
Який Київ на смак: як райони столиці формують свій гастропрофіль


Київ – це не просто мапа з розподілом на райони. Це живий організм із мільйонами звичок, ритуалів і маленьких гастросвітів. У когось ранок починається з ароматної кави, в когось – із мультиків і дитячої каші. Хтось не уявляє вихідних без кулінарних експериментів, а хтось – без класичної гречки та доброго шматка хліба.
Мережа супермаркетів ЕКО Маркет зазирнула в щоденні кошики мешканців столиці та проаналізувала, які товари, що продаються в їх мережі, найчастіше купують у кожному районі. Так ми отримали смачну гастрономічну карту Києва – щиру, звичну і дуже різну.
Оболонь – це про впевненість у смаках. Тут купують багато яєць “Ясенсвіт”, молока від бренду “Яготинське” і всім відомої “Олейни” – усе для домашніх сніданків та готування без зайвих складнощів.
І так, пиво – теж серед фаворитів. І яке – всім відоме “Оболонь”!
Жителі Солом’янки обирають ритм: розчинну каву “Jacobs”, шоколад “Millennium”, хліб від “Київхлібу” і ковбасу “Ятрань” – усе, що дає швидкий заряд і не змушує довго стояти біля плити. Тут живе місто в місті, де завжди хтось поспішає на вокзал, пару в університеті чи зустріч із друзями.
Святошин – це про спокійні сніданки, родинні традиції та трохи ностальгії. Тут купують борошно від “Хуторок”, гранолу, батончики та вівсяну кашу “Аха” й багато морозива і для дітей, і для дорослих, щоб не забули, як це: їсти “ескімо” просто на лавці у дворі. Це район, де смак має ритм вихідного дня, навіть у будні. Затишно, знайомо і по-домашньому.
Цей район столиці – про родинний затишок та тепло. Мешканці часто купують хліб компанії “Кулиничи”, цукерки “Лукас” та сосиски “Бащинський” – усе, що потрібно для обіду та смачненького до чаю. Це район зі смачним підходом до життя: простий, душевний, без зайвої метушні.
Голосіїв – це мікс заміського затишку й міського темпу. Жителі цього району найбільше купують м’ясні вироби, а ще багато кави, чаю, солодощів і…“Живчика”. Цей район точно вміє смачно відпочивати й обирати продукти із настроєм.
У Шевченківському районі столиці лідирують мінеральні води від “Миргородської”, “Моршинської”, “Карпатської джерельної”, інші газовані напої та соки. Менше кулінарії – більше спраги. Напевно, у центрі міста купують швидко й по справі: пляшка води, щось прохолодне – і далі в ритмі великого Києва.
Молоко, йогурти, масло, сирки, сметана – усе молочне тут у топі. Район буквально обирає комфорт, затишок і класичні сімейні сніданки, тому звертає уваги на “Простонаше” та “Молокію”. Дарниця – це про затишок у кожній дрібниці.
Макарони, крупи, соуси, майонези, консерви – основа кулінарного тилу Києва. У Дніпровському люблять усе мати під рукою. Раціонально, з розумом і на тиждень уперед. Смачно і практично.
Найбільше різноманіття – саме тут. Від преміальної кави й нішевих снеків до рідкісних імпортних напоїв. Печерськ не боїться шукати й обирати. Це район зі смаком до якості, стилю й унікальності.
Поділ – це про традиції, натхнення і зв’язок із минулим. Тут активно купують спеції, приправи, борошно та “Львівські дріжджі”- усе для домашньої випічки й страв, що мають свій характер. У кошиках часто можна знайти свіжі овочі, соління, печиво та чай – відлуння улюблених маршрутів між кав’ярнями й ринками. Подільський район – це смак давнього Києва з нотками крафтової сучасності.
Кожен район Києва має свій улюблений смак – як аромат домашньої страви, що знайома з дитинства, чи як новий гастрономічний експеримент, яким хочеться поділитися з друзями. За касовими чеками ховаються історії ранків, зустрічей, свят і буднів. І коли дивишся на цю мапу вподобань, розумієш: Київ – це місто, яке вміє смакувати життя. По-різному. Але завжди – з апетитом.