Топ-100: рейтинг найбагатших рітейлерів і девелоперів України

Топ-100: рейтинг найбагатших рітейлерів і девелоперів України

27.10.2017 09:00
  1305
Іван Зайцев

Видання Новое время підготувало черговий рейтинг найбагатших українців. Чверть списку в ньому зайняли бізнесмени, пов’язані з рітейлом і торговельною нерухомістю.

Журнал Новое время спільно з інвестиційною компанією Dragon Capital презентував чергове щорічне дослідження «Топ-100 найбагатших українців». Це вже 11-й рейтинг (до 2013 року він публікувався в журналі Кореспондент). RAU вивчила список і на його основі склала власний список найбагатших рітейлерів і девелоперів.

Що цікаво – рівно чверть списку найбагатших українців так чи інакше пов’язана зі сферою рітейлу та/або девелопменту. І це якщо не брати до уваги Ріната Ахметова, у якого теж є роздрібний бізнес (мережа фрешмаркетів Брусничка) і Вадима Новінського, який володіє мережею торгових центрів Амстор. Основний їх дохід ніяк не пов’язаний з рітейлом і комерційною нерухомістю, тому в нашому міні-рейтингу вони не враховуються.

Сумарний статок найбагатших рітейлерів України на думку журналу Новое время склав $2,3 млрд – або 8% загального капіталу ста найбагатших українців. На бізнесменів, що працюють із нерухомістю та будівництвом, довелося 9% загального багатства топ-100 – в абсолютних цифрах це становить $2,4 млрд. Обидва сектора помітно виросли в порівнянні з торішнім рейтингом – тоді на рітейл доводилося 6% сумарного статку найбагатших українців, а на нерухомість – 8%.

Серед рітейлерів безперечне лідерство належить подружжю Герег – Олександру і Галині. Фахівці Dragon Capital оцінили їх статок у $688 млн. Гереги володіють двома мережами гіпермаркетів, де продаються товари для будівництва, ремонту та дому – Епіцентр К і Нова Лінія. Втім, в самому Епіцентрі наполягають, що зараз правильніше називати їх об’єкти не «будівельні гіпермаркети» або «магазини DIY», а «торговельні центри», оскільки в них реалізується концепція shop-in-shop.

Статок другого серед найбагатших рітейлерів – співвласника Fozzy Group Володимира Костельмана – поступається Олександру і Галині Герега рівно в три рази – він складає $228 млн. Причому якщо за рік власники Епіцентру змогли наростити свій капітал, то власник Fozzy, навпаки – втратив. У той же час він істотно випереджає Валерія Кіптика, який посів третє місце, чиї основні активи в рітейлі складаються з мережі продуктових супермаркетів Varus і лінії магазинів drogerie EVA. Його аналітики «оцінили» в $119 млн.

На слуху і компанії інших підприємців з топ-100: співвласників АТБ Віктора Карачуна, Геннадія Буткевича та Євгена Єрмакова, власника Ельдорадо Віктора Поліщука, засновника Rozetka.ua і єдиного представника e-commerce в рейтингу Владислава Чечоткіна, та інших.

Серед найбагатших девелоперів також в основному «знайомі все обличчя». Серед численних активів бенефіціара групи DCH Олександра Ярославського є й три торгово-розважальних центри Караван – в Києві, Дніпрі та Харкові. Важко сказати, який внесок вони вносять в консолідований прибуток групи, але бізнесмен, який зазвичай легко розстається з неприбутковими активами, продавати ТРЦ не поспішає. За підсумками року Dragon Capital оцінив статок Ярославського в $283 млн.

На другому місці серед власників об’єктів торгової нерухомості розташувався Вагіф Алієв – бізнесмен, гучні заяви якого про плани будівництва чергових колосальних по площі ТРЦ регулярно лихоманять ринок. У його власності вже перебуває найбільший торговий об’єкт України – Lavina Mall. А в подальшому Алієв хоче не тільки закінчити будівництво Blockbuster Mall і Ocean Mall, а й говорить про нові фантастичні об’єкти – ТРЦ Південний на місці Льодового стадіону в Києві і ТРЦ Вирлиця на Лівому берег Дніпра в столиці. Чи стануть ці плани реальністю – поки сказати складно, але за рік Вагіф Алієв наростив свої статки на 28%, зупинившись на позначці $192 млн.

Замикає трійку найбагатших девелоперів України власник групи UDP Василь Хмельницький. У портфелі компанії – багато найрізноманітніших проектів, в тому числі й два торгові центри Smart Plaza в столиці: біля Політехнічного інституту і на Оболоні. Його капітал, на думку аналітиків, досягає $144 млн.

Варто відзначити, що деякі бізнесмени фігурують відразу в двох списках: і рітейлерів, і девелоперів. Це Віктор Юшковський і Віктор Поліщук. Перший володіє FMCG-мережею МегаМаркет і ТРЦ Термінал в Броварах, а другий – мережею Ельдорадо і київським МФК Gulliver, хоча у останнього досить заплутана структура власності.

Настільки численний «десант» гравців ринків роздрібної торгівлі та комерційної нерухомості в рейтингу топ-100 найбагатших українців наочно демонструє, що сфера рітейлу в країні оговталася від шоку 2013-15 років і відновила своє зростання. Відкриття нових ТРЦ, вихід на вітчизняний ринок нових міжнародних гравців, підтверджений намір відкривати магазини від таких гігантів як IKEA, H&M і Decathlon свідчать: торгівля оживає і знову стає однією з рушійних сил розвитку економіки України.

Читайте також –

Топ-200: найдохідніші, прибуткові та збиткові рітейлери в 2016 році


До останніх новин До популярних новин Підтримати редакцію

Раз на тиждень

ми будемо відправляти Вам 

найцікавіші новини тижня


Поділіться цією новиною в соціальних мережах


Читайте також

Усі новини ринку