Піца від ветеранів АТО: у Києві відкрилася піцерія Pizza Veterano (фоторепортаж)

Піца від ветеранів АТО: у Києві відкрилася піцерія Pizza Veterano (фоторепортаж)

29.01.2017 11:00
  2419
Микола Маранчак

«У суспільстві побутує стереотип, що учасники бойових дій – небезпечні люди. Я хочу своїм проектом показати, що це не так. Ветерани АТО – це люди, які вміють створювати і, крім іншого, готувати смачну їжу», – говорить засновник піцерії Pizza Veterano Леонід Остальцев.

Повернувшись влітку 2015 року з АТО, Леонід задумався про власний бізнес. До цього він кілька років працював піцайолой в різних київських піцеріях і після служби питання «чим займатися далі» у нього не виникало. Після майже річного пробного проекту в ТЦ Метроград його мрія нарешті збулася і в суботу, 28 січня 2017 року, він відкрив повністю власний проект. Що передувало Pizza Veterano на Софіївській вулиці, чи скоро піцерія стане мережею, а також як виглядає оригінальний заклад, створений ветераном АТО Леонідом Остальцевим, в матеріалі RAU.

Відслуживши в 30-й окремій механізованій бригаді ЗС України, Леонід Остальцев став працювати в Спілці ветеранів АТО Деснянського району Києва. Саме в цей час у нього виникла ідея запустити власний кулінарний проект. «Я подумав, чому б не відкрити піцерію, де будуть працювати одні ветерани. Це дозволить давати хлопцям нову спеціальність і з часом я зможу сприяти, щоб вони відкривали власний бізнес», – говорить Леонід.

Від ідеї до справи пройшло небагато часу і двоє хлопців, які працювали в Pizza Veterano, вже запустили свої проекти. Так, наприклад, з’явився паралельний проект «Ветерани кави». Також Леонід зміг реалізувати іншу свою ідею – створити місце зустрічей друзів і колишніх товаришів по службі. «Я не розраховував на такий ажіотаж, коли відкривав проект. Мені хотілося створити місце, де буде можливість збиратися з пацанами ввечері, і щоб робити піцу», – констатує господар закладу.

Звичайно ж, все не так райдужно було з самого початку. «Проект запускав, коли в кишені було всього $ 50, – розповідає Леонід. – Півроку пішло на бізнес-план, так як раніше я ніколи не займався нічим подібним. Потім два місяці шукав інвестора. Отримав понад 20 відмов, але знав, що точно відкриюсь. Так і вийшло. Знайшовши інвестора, ми відкрилися у Метрограді. Це була повністю його матеріальна база. Через рік роботи ми прийняли два рішення: а) про переїзд, б) про розставання».

Pizza Veterano

Спочатку Остальцев знайшов приміщення на Подолі. І коли до переїзду залишався всього тиждень, власниця довідалася, що хлопці – ветерани. Вона відмовила їм, побоявшись зайвого галасу. «Я потрапив в халепу», – згадує про нещодавні події Леонід. Тим не менш, інше приміщення через місяць було знайдено.

Pizza Veterano

Незважаючи на свою близькість до Майдану Незалежності, приміщення сім років простоювало. «Тут був потоп. Вентиляційна система була відсутня. Довелося робити повний капремонт, після якого залишилися тільки старі чавунні батареї. Гріють вони бездоганно – в приміщенні дуже тепло», – констатує засновник піцерії.

Впоратися з ремонтними роботами в новій Pizza Veterano хлопцям допомогли теж ветерани АТО – компанія Павла Якимчука ВІП Електрик виконала всю роботу від демонтажу до відкриття всього за сім тижнів.

Pizza Veterano

За словами Леоніда, також тут буде «віденський дворик», а на задньому дворі побудують літній майданчик, площею 130 кв. м. Для відпочинку на ній передбачені альтанки і сцена. Але поки двір «дуже запущений» і над ним належить чимало роботи, тому відзняти для матеріалу його не вдалося.

Що стосується оформлення піцерії, як висловився господар закладу, в ньому зовсім немає хламу». Весь декор був подарований іншими учасниками АТО. Кожну картину тут малював ветеран, також тут присутні бойові нагороди. Всі вони належать працівникам Pizza Veterano.

Не обійшлося і без веселих плакатів.

Також тут розміщена копія статті про проект, написана в New York Times. Для закладу це особлива гордість і символ визнання.

Без оригінального декору не залишилися навіть столи – під склом розкладені гільзи різного калібру.

Відкриття відбулося 27 січня 2017 року. Ще за годину до офіційного запуску піцерія була заповнена бійцями АТО, що прийшли з сім’ями, відомими волонтерами і тими, хто стежив за відкриттям в соціальних мережах.

Оцінити в меню і справді є що – в Pizza Veterano представлено 14 сортів піци, в тому числі, «Українська» і «Одуванчик», названа по бойовому прізвиську Леоніда, а також пасти, салати і велика барна карта, яку складав боєць з Маріуполя. «Піца готується за класичним неаполітанським рецептом, – каже власник і шеф-кухар закладу. – Я комбіную українські та італійські продукти, щоб зробити як можна бюджетні варіант, але щоб було смачно. До АТО я працював у багатьох піцеріях кухарем і прекрасно знаю, як це робиться».

Не обходиться проект і без благодійності – з самого його запуску 10% від прибутку йдуть на допомогу учасникам АТО і їх сім’ям, а також для всіх ветеранів тут діє знижка – 50%.

Незважаючи на те, що самостійний проект піцерії Pizza Veterano тільки запущений, вже 14 лютого ще один заклад відкриється в Трускавці, а 17 лютого – у Дніпрі. Таким чином, Pizza Veterano дуже скоро перетвориться в мережу закладів, що надає робочі місця ветеранам АТО. «У всього персоналу є свій бізнес-план, який вони повинні захищати, – говорить Леонід Остальцев. – Я їх не штовхаю, але це обов’язкова умова роботи тут. Кожен повинен рости і розвиватися. І тим, хто буде готовий запускати проект паралельно, ми будемо всією командою допомагати».


До останніх новин До популярних новин Підтримати редакцію

Поділіться цією новиною в соціальних мережах


Читайте також

Усі новини ринку