З 1 до 14 червня мережа супермаркетів NOVUS запрошує гостей у винну подорож
Понад 1422 видів білого, рожевого, червоного імпортного тихого вина з 19 країн світу, всього понад 24 000 пляшок, вже чекають на полицях
У мережі стартували дуже приємні знижки – 40% на всі тихі імпортні вина, але, щоб не заблукати у широченному асортименті привабливих пляшок, експерти NOVUS розповіли, яке вино краще підходить до вечері, а яке стане ідеальним варіантом на подарунок. На зв’язку керівник відділу та категорійний менеджер групи товарів «Напої» – Анна Пінкевич і Сергій Глинський.
– Вино високої якості – яке воно і як його знайти і відрізнити?
– Просте і водночас найголовніше правило – читати етикетку. Чим більше точної інформації на ній вказано, тим більше виробнику є що сказати про якість продукту і про себе. Все як у людей – спочатку зустрічають і оцінюють за зовнішнім виглядом. Основою правильного вибору має бути така інформація на етикетці, як:
- Виробник
- Країна, регіон, район, місце,і виноградник, в якому, був вирощений виноград. Чим більше вказано таких «геолокаційних» ознак, тим краще.
- Рік врожаю
- Сорт з якого вино зроблене.
- Колір, вміст цукру, міцність.
- Рекомендаціі щодо температури подачі і поєднання зі стравами
Аромат вина має значення! Коли ви наповните келих вином обов’язково звернуть увагу на його аромат. По ньому також визначають якість продукту.
Добре вино повинне мати такі аромати:
- Білі молоді вина –свіжі молоді білі і жовті квіти, фрукти з білою шкірою, ароматичні трави, мінеральні чи рослинні;
- Білі зрілі вина – жовті квіти, екзотичні зрілі фрукти з жовтою шкіркою, варення з білих фруктів, сухофрукти, спеції;
- Червоні молоді вина- свіжі червоні і фіолетові квіти, фрукти з червоною шкіркою, рослинні аромати
- Червоні зрілі вина –червоні та фіолетові засушені квіти, варення з червоних фруктів, спеції і навіть тваринні аромати (запах шкіри, мускусу, ефіри).
– Буває вино біле, червоне та рожеве. Порадьте ТОП-3 вин кожного виду на середній бюджет?
– Вино Beau Rêve de Tradition Red Dry Bordeaux AOC 13% 0,75л – Франція, червоне сухе, Бордо, ціна в акцію 101 гривня.
Вино Gea Organic&Vegan Garnacha rose 12,5% 0,75л – Іспанія, рожеве сухе, ціна в період акції 113 гривень.
Вино Pirovano Soave DOC біле сухе 11,5% 0,75л – Італія, біле сухе, , ціна зараз 107 гривень.
– Якщо у покупця зовсім невеликий бюджет, а кортить потішити себе гарним вином….Яке вино можна знайти до 100 гривень?
– Серед недорогих білих або рожевих вин обирайте ті, що наймолодші. Бажано минулого або цього року. 99% вин, які виробляються у світі, створені для того, щоб їх випили швидко. Для червоних бажано, щоб вони були віком від 3-5 років.
Вино Garda doc Garganega Pinot Grigio 12,5% 0,75л – Италия, Піно Гріджіо, звичайна ціна 119 грн, при знижці 40 % ціна складає 71,40 грн
Вино Freschello Bianco Dry 10,5% 0,75л – Італія, звичайна ціна 95 грн, при знижці ціна складає 57 грн
Вино Cuvee Du Plaisir Blanc Sec 11% 0,75л – Франція, звичайна ціна 95 грн, при знижці ціна складає 57 грн
Вино Barranco del Sol Dry Red 11% 0,75л – Іспанія, звичайна ціна 85 грн, при знижці ціна складає 51 грн
– Вино може бути доволі універсальним подарунком, але якщо зовсім не знаєте смаку людини. Що порадите обрати, аби сподобалось кожному?
– На нашу думку, вино на подарунок має бути із середнього або вище цінового сегменту, по друге – мати привабливий зовнішній вигляд, по третє тут потрібно підібрати те що сподобається кожному, тобто універсальне вино:
Вино Dona Paula Estate Cabernet Sauvignon Lujan de Cuyo-Mendoza 13,5% 0, 75л – Аргентина, Cabernet Sauvignon
Вино Ricossa Gavi DOCG б.сух.12% 0,75л – Італія, Gavi
Вино Zimazela Big Five Collection Shiraz 14% 0,75л – ЮАР, Shiraz
– Наведіть приклади вдалих тандемів вина і страви? З чим ще буде смачно поєднувати цей напій?
– Вино впливає на смак їжі, а їжа впливає на смак вина. Коли основні характеристики вина та їжі гармонійно поєднуються, то вони поліпшують один одного.
Біле вино – овочі, біла риба, морепродукти, біле м’ясо, страви з вершковим соусом
Рожеве вино –червона риба, пісна телятина, кролик, усе те, що має більш темний колір, але не дуже.
Червоне вино- темне м’ясо, хамони, складні страви зі спеціями. Можна ще скористатися порадою, де можна комбінувати країну походження вина з тими стравами з якою вони асоціюються. Наприклад – італійська паста з італійським вином.
– Скільки можна тримати вино після відкриття пляшки? І при якій температурі подавати?
– Існує правило – краще подати вино надто холодне, аніж надто тепле. Бажані температури подачі:
- 16-18% – насичені та терпкі червоні вина
- 14-16% – молоді легкі червоні
- 12-13% -насичені білі
- 8-12% – рожеві, білі, десертні
А тримати краще 3-5 днів, в темному прохолодному місці з пробкою.
– Що ексклюзивного порадите винним гурманам, аби здивувати вибагливого покупця?
– В даному випадку можна потішити себе Hopes End Blend червоним напівсухим 13,5% 0,75л – Австралія, в цьому вині використовується бленд з декількох сортів винограду: Шираз, Гренаш, Мальбек Пті Вердо
– З яких келихів правильно пити вино? Чи є окремі бокали для білого, червоного, розе?
– Келихи! Розмір має значення в цьому випадку. Великий об’єм келиха потрібен для передачі букету вина, оскільки він впливає на якість та інтенсивність ароматів. Найкраща форма – тюльпаноподібна. А от з кришталю чи зі скла масового виробництва – то це впливає лише на вартість келиха, естетику, а на смак –ні.
– Яке вино вважається кращим – італійське чи французьке?
– Тут потрібно розділити: червоне італійське чи французьке, та окремо біле з Франції та Італії. Італійські вина більше фруктові, червоні вина Франції більше сухі, ніж італійські, тому можуть здаватися більш різкими. Хоча є і виключення – бургундські Піно Нуари. Стосовно білих вин, Франція більш мінеральна, білі вина можна знайти майже в будь-якому регіоні, у той же час, найбільш цікаві виробляються більше у північних регіонах Італії. Францію можна назвати законодавицею моди на вина.
– Поділиться трьома цікавими фактами про вино?
– Перший. Грузію вважають найстарішим винним регіоном світу. Археологи підтвердили, що вісім тисяч років тому там були виноградники і робили вино.
Другий. Пробки для винних пляшок виробляють з кори пробкового дерева, яке живе від 150 до 200 років. З одного дерева кора знімається приблизно 17 разів і не більше одного разу в рік. Найбільш якісні пробки виробляють в Португалії.
Третій. Для виготовлення однієї пляшки вина потрібно приблизно 600 виноградинок.