Топ-25: найбагатші рітейлери і девелопери України за версією журналу Фокус

Топ-25: найбагатші рітейлери і девелопери України за версією журналу Фокус

19.04.2018 08:15
  1942
Іван Зайцев

Хто з власників компаній роздрібної торгівлі і ТРЦ володіє найбільшим статком, хто зумів його за рік збільшити, а хто – втратив гроші. найбагатших

Журнал Фокус представив свій щорічний список ста найбагатших українців. Самі журналісти вказують, що в ряді випадків при оцінці статків бізнесменів могла бути допущена висока похибка, і додають, що наведена оцінка носить суб’єктивний і орієнтовний характер. Іншими словами – сприймати цей список як істину в останній інстанції не варто: насправді капітали найбагатших українців можуть в рази відрізнятися від зазначених в рейтингу. Як вказується в коментарях до списку, він включає не тільки громадян України, а й експатів, які заробили в нашій країні основний капітал.

Аналіз складеного Фокусом списку ста найбагатших українців, проведений RAU, показує, що як мінімум чверть з мультимільйонерів так чи інакше пов’язані з рітейлом або девелопментом торгової нерухомості. Причому практично всі рітейлери за минулий рік тільки зміцнили свої позиції, а деякі – потрапили в рейтинг вперше або після довгої відсутності (позначені в графі «Зміна за рік» відміткою «н/у»). Багато власників компаній роздрібної торгівлі пов’язані з FMCG-сектором: власник Fozzy Group Володимир Костельман, співвласники АТБ Геннадій Буткевич, Віктор Карачун та Євген Єрмаков, власник Retail Group (Велика кишеня, Велмарт та інші мережі) Роман Лунін і так далі.

Однак присутні в рейтингу і власники мереж, що працюють в інших сегментах ринку. Наприклад, DIY представлений Олександром і Галиною Герега (Епіцентр і Нова лінія), техніка і електроніка – Віктором Поліщуком (Ельдорадо), Валерієм Маковецьким (Фокстрот) і Станіславом Ронісом (Comfy), fashion – Володимиром Цоєм і Сергієм Башлаковим (MTI), drogerie – Валерієм Кіптик і Русланом Шостаком (EVA). З сегмента e-commerce в список увійшов засновник Rozetka.ua Владислав Чечоткін.

Тобто в число ста найбагатших українців потрапили власники практично всіх ключових сфер роздрібного бізнесу, за винятком ювелірних магазинів і парфумерії.

Чимало в рейтингу Фокуса і підприємців, пов’язаних з девелопментом торгової нерухомості. Не для всіх з них це основний і профільний вид бізнесу, але ігнорувати, наприклад, Олександра Ярославського, якому належить одна з найбільших мереж ТРЦ України Караван, і який активно цікавиться покупкою ТРЦ Respublica – теж неправильно. Основні інтереси Василя Хмельницького – в девелопменті житлової нерухомості та будівництві інноваційних кластерів, але в той же час його компанії належать два нових ТРЦ Smart Plaza в Києві. Бізнес Томаша Фіала (Dragon Capital) – інвестиції в різні галузі, починаючи від ЗМІ і закінчуючи виробництвом продуктів харчування, – але за останні роки він придбав низку об’єктів комерційної нерухомості, включаючи ТЦ Піраміда в Києві і ТРЦ Victoria Gardens у Львові, також йому належить пакет акцій Arricano (ТРЦ Проспект і РайON в Києві, City Mall в Запоріжжі, Сонячна галерея в Кривому Розі). У концерн Алеф Вадима Єрмолаєва входять 19 різних напрямків бізнесу, але при цьому він залишається найбільшим забудовником торгової нерухомості в Дніпрі (ТРЦ МОСТ-Сіті, Кубомертр, Cascade Plaza).

Власне кажучи, чистих рантьє серед найбагатших девелоперів небагато: Вагіф Алієв (Мандарин Плаза та Lavina Mall), а також Гарік Корогодський і Олександр Меламуд (Dream Town).

Окремо можна відзначити, що вперше в рейтинг ста найбагатших українців увійшли співзасновники Нова пошта В’ячеслав Климов і Володимир Поперешнюк. Їхні статки Фокус оцінив у $121 млн у кожного, що дозволило їм зайняти 57 і 58 місце. Частина бізнесменів, які не включені в наш список, також мають інтереси в роздрібній торгівлі або девелопменті торгової нерухомості. Наприклад, найбагатшому українці Рінату Ахметову належить мережа маркет Брусничка, а його партнеру Вадиму Новинському – мережа торгових центрів Амстор. В орбіту холдингу АВЕК Олександра Фельдмана входить знаменитий харківський ринок Барабашово, а Андрій Адамовський був співінвестором будівництва київського ТРЦ SkyMall. Але основні активи всіх цих бізнесменів знаходяться в інших сферах, тому в рейтинг RAU вони не потрапили.

Як рахували

При розрахунку «вартості» мультимільйонерів, журналісти видання враховували основні активи, що належать бізнесменам: компанії, банки, нерухомість. Також враховувалися гроші, виручені від продажу бізнесу. Оцінка нерухомість проводилася на основі даних про площі та вартості квадратного метра в  комплексах, що належать бізнесменам. Особиста нерухомість не враховувалася.

Капіталізація публічних компаній оцінювалася, виходячи з ціни їх акцій за останній рік на фондових біржах. Непублічні – на основі взятих з відкритих джерел мультиплікаторів, помножених на коефіцієнт країни, або ж порівняльним методом на основі референтних угод. Вартість активів, оформлених на родичів, включалася в оцінку бізнесу, якщо відомо, що вони не беруть активної участі в управлінні компаніями.

Оцінка проводилася за курсом 27 гривень за долар США.

Читайте також –

Топ-10 найбагатших рітейлерів світу за версією Forbes


До останніх новин До популярних новин Підтримати редакцію

Раз на тиждень

ми будемо відправляти Вам 

найцікавіші новини тижня


Поділіться цією новиною в соціальних мережах


Читайте також

Усі новини ринку