Обережно, двері зачиняються: які відомі заклади зачинились у першій половині 2025 року

Обережно, двері зачиняються: які відомі заклади зачинились у першій половині 2025 року

09.06.2025 09:00
  2346
Дарія Осіїк

Український ресторанний ринок продовжує переживати період трансформацій та викликів, що обумовлені як зовнішніми факторами, так і внутрішніми змінами у споживчій поведінці. Попри зусилля рестораторів адаптуватися до нових реалій, перша половина 2025 року відзначилася закриттям низки відомих закладів, що раніше були улюбленими місцями зустрічей та відпочинку.

Balmelli Casual Cafe

3 березня припинило роботу Balmelli Casual Cafe, що працювало у Києві на вулиці Рогнідинській поблизу станції метро Палац спорту з 2019 року. Цей молодіжний заклад було розділено на три зали. У першому працювала кав’ярня з альтернативою кавою, у другому робили піцети в неаполітанській печі на дровах, а в третій зал був винним, де пропонували вино і сирні закуски.

Секретний бар Charles Henry Baker Jr

2 березня зачинився найтаємніший бар Києва, у який можна було потрапити через книжкову шафу, після того як промовиш спеціальний пароль. Бар працював у столиці з 11 січня 2020 року. У закладі пропонували різноманітні коктейлі, а атмосферу створювала джазова музика та Dj сети. 

 
 
 
 
 
Посмотреть эту публикацию в Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация от Charles Henry Baker Jr (@charlesbaker_j)

Naperlage Tapas & Co

28 лютого припинив працювати заклад мексиканської кухні Naperlage Tapas & Co. Заклад працював на вулиці Петра Сагайдачного, де відвідувачам пропонували закуски тапас, вермут та устриці. 

Ресторан Дуже висока кухня

 23 лютого закрився один з найвідоміших ресторанів львівської мережі – Дуже висока кухня під керівництвом шефа Юрія Кошика – оголосив про своє закриття у звичному форматі. Заклад трансформується у два нові проєкти.

Ресторан входив до складу холдингу !FEST і працював на площі Ринок з 2018 року та був першим закладом без меню та офіціантів. Його унікальна концепція передбачала, що кухарі безпосередньо спілкувалися з гостями, дізнаючись про їхні вподобання, і на основі цього готували оригінальні страви з наявних продуктів.

Заклад планують перетворити на два нові проєкти. Це рішення пов’язане з падінням рівня туризму у Львові з часу повномасштабного вторгнення. Загальне зниження купівельної спроможності відвідувачів також унеможливлює досягнення показників відвідуваності, необхідних для ефективної роботи.  

З березня у приміщенні Дуже високої кухні працює оновлений ресторан Дах, який раніше працював сезонно.  

Шеф-кухар Юрко Кошик разом із частиною команди також працюватиме над іншим новим гастрономічним форматом. 

Odesa Food Market

У березні Алекс Купер повідомив про остаточне закриття Odesa Food Market. Минулого року ресторатор шукав нові заклади для відновлення роботи маркету, але цього року повідомив, що на цій локації відкриється новий двоповерховий ресторан. Про це власник повідомив в інтерв’ю Forbes Ukraine. «Ми вирішили будувати інший проєкт, оскільки фудмаркет для Одеси не потрібен як концепція взагалі», – заявив Алекс Купер. 

Сукупні інвестиції у відкриття Odesa Food Market склали близько $300 000–350 000. «По-перше, це рік будівництва та оплати поточних потреб. По-друге, позики. По-третє, як правило, є постоплати вже після відкриття», – пояснює ресторатор.

Odesa Food Market була новою назвою фуд-холу «Городской рынок еды», який був відкритий у 2017 році. Оновлений фуд-хол мав у своєму складі 18 закладів. Він займав площу 970 кв. м у будівлі, збудованій у 1913 році, на місці колишнього кінотеатру ім. Скрипника, що розташовувався на розі вулиць Рішельєвської та Грецької в Одесі. Він міг вмістити до 800 відвідувачів.

Бістро Tachinomi

Ресторатор Алекс Купер також закрив своє азійське бістро Tachinomi у Києві. Причиною закриття закладу ресторатор пояснив тим, що по тій стороні вулиці (Велика Васильківська, 29), де було розташоване кафе, ходить мало людей. Крім того, на локації було два концептуальних заклади. 

Нагадаємо, що бістро Tachinomi було відкрите 1 серпня 2024 року і пропрацювало майже дев’ять місяців. На місці закритого закладу Алекс Купер планує відкрити ресторан італійської кухні, де шеф-кухарем буде італійка.

Кафе Альтруїст

Кафе Альтруїст, що знаходиться за адресою вулиця Антоновича, 1, припиняє свою діяльність, про що на своїй Instagram сторінці повідомила рестораторка Анна Андрієнко. «Дякую нашим гостям. Ви приходили сюди на побачення, знаходили своє кохання, зустрічали народження дітей, поверталися з сім’єю. Ви заводили домашніх улюбленців, змінювали професії, переїжджали до інших країн – і знову поверталися до нас», – написала Андрієнко, висловлюючи вдячність.

Вона також зазначила, що другою, резервною назвою для закладу була Back Street Goys, і спочатку це мав бути єврейський бар. Причина закриття кафе наразі не була оприлюднена.

Альтруїст працюватиме до 12 червня. Кафе функціонувало на вулиці Антоновича, неподалік площі Українських Героїв, з 2016 року. У 2021 році заклад пройшов перезапуск.

Urban Space

Також припинило свою роботу громадський ресторан Urban Space 500. Заклад запустили наприкінці 2018 року за принципом соціального підприємництва: 500 містян вклали по $1000 у проєкт, щоб розвивати його за прикладом івано-франківського Urban Space 100. 80% прибутку ресторан виділяв на підтримку міських ініціатив. 

На жаль, заклад не витримав спаду відвідуваності та зміни економічної ситуації в країні. 


До останніх новин До популярних новин Підписатись на TG канал

Поділіться цією новиною в соціальних мережах


Читайте також

Новини логістики та e-commerce: Meest у Канаді, Грузії та Молдові, розподільчий центр e-commerce від Eva, Shein в Україні та інші новини

Новини логістики та e-commerce: Meest у Канаді, Грузії та Молдові, розподільчий центр e-commerce від Eva, Shein в Україні та інші новини

Сервіс Loko подвоїв присутність до 44-х міст, Maudau запустив програму Wow Club, а Meest вийшов на ринки Канади, Грузії та Молдови,...
time icon  
  130
Усі новини ринку