Prozorro.Продажі. Згідно з повідомленням, переможцем голландського аукціону, що проходив з поступовим зниженням ціни, стала компанія Солтекс Капітал (код ЄДРПОУ 42443117, зареєстрована в Києві, вулиця Панаса Мирного, 11, оф. 1/6). Вартість активу стартувала з 2,58 млрд грн, всього було передбачено 70 кроків – на кожному етапі ціна знижувалася на 25,9 млн грн – а перша і єдина ставка, була зроблена Солтекс Капітал при зниженні вартості до трохи більше 777,13 млн грн.

Це не мінімально можлива ціна, на яку були згодні Нацбанк України і Фонд гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО), яким належить право вимоги за кредитним договором на ТРЦ Respublika. Згідно з умовами конкурсу мінімальна ставка в ході голландського аукціону з продажу об’єкта могла скласти 725,6 млн грн, якщо ніхто з учасників не готовий заплатити таку ціну, торги визнаються такими, що не відбулися (як, до речі, вже не раз бувало).

Відзначимо, що згідно з інформацією сервису YouControlкомпанія Солтекс Капітал була зареєстрована в Києві менш ніж півроку тому – у вересні 2018-го, зі статутним капіталом 3,1 млн грн. Засновником юрособи є компанія Галеон Інвест, а кінцевим бенефіціаром – громадянин Великобританії Роберт Алан Джонсон. Уповноваженими особами компанії виступають Андрій Ліхецький і Василь Астіон.

Це не перша спроба Солтекс Капітал отримати контроль над ТРЦ Respublika. На попередніх торгах, в середині січня 2019-го, ця компанія була єдиним учасником, але так і не зробила жодної ставки. Тоді мінімальна ціна, встановлена ​​ФГВФО, становила 1,03 млрд грн.

Варто звернути увагу, що за даними YouControl Роберт Алан Джонсон є кінцевим беніфіціаром ще двох компаній – ТОВ “Галеон Інвест” (код 42427540, статутний фонд 5000 грн, реєстрація 31 серпня минулого року, адреса реєстрації: Київ, вул. Круглоуніверситетська, 7, оф . 16/2) і ТОВ “Нордленд Інвест” (код 42680477, статутний фонд 139,4 млн грн, реєстрація 7 грудня 2018 року, адреса: Київ, Велика Васильківська 67/7, оф. 65). На всіх трьох адресах, згідно з відкритими джерелами, зареєстровано ще кілька десятків фірм.

Нагадаємо, в середині грудня минулого року Фонд гарантування вкладів фізосіб планував провести «голландський» аукціон із зниженням ціни до 518 млн грн (20% від стартової). Однак при проведенні торгів виконавча дирекція ФГВФО скасувала аукціон на підставі відповідного рішення НБУ від 12 грудня. В НБУ заявляли, що рішення про скасування аукціону було прийнято в зв’язку з ризиком реалізації активу за заниженою ціною.

Довідка. ТРЦ Respublika – один з найбільш амбітних проектів торговельної нерухомості в Україні. Будівництво об’єкта, інвестиції в який оцінювалися в $350 млн, почалося в 2012 році, а здача об’єкта в експлуатацію планувалася в 2014-му. Загальна площа недобудованого ТРЦ повинна була скласти 298 000 кв. м, що дозволило б йому стати на той момент третім за величиною в Європі. Будівництво було припинено в 2015 році рішенням власника. Інвестором ТРЦ виступав відомий бізнесмен Дмитро Фірташ через компанію Мегаполісжитлобуд. ЗМІ також пов’язували цю компанію з ім’ям ще одного українського бізнесмена, колишнього глави Адміністрації президента, а нині нардепа від «Опозиційного блоку» Сергієм Льовочкіним.

Однак після того як банк Надра став неплатоспроможним і не зміг повернути Нацбанку борг в розмірі 4,4 млрд грн, регулятор почав реалізовувати в судовому порядку свої права, як заставоутримувача корпоративних прав власника ТРЦ Respublika.

Читайте також –

Детективна історія: чому в черговий раз не вдалося продати ТРЦ Respublika


До останніх новин До популярних новин Підтримати редакцію

Раз на тиждень

ми будемо відправляти Вам 

найцікавіші новини тижня


Поділіться цією новиною в соціальних мережах


Читайте також

Володимир Поліщук, Родинна Ковбаска: Нова програма лояльності – бажання дати клієнтам реально відчутну перевагу

Володимир Поліщук, Родинна Ковбаска: Нова програма лояльності – бажання дати клієнтам реально відчутну перевагу

Chief Brand Officer мережі Родинна Ковбаска розповів, чому вирішили змінити програму лояльності та поділився, які мають...
time icon  
  116
Усі новини ринку