Топ-5 позитивних і негативних змін в facility-менеджменті за 2018 рік в Україні та світі

Топ-5 позитивних і негативних змін в facility-менеджменті за 2018 рік в Україні та світі

21.12.2018 08:00
  624
rau

Експерти SHEN Facility Company уважно стежили за тим, що відбувається в секторі та визначили найважливіші зміни, які будуть мати значний вплив і в наступному році.

Read in English

Цей матеріал доступний російською мовою

Рік, що минає, був багатий на події в галузі facility-менеджменту. Ринок стає динамічнішим, конкуренція жорсткіше, важливу роль починають грати східні країни.

Світовий ринок

Якщо говорити про facility-менеджмент в розвинених країнах, то тут спостерігається важлива тенденція до переходу на інтегрований ФМ: модель, при якій один підрядник надає цілий комплекс послуг в тісній співпраці з клієнтом. На даний момент частка таких контрактів становить 8-10% ринку. При тих же темпах зростання, вже через 5 років ця цифра може збільшитися до 15%. Основними драйверами такого зростання є бажання компаній максимально оптимізувати матеріальні ресурси та час, а також впровадження інноваційних технологій, що має на увазі комплексний підхід до експлуатації будівлі.

Smart-будівлі, як єдина система, що об’єднує в собі сенсори освітлення, різні датчики та системи об’єкта для ефективного управління стають все більш поширеними, особливо в Європейських країнах. Тут важливу роль відіграє позитивний досвід людей, що знаходяться всередині будівлі.

Спеціально розроблені мобільні додатки збирають дані про людину, а автоматизована система управління “розумним” будинком може налаштовувати освітлення, температуру та інші якісні параметри комфорту відповідно до індивідуальних потреб людини.

Крім того, такі програми, повідомляють про наявність паркувальних місць, вільних столиках в кафе і меню, резервують переговорні кімнати, конференц-зали і т.д.

До важливих технологічних світових трендів також варто віднести розвиток штучного інтелекту. У 2018 року ми спостерігаємо значне зростання кількості програмних продуктів, додатків, що використовують машинне навчання. В цьому році було реалізовано кілька цікавих пілотних проектів по використанню роботів з штучним інтелектом для надання facility-послуг. Наприклад, в аеропорту Сеула тепер працює робот-асистент, який допомагає донести багаж, виконує функції довідкового бюро. У США реалізується кілька проектів по впровадженню роботів-охоронців. Такі компанії як Karcher активно розвивають напрямок автономних поломійних машин.

Здоров’я і добре самопочуття людей в цьому році безперечно стало пріоритетом для facility-менеджерів по всьому світу, так само, як і еко-тренд, який глибоко проник в усі сфери бізнесу.

Ринок facility-менеджменту в Україні

Що стосується України, то перше, що ми бачимо значне збільшення інтересу до передачі на аутсорс завдань, пов’язаних із експлуатацією нерухомості. Міжнародні компанії в нашій країні поки що більш активно використовують facility-послуги, так як для них така співпраця вже є нормою.

Вітчизняні підприємства поки обережніші, однак безсумнівно вже є розуміння пропонованого продукту і вигод які несуть в собі аутсорсингові facility компанії.

Також до позитивних тенденцій можна віднести поліпшення якості послуг, що надаються, та впровадження систем автоматизації процесів. Аутсорсингові компанії активно впроваджують стандарти ISO 9001, що безсумнівно позитивно впливає на систему менеджменту і як наслідок підвищує якість послуг. Компанія SHEN, як лідер ринку також працює відповідно до стандартів безпеки HACCP.

У квітні цього року були опубліковані перші ISO стандарти в області facility-менеджменту, впровадження яких має вивести не тільки український, а й світовий ринок на якісно новий рівень. Впроваджувані в Україні системи автоматизації процесів також націлені на поліпшення якості послуг, завдяки таким технологіям процеси стають прозорі, термін виконання завдань скорочується, а контроль на всіх етапах дозволяє в режимі реального часу коригувати роботу.

Окремо варто відзначити зростання попиту на рішення в області підвищення енергоефективності.

До 30% витрат на експлуатацію будівлі припадає саме на енергоносії. Smart-будівлі для українського ринку – це поки занадто велика розкіш, проте окремі технології вже впроваджуються, деякі великі об’єкти придивляються до варіантів альтернативної електроенергії, сонячним панелям або котлам, що виробляють енергію з відходів виробництва.

Якщо говорити про негативні зміни, то як і кілька років до того, – це складна економічна ситуація. Компанії поки не готові в значній мірі інвестувати в свою нерухомість, що в свою чергу гальмує розвиток ринку.

У висновку відзначимо, що 2018 року приніс багато позитивних зрушень в галузі facility-менеджменту як в світі, так і в Україні. Тенденції попиту на якісні, технологічні послуги, енергоефективні рішення та зростання частки аутсорсу, збережуться і в наступному році, відкриваючи нові можливості для розвитку бізнесу.

Читайте також –

Експерти SHEN: топ-5 порад для ефективної експлуатації нерухомості


До останніх новин До популярних новин Підтримати редакцію

Раз на тиждень

ми будемо відправляти Вам 

найцікавіші новини тижня


Поділіться цією новиною в соціальних мережах


Читайте також

Усі новини ринку