
Як українці святкували перші дні літа: Добірка найкращих мемів про операцію Павутина та черговий підрив кримського мосту


Колонка Анни Чуботіной, директора департаменту торгових площ компанії Arricano Real Estate Plc
Традиційний ритейл мертвий. Розташування проекту більше не гарантує його успіх. Традиційні бізнес-моделі під тиском. Змінюйся або помри. Це тільки деякі з висловлювань експертів, які виступили на конференції ICSC-2018, про майбутнє рітейлу. Якщо відкинути емоційне забарвлення деяких з них, зрозуміло, що вся галузь намагається вирішити якийсь ребус про майбутнє торгових центрів, яке вже настало.
Очевидно, що сучасні торгові центри більше не конкурують тільки один з одним, а конкурують з усіма доступними розвагами не тільки в реальному, а й у віртуальному світі. А це означає, що торгові центри, щоб вижити, повинні дуже швидко еволюціонувати. Хороша новина – це можливо. Але для цього потрібно зробити революцію, змінивши ДНК торгового центру.
Те, що споживачі стали більш вимогливим, вже давно всіма прийнята істина. Споживач хоче не тільки хліба і видовищ, він хоче постійно вчитися чомусь новому, відчувати себе унікальним, приходити до нас не стільки за покупками, скільки за емоціями і за новим досвідом. Якщо зовсім просто, він хоче відчувати себе щасливим і, що не менш важливо, захищеним в нашому торговому центрі. Той, хто зможе йому це дати – переможе. Непроста задача, так? І рецепта одного немає. Є інгредієнти, які змішуються кожен раз по-новому в залежності від завдання.
Змінилося саме ставлення до відвідувачів торгових центрів. Більше немає споживача, немає відвідувача. Є Гість. А як ми готуємося до зустрічей з нашими дорогими гостями? Тільки найкраще. Щоб сподобалося. Але нам легко, ми ж все знаємо, що вони люблять, а, головне, ми знаємо, що вони не люблять.
Які “нова нафта”. Знати про своє гостя треба не тільки стать, вік, де живе, звідки приїхав. А також – скільки років улюбленій собаці, коли у неї день народження і якого кольору вона любить костюмчики. Чому гість давно не приходив, де купує ще, чому не купив у нас. Важливо використовувати ці дані, щоб максимально задовольнити гостя, зробити його перебування в торговому центрі\магазині комфортним, приємним, безпечним, продуктивним, економити час, економити гроші.
Для кожного гостя це буде унікальний перелік потреб, які тепер ми не можемо не знати. Ефективне управління такими даними – «золотий ключик» до збільшення оборотів торгових центрів.
Переможцями будуть ті компанії, які зможуть запропонувати своїм клієнтам продукти, сервіси, розваги грунтуючись на індивідуальних запитах. Наприклад, в 2015 році найціннішим з активів Caesars Entertainment була не нерухомість в Лас-Вегасі, а Total rewards loyalty programme з базою даних всіх клієнтів.
Змінилося ставлення до приміщень і загальних зон в ТЦ. Сьогодні провідні девелопери думають просторами, що об’єднують безліч функцій – щоб в одному місці можна працювати, проводити час з користю, займатися творчістю, спортом, розважатися, смачно поїсти, пройти медичне обстеження. Причому знаходитися в унікальному оточенні, з великою кількістю open spaces, для яких раціональність і технологічність стали новою нормою.
При цьому підвищилися вимоги до дизайну інтер’єрів та екстер’єрів, і, в цілому, до архітектури торгового центру. Будівля має гармонійно доповнювати ландшафт міста.
А в торговому центрі гість повинен себе відчувати краще, ніж у себе в квартирі: краса, комфорт і смачна їжа – це тепер додатковий стимул вийти з дому в ТЦ.
Прикладом такого підходу в девелопменті торгових центрів може бути дворазовий призер премії ICSC Europapark в Зальцбурзі. Цей проект відкритий в 1997-му, відреставрований і добудований в 2005-му, вважається одним з найкрасивіших торгових центрів в Європі і є пам’яткою Зальцбурга, а також торговим центром №1 в Австрії по оборотам з кв. м (9630 євро/кв. м/рік). Крім унікальної архітектури від відомого італійського архітектора Massimiliano Fuksas і, якісного тенант-мікс, проект відомий ресторанами: Raschhofers Rossbräu з традиційною австрійською кухнею, ресторан азіатської кухні, DIDIlicious, з регіональної та міжнародної кухнею, нагороджений “one toque” впливового французького видання-гіда Gault Millau. Присутність ресторанів такого рівня в ТЦ ще раз підтверджує тренд innovative dining. Перлиною проекту є OVAL – сцена, на якій проходять концерти, кабаре, театральні постановки.
Маркус Вільд (Marcus Wild), CEO Europapark, поділився рецептом успіху Europapark, в основі якого лежить три складових:
Актуальність Food & Bevereges у формуванні унікального споживчого досвіду зросла. Різноманітність, якість, присутність local heroes, здорова їжа, суперфуд, а також страви, які містять вітаміни та мінерали, – ось деякі з основних трендів, зазначених експертами. При цьому, є запит на дуже швидке обслуговування і є попит на ресторани «високої» кухні. Все популярнішими стають фуд-холи, які ще називають фуд-коворкінг. Архітектура також стає важливою складовою в будівництві ресторанів і фуд-просторів, де дизайн тепер також важливий, як і меню.
Все більше рітейлерів фокусуються більше на клієнтському сервісі, ніж на прямих продажах. Хочуть створити таку атмосферу, яка стимулює до здійснення покупок. Деякі рітейлери включають в свої магазини кав’ярні або формати, присвячені здоров’ю і красі. Можна, наприклад, в магазині повністю зібратися на івент, отримавши тут же в подарунок манікюр або укладання. Для магазинів електроніки must-have VR-зони, в супермаркетах з’являються роботи, які не тільки допоможуть швидко знайти необхідний товар, а й розважать.
Рітейлери продовжують активно експериментувати з фізичним простором, відкривають pop-up магазини, тестуючи свої нові продукти, збираючи інформацію про мінливі уподобання цільової аудиторії.
Яскравим прикладом можуть бути флагманські Apple store, які вже давно не є місцем, де продаються товари. Це скоріше простіру, де бренд доносить клієнтам свої цінності і моментально отримує зворотний зв’язок.
Для рітейлерів впровадження технологій – великий виклик, який вимагає колосальних інвестицій. Багато мастодонтів почали активно інвестувати в такі рішення, тому що це єдиний спосіб залишитися на плаву, бути цікавим своєму клієнтові.
Конференція ICSC збіглася з запуском компанією Inditex в 120 магазинах Zara по всьому світу вітрин доповненої реальності, що я змогла протестувати в магазині в Барселоні. Поки отриманий досвід викликає багато питань, проте зрозуміло, що це тільки початок.
У магазині UNIQLO в Барселоні, що розмістився в чудовому будинку XIX століття, розташований корнер, в якому представлені UT колекції футболок, створених в колаборації з відомими особистостями. Такі корнери є у всіх фрагманскіх магазинах UNIQLO. Вони обладнані мобільним сервісним додатком UTme!, який дозволяє покупцеві на місці створити кастомізовану футболку з принтом, обраним з великої кількості дизайнів. Перший і другий поверхи магазину з’єднує концептуальні Сходи в Токіо. Це LED дисплей 9×5 метрів, що демонструє сцени з життя міста Токіо, що лежить в основі ідентичності бренду UNIQLO. У магазині розташований кіоск click & collect, який дозволяє замовити товар з доставкою додому. Цей магазин – мій фаворит на сьогоднішній день. Приклад того, як історія і культурна спадщина можуть органічно поєднуватися з новим технологічним світом, доповнюючи один одного.
В рамках конференції Mango представив концепцію цифрових примірочних, завдяки впровадженню компанією «цифрового дзеркала IoT». Дзеркало дозволить покупцям сканувати ярлики одягу в примірювальній, а потім спілкуватися з персоналом магазину, щоб запитувати товари необхідного розміру і забарвлення, безпосередньо з дзеркала через цифровий годинник. Зручно, чи не так?
Якщо fashion-оператори давно стурбовані зменшенням digital divide, то оператори F&B зовсім недавно усвідомили необхідність працювати в двох напрямках: використання діджитал каналів і впровадження рітейл-технологій, все для посилення емоційної складової і створення позитивного клієнтського досвіду. У деяких аеропортах робот Pepper виступає в ролі консьєржа, вітаючи гостей, розповідає про меню і дає рекомендації, що не може не запам’ятатися навіть найдосвідченішим гостям.
Можна резюмувати – щоб залишатися цікавим гостю, потрібно створити унікальний споживчий досвід. Необхідно зробити перебування гостя в торговому центрі максимально комфортним, викликати у гостя відчуття причетності до товариства, до культурної спадщини, запропонувати унікальний набір проведення дозвілля, включаючи ресторани, запропонувати те, що кардинально відрізняється від online-досвіду. І головне, що не можна собі більше дозволяти, – бути нудним, так як the more you bore the more you pay.
Читайте також –
Retail Hacks by Arricano: Як забезпечити безпеку відвідувачів і співробітників ТРЦ