
Файно Маркет відкрив новий магазин у Жашкові


Новий заклад Lviv Croissants на Центральному залізничному вокзалі Києва, перший McDonalds в Мукачево, ресторан бессарабської кухні Алекса Купера в Лондоні, «П’яна Вишня» у Франції, а згодом і в Японії та інші новини в сегменті food&beverage
Пузата хата – одна з найбільших мереж української їжі в Україні. Перший ресторан було відкрито в 2003 році в столиці, а наразі вже 43 заклади. Також мережа у повномасштабне вторгнення почала активно оновлювати свої заклади, змінюючи інтер’єр на більш сучасний та європейський. Так, наприклад, на початку квітня відкрився заклад Пузата хата в оновленому форматі та на новій локації в столичному ТРЦ Retroville. Знаходиться на другому поверсі площею майже 500 кв. м та має 140 посадкових місць. В меню традиційні страви української кухні.
А у травні Arricano підписала договір оренди із Пузата хата, який передбачає відкриття закладу харчування популярної української мережі у ТРЦ РайON на Троєщині. Новий оператор має відкритися восени 2025 року на площі майже 800 кв. м на другому поверсі торговельно-розважального центру. Заклад стане 44 у мережі. Цього food-операторабуло обрано не просто так. Наприкінці 2024 року Arricano цікавилася думкою відвідувачів центру, кого ж вони хочуть бачити серед операторів зони фудкорту ТРЦ РайON. За результатами опитування у соцмережах ТРЦ одним із найбільш бажаних та очікуваних нових закладів став ресторан Пузата хата.
Мережу магазинів з продажу напівфабрикатів Галя Балувана заснували в 2018 році троє підприємців із Луцька – Алла й Олександр Теліги та Володимир Матвійчук. Через шість років кількість таких закладів по всій країні сягнула 960. Більшість із них – це бізнеси інших підприємців, які придбали франшизу у засновників Галя Балувана. Нещодавно партнери прийняли рішення припинити співпрацю. У Матвійчука залишилося 13 магазинів Галя Балувана, які проходять ребрендинг у MultiCook. Паралельно відкриваються і нові заклади. Так, у травні мережа магазинів крафтових напівфабрикатів Multi Cook розширила свою присутність в Україні, відкривши заклад у Львові. Відтепер мешканці міста можуть відвідати магазин за адресою: проспект Червоної Калини, 102.
Нагадаємо, нещодавно в одному з інтерв’ю засновник мережі Multi Cook Володимир Матвійчук зазначив, що для масштабування мережі закріплює за собою Волинську та Львівську області. Решта територій України розвиватимуть потенційні франчайзі, які вже обрали пріоритетні для себе регіони в Україні.
На початку травня на вулиці Лавківській, 1 М, у Мукачеві відкрився перший у місті ресторан McDonalds, збудований у співпраці з АЗК ОККО. Це 112-й заклад мережі, що працює в Україні, а також шостий ресторан у партнерстві з АЗК.
Новий заклад розташований поряд із найбільш густонаселеним районом Мукачева на трасі міжнародного значення Київ-Чоп і буде зручним для містян і для тих, хто подорожує. Це одноповерхова будівля площею майже 500 кв. м із доступом до всіх каналів продажу. У залі тут можуть розміститися 126 відвідувачів, а на терасі – ще 132.
Це вже другий McDonalds в Україні після ресторану в Ужгороді, де McDrive буде відкритий цілодобово.
На початку квітня запрацювала друга черга ТРЦ Епіцентр в смт Чабани, і це перший досвід Епіцентр, коли у торговій галереї торговельного центру відкрилися орендарі, що не входять до складу групи компаній. Також тут суттєво розширилася пропозиція закладів громадського харчування. Додатково поруч з торговою галереєю відкрився ще один фуд-корт, де працюватимуть Lviv Croissants (52 кв. м), Menya Musashi (69 кв. м), Mr Grill (52 кв. м), Merry Berry (29 кв. м) та кав’ярня Brewsel (26 кв. м).
Однак одним із магнітів для відвідувачів і справжньою прикрасою ТРЦ Епіцентр у Чабанах став дитячий розважальний парк Epiland. У межах парку працює заклад мережі сімейних ресторанів італійської кухні Pesto Cafe площею 600 кв. м, з якою Епіцентр успішно співпрацює і в своєму першому парку сімейного дозвілля.
На початку квітня у Лондоні відкрився ресторан бессарабської кухні «Татар Бунар» Алекса Купера.
«Відкрити ресторан у Лондоні, назвати його на честь рідного містечка на півдні Бессарабії, готувати там сучасну їжу, сповнену спогадів з дитинства, традицій та материнських смаків. Відкинути українську меншовартість та шароварщину, але зберегти суть наших смаків! Не відкривати «нео-бістро» і не робити вареники як равіолі, а локшину – як пасту», – написав на своїй сторінці в Instagram бізнесмен Купер.
Посмотреть эту публикацию в Instagram
Також нагадаємо, перший ресторан «Татар Бунар» запрацював торік літом в Одесі.
Холдинг !Fest після початку повномасштабного вторгнення почав активну експансію за кордон. Відкрили понад 30 нових точок більшість з яких – «П’яна Вишня» – у Польщі, Молдові, Румунії, Угорщині, Словаччині, Латвії, Литві та Естонії. У Польщі також відкрилася «Реберня». В Азербайджані відкрита «Львівська майстерня шоколаду», а кавовий бренд !Fest Coffee Mission представлений у Польщі, Туреччині та Сальвадорі.
В Лондоні «П’яна Вишня» пропрацювала лише три місяці: заклад відкрили з ресторанною ліцензією, а необхідно було отримати барну. Оформленням документів займався локальний партнер, який до кінця не вивчив місцеві правила і допустив помилки. Коли звернулися за новою ліцензією – отримали відмову. Через високий рівень криміналу у центрі Лондона місцева влада обмежує відкриття нових барів. Все ж у компанії сподіваються, що повернуться до Лондона вже з урахуванням усіх нюансів. Також на початку квітня відкрилася перша «П’яна Вишня» у Франції у місті Бордо. Далі у фокусі –Німеччина, Чехія, Іспанія, США та Японія. Про це розповів співзасновник холдингу iFest Юрій Назарук у розмові з Delo.ua.
Посмотреть эту публикацию в Instagram
В середині квітня на столичному вокзалі запрацювала цілодобова пекарня Lviv Croissants. Це франчайзингова точка. Заклад має повноцінну кухню – круасани випікатимуться безпосередньо на місці. Також спеціально до відкриття Lviv Croissants спільно з Укрзалізницею розробили новинку – «Залізний круасан». Він натхненний незламністю наших військових, працівників Укрзалізниці та українських підприємців. Круасан можна скуштувати лише у Lviv Croissants на київському вокзалі, а для всіх військових на нього діятиме спеціальна ціна.
Заклад є інклюзивним і доступним для людей з інвалідністю та інших маломобільних груп. Їжу можна взяти з собою або посидіти за столиком – передбачено 28 місць, про це йдеться на сторінці Укрзалізниця в Telegram.
Також нагадаємо, у квітні цьогоріч мережа Lviv Croissants ще більше здивувала, відкривши заклад у Сеулі, в столиці Південної Кореї. Його площа 115 кв. м та є 32 посадкових місця.