Ольга Орач, Аптека 9-1-1: Перша мобільна аптека – доступність ліків у сучасних українських реаліях

Ольга Орач, Аптека 9-1-1: Перша мобільна аптека – доступність ліків у сучасних українських реаліях

25.07.2024 08:45
  1042
Валерія Байда

Заступниця керівника сектору корпоративних питань та юридичної практики мережі Аптека 9-1-1 розповіла, як першими наважилися запустити мобільну аптеку та які мають результати за пів року роботи.

В ході VII Міжнародної спеціалізованої виставки індустрії ритейлу та комерційної нерухомості RAU EXPO 2024, яка пройшла в столиці 12-13 червня, виступила заступниця керівника сектору корпоративних питань та юридичної практики мережі Аптека 9-1-1 Ольга Орач. Вона розповіла про виклики, з якими зіштовхнулися через запуск мобільної аптеки та про важливість цього соціального проєкту, коли триває велика війна. RAU обрала основне з виступу

Про запуск мобільної аптеки

З початком повномасштабного вторгнення рф в Україну, населені пункти Харківщині – одні з перших потрапили під окупацію. І у місцевих не було доступу до ліків фактично півроку (з перших чисел березня і до вересня, поки ЗСУ не почали звільняти село за селом).

А в серпні 2023 року уряд прийняв рішення щодо змін форматів аптечних закладів і запропонував всім суб’єктам фармацевтичного ринку запроваджувати мобільні аптечні пункти.

Звісно, досвіду запуску мобільної аптеки ні у кого не було, але потрібно було починати. В мережі Аптека 9-1-1 вивчили постанову уряду, і почали втілювати проєкт у життя. Тож мобільний аптечний пункт – це звичайний автомобіль, із системою кондиціонування та холодильним обладнанням, в салоні є аптечні меблі та обладнання відповідно до ліценційних умов, є Starlink та генератор для доступу до інтернету. В аптеці на колесах представлено 99,9% аптечного асортименту, такий самий підхід та обслуговування клієнтів.

Далі – в мобільній аптеці має бути фармацевт. Перш за все ми вибирали тих фахівців, які мають досвід роботи і тих, хто може психологічно підтримати населення.

І 18 січня 2024 року ми виїхали в наш перший маршрут, який складався зі 111 населених пунктів. Проїздили 1,5 місяца та заїжджали в 3-4 села в день. І кожного разу чули від населення, що їм би хотілося, щоб приїжджали частіше. Тож 3 квітня 2024 року ми запустили другу мобільну аптеку.

Про маршрути

Станом на червень ми здійснили понад 500 виїздів. Мається на увазі, по кілька в один населений пункт. Ми тісно співпрацюємо з військовою адміністрацією. По-перше, ми маємо бути впевненими, що екіпаж буде в безпеці. По-друге, і клієнти теж, бо всі ми розуміємо, що велике скупчення людей – це потенційно небезпечно.

Також коли ситуація навесні 2024 року загострилася, наразі в нашому маршруті вже не 111 населених пунктів, а 92.

Про умови роботи

Одна з умов роботи мобільної аптеки – це відсутність будь-яких аптек чи аптечних пунктів в певному населеному пункті. Тож ми співпрацюємо з Держлікслужбою та разом це моніторимо. Проте з досвіду знаємо, що є непоодинокі випадки, коли в певному селі був аптечний пункт, з початком великої війни власники евакуювалися, але де-юре у них ще залишилася ліцензія, яка є в загальному реєстрі. Тож ми дзвонили та просити людей анулювати ліцензію та дати змогу нашій мобільній аптеці надавати ліки людям, які цього потребують.

Про асортимент

Перш за все наш асортимент складається з державної програми «Доступні ліки». І сімейні лікарі виписують велику кількість рецептів саме по цій безкоштовній програмі. А, зважаючи на те, що цільова аудиторія мобільної аптеки – це здебільшого пенсіонери, то програма «Доступні ліки» – це можливість зекономити власні гроші. І станом на 10 червня 2024 року опрацьовано 1498 рецептів. 

Також представлений і звичний асортимент, як і в будь-якій аптеці мережі.


До останніх новин До популярних новин Підтримати редакцію

Раз на тиждень

ми будемо відправляти Вам 

найцікавіші новини тижня


Поділіться цією новиною в соціальних мережах


Читайте також

Усі новини ринку