Споживачі йдуть до Всесвітньої павутини. Чи помруть торгівельні центри?
Олександр Грибан, директор з пошуку нових напрямків бізнесу інвестиційно–банківського департаменту Concorde Capital про те, чому інтернет не вб’є традиційні ТРЦ.
Нещодавно я відвідав найбільшу в Європі міжнародну виставку торговельної нерухомості MAPIC в Каннах. Одне з найбільш обговорюваних питань серед інвесторів і девелоперів: чи є майбутнє у торгових центрів, з огляду на бурхливий розвиток онлайн-торгівлі.
Є й інша сторона медалі. Офлайн-магазини продають не тільки товар, а й емоцію – задоволення від миттєвої покупки, можливість потримати в руках омріяний товар відразу після оплати. Саме тому в офлайн-магазинах модного одягу показник повернення товару не перевищує 3%, тоді як в онлайні – доходить до 40%. При цьому до 70% онлайн-покупок відбувається після знайомства з товаром в звичайному магазині.
Інтернет-рітейлери вже взяли на озброєння цей тренд. Компанія Alibaba змогла істотно збільшити продажі в Китаї після відкриття там мережі традиційних магазинів. Amazon купив мережу супермаркетів органічних продуктів Whole Foods і продовжує відкривати книгарні. На українському ринку кращий приклад – Rozetka, яка активно розширює мережу шоу-румів.
Цікавий приклад – Aventura Mall у Флориді, який входить до п’ятірки найуспішніших торгових центрів США. У минулому році, його власники витратили $214 млн на реновацію та репозиціонування, включаючи трансформацію традиційного фуд-корту в новомодний фуд-хол.
Їжа стала культом, а процес її публічного споживання в ресторанах – невід’ємною частиною стилю життя, колекції спогадів і стрічки в Instagram. Саме цей тренд дозволяє отримати найбільш вимогливу аудиторію – мілленіалов і покоління Z, для яких досвід не менше, а іноді навіть важливіший, ніж сам продукт. Саме вони складають 80% відвідувачів торгових центрів. Вони ж є двигуном такого нововведення як pop-up shopping, яке передбачає створення короткострокових торгових просторів для знайомства аудиторії з новими колекціями або підвищення впізнаваності бренду. Світова pop-up індустрія оцінюється в $50 млрд і не проходить повз традиційні торгівельні центри. Рop-up stores – глобальний тренд практично всіх великих молів в розвинених країнах, та країнах, що розвиваються.
У боротьбі за покупця ТРЦ йдуть на створення унікальних концепцій, таких як Winereef – винний склад у Парижі, в якому вино витримується під водою. Він з’єднаний з ресторанами та магазинами, розташованими в районі Єлисейських полів. Відвідувачі можуть спускатися в льох, вибирати вино, а потім замовляти його в ресторанах. У будівлі цього об’єкта буде знаходитися акваріум, а на даху – розбитий сад.
Формула “хліба та видовищ”, як і раніше, працює. Тому на другому місці після переформатування фуд-кортів йде тренд по створенню різних перформансів на території ТРЦ. Наприклад, шанхайський K11 Art Mall експонував 40 картин Клода Моне. У цей період продажі виросли на 40% тому що, прийшовши на виставку, та насолодившись живописом, люди залишалися, щоб поїсти й заодно зробити покупки. Азіати задають новий тренд – роблять мистецтво модним, створюють навколо нього бренд.
Негласна війна між онлайн та офлайн не повинна зробити переможцем когось одного. Я думаю, неминучим результатом буде win-win, за умови, що кожна сторона зробить для себе правильні висновки. Технології та інновації, аналіз даних і коригування стратегії продажів – це ті механізми, які дозволять офлайн-рітейлерам не розгубити своїх позицій.
Джерело: Liga.net
Читайте також –
Огляд новин ТРЦ: Blockbuster Mall, ЦУМ, Sky Mall, Oasis, Нивки та інші