П’ять популярних міфів про дизайн логотипів

П’ять популярних міфів про дизайн логотипів

25.08.2017 09:00
  1010
rau

Чому сліпе слідування усталеним стереотипам про дизайн логотипів може погубити або спотворити сприйняття бренду і як цього уникнути.

Компанія logomachine.ru за чотири роки створила тисячі логотипів для клієнтів з усього світу. Микола Романов в колонці для spark.ru розповідає про п’ять найбільш поширених міфів, в які вірять підприємці. RAU публікує адаптовану версію матеріалу.

Міф перший: логотип повинен віддзеркалювати сферу діяльності

Багато підприємців впевнені, що їх логотип обов’язково повинен показувати, чим вони займаються. Інакше як клієнти зрозуміють, що це логотип кав’ярні, якщо на ньому не намальована чашка?

Подивіться навколо: як часто зустрічається машина на логотипі автовиробника? А куртка на логотипі виробника одягу? Проте, Mitsubishi – це машини, Starbucks – кава, а Apple – смартфони.

Найчастіше логотип побачать за запитом «поїсти», «купити машину» або «підстригтися». Показати сферу діяльності можна і не використовуючи логотип. Наприклад, оформити банери або вітрину фотографіями страв і напоїв, або просто написати поруч з логотипом слово «кав’ярня».

Мінус логотипу, що показує сферу діяльності – відсутність амбіцій. Серед колег він завжди буде лише одним з багатьох. Якщо ж мета: розвинути бізнес до рівня, коли будь-який товарний знак буде асоціюватися з  продуктом – будьте оригінальними і не бійтеся експериментів.

Міф другий: цінність логотипу оцінюється витраченими зусиллями

Уявіть, що прийнято рішення замовити логотип для компанії, яка шиє спортивний одяг. Двадцять тисяч перераховані на карту фрілансера і ось через два тижні він надсилає картинку. На ній ось це:

b_599159363e755.jpg

Ви, звичайно, запитаєте у фрілансера скільки секунд у нього пішло на це… цю «сопельку»? А потім змусите переробляти логотип ще десяток разів, щоб проклятий «дизайнер», хоч як-то відпрацював витрачені гроші.

Такі ситуації відбуваються постійно і роздратованих замовників можна зрозуміти. Дисонанс між реальними грошима і логотипом, який фізично малюється за пару секунд – занадто великий. Починаються нескінченні правки і переробки, причому в результаті кращим все одно виявляється перший варіант. Проблема в тому, що багато людей не до кінця розуміють дизайн і вимірюють його цінність в витрачених зусиллях.

Іноді хороші речі хороші, не тому, що на їх створення пішли роки. Якщо логотип ефективний, то не важливо, наскільки він складний.

Логотип без фірмового стилю – марний. Якщо ви знаєте, де буде використовуватися лого, бачите ідеальний образ компанії та її аудиторію, варто звернутися до професійного дизайнера і замовити у нього не тільки логотип, але й увесь фірмовий стиль компанії. Коли є стиль, то логотип перестає бути «галочкою», навколо нього організована ціла концепція і тому він приносить об’єктивну користь.

Міф третій: у логотипі повинен бути прихований сенс

Розгадувати ребуси здорово – мозок любить працювати і ми відчуваємо задоволення від вирішеної задачи. Логотипи зі загадками та прихованим змістом зустрічаються часто. Дати відсилання на легенду компанії, додати її корпоративні цінності – це вищий пілотаж для творця логотипу.

З іншого боку, логотипів, де немає ніякого прихованого сенсу, набагато більше. Причина – відсутність практичної користі.

b_59915936775ef.jpg

В середньому, у людини є близько секунди, щоб помітити логотип, при цьому деталі він майже не запам’ятовує. Досвід показав, що люди пам’ятають тільки загальні риси відомих лого, іноді вагаючись навіть із формою та кольором.

Незважаючи на це, знову побачивши лого на вивісці, людина відразу ж впізнає його і ідентифікує з компанією. У цьому сенс дизайну. Чи впливає на цей процес прихований сенс закладений в логотипі? Не думаю. Стрілочка FedEx, посмішка Amazon, або рукостискання клієнта і виробника на логотипі Hyundai, стали відомими тільки після того, як стала відома сама компанія. Ніхто не зможе точно сказати, чи допомогла їм вкладена в логотип ідея.

Міф четвертий: схожі логотипи – це погано

Звичайно, якщо логотип – копія з лого конкурента, це погано. Клієнти будуть плутатися. Але заглиблюватися в оригінальність заради оригінальності – анітрохи не краще. Може вийти настільки оригінальний логотип, що його просто не зрозуміють. Клієнт звернеться до більш спокійних конкурентів.

До того ж, сфера діяльності завжди диктує певні стандарти, які працюють як розпізнання «свій-чужий». Погляньте на лого кавових або автомобільних компаній. Там, визнана абсолютним злом наявність загальних елементів і схожі логотипи – скоріше правило.

b_59915936c04aa.jpg

Пошук «плагіату» дійсно цікавий, але на ефективності Puma і Jaguar, CNN і SEGA, Promt і Google Drive, Land Rover і Ford, Gucci і Chanel – це ніяк не позначається. Те, що мета дизайнера робити кожен логотип абсолютно несхожим на інші – це стереотип. Буква «A» схожа на букву «A» – і з цим нічого не поробиш. Теж саме стосується всіх графічних рішень, більшість логотипів відрізняються один від одного тільки деталями.

Міф п’ятий: логотип – це дуже важливо

Звичайно, логотип важливий, але його значимість часто переоцінюють. Логотип не загіпнотизує клієнтів, не має значення, наскільки круте агентство його зробило і скільки ваших колег сказали: «Класний лого!» Логотип має значення для успіху компанії приблизно таке, як красиві риси обличчя для успіху на роботі. Знак не повинен подобатися всім підряд і не потребує нескінченної кількісті обговорень і переробок.

Наприклад, останній ребрендинг компанії Pepsi припав до смаку далеко не всім, логотип нібито став плоским і втратив колишній колорит. В інтернеті компанію звинуватили в безглуздому витрачанні коштів, зраді ідеалам та інших смертних гріхах, мало пов’язаних з дійсністю. В результаті напій Pepsi був заборонений в сорока семи країнах світу, компанія розорилася, а найголовніший дизайнер був розстріляний, а якщо ви в це не вірите, то ви маєте рацію. Тому що насправді нічого подібного не сталося.

Стиль важливіше логотипу. Професійний дизайнер враховує: де буде розміщуватися знак, підбирає фірмові шрифти та кольори, створює презентацію, де показує, як буде оформлена форма співробітників, упаковки продукту, вивіска, сайт і все, що забажає замовник.

Одна картинка з лого, якою б чудовою вона не була, не принесе результату. Знак буде успішним, якщо правильно його використовувати.

Джерело: spark.ru

Читайте також:

Товари-близнюки: п’ять всім відомих брендів, що маюсть різні назви у різних країнах


До останніх новин До популярних новин Підтримати редакцію

Раз на тиждень

ми будемо відправляти Вам 

найцікавіші новини тижня


Поділіться цією новиною в соціальних мережах


Читайте також

Усі новини ринку