Директор аналітичного центру “Ресторани України”
Ольга Насонова проаналізувала на своїй сторінці у
Facebook ситуацію на ресторанному ринку Києва та чому відбуваються численні закриття закладів.
RAU пропонує ознайомитися з основними висновками.
Експертка звернула увагу на те, що протягом 2024 року у Києві закрилось близько 120 ресторанів та кафе. І хоча Київ лідирує, однак не є виключенням, оскільки у Львові минулого року закрилось чи знаходились на етапі продажу близько 50 закладів.
У столиці не витримали перевірки реаліями:
- Нові заклади з яскравими ідеями, які не встигли злетіти, оскільки не мали достатньо грошей та часу;
- Нові заклади з неправильною концепцією, не в тому місті та не з тими цінами;
- Старі заклади, які вже дійсно стали застарілими, а грошей на відновлення не було, а власники не готові були щось змінювати;
- Давно вже працюючі заклади, які закрились, щоб провести ребрендинг та відновитись в новому форматі. “Комусь це навіть вдалося”, – зазначила пані Насонова;
- Заклади “в місцях, які раптом стали нещасливими”: наприклад, ТЦ, з яких виганяють під час тривог, місця де поряд прилітало, або бізнес-центри, де люди так і не з’явились;
- Ресторани та кафе, які виглядають успішними (з великою кількістю відвідувачів та підписників та у соцмережах), але насправді потерпають через фінансові труднощі – зростання оренди, податків, заробітних плат, високі комунальні платежі, а також здорожчання продуктів. Далеко не у всіх вистачає сил з цим боротись.
“Свою роль зіграли й зовнішні фактори, як-то відключення електроенергії, тривоги, мобілізація, і загалом війна. Платоспроможність падає, і людей з грошима на всі заклади не вистачає. Тому найкращі гості залишаються найуспішнішим. Але таких щасливчиків у Києві близько 15% ринку”, – резюмувала Ольга Насонова.