Топ-5 кращих роботодавців у ритейлі – рейтинг Forbes

Топ-5 кращих роботодавців у ритейлі – рейтинг Forbes

03.05.2024 08:30
  2107
Костянтин Симоненко

Forbes Ukraine разом з онлайн‐платформою з пошуку роботи Rоbota.ua визначили найкращих роботодавців країни в 2024 році. Серед 50 компаній є п’ять представників зі сфери ритейлу: Novus, Jysk, Файно маркет, Puma Україна та Metrо Україна.

Як відзначають у Forbes Ukraine, це вже четверте дослідження місць роботи та друге за час великої війни. І воно стало найбільш масштабним за всю історію цього проєкту. Загалом було опитано майже 42 000 співробітників українського бізнесу та два десятки експертів із підбору персоналу. У новому рейтингу також найбільші структурні зрушення – одразу 25 нових учасників (торік було 19 нових імен).

Тут представлені невеликі компанії (у найменшої всього 207 працівників) та 12 великих (у найбільшої – 33 000). Галузевий розподіл виглядає наступним чином: банки, ІТ і телеком, АПК, промисловість, торгівля та логістика. Традиційно відчувається брак державних компаній, жодна з яких не потрапила до топ‐50.

Хто в рейтингу

У новому рейтингу в першу десятку із топ-50 найкращих роботодавців України потрапила мережа Novus, яка зайняла шосте місце. Інші ритейлери знаходяться у третьому та четвертому десятках. Зокрема, на 36 місці знаходиться данська мережа товарів для дому та затишку Jysk. Слідом на 41 місці йде продовольча мережа Файно маркет, яку розвиває компанія ТОВ «Вересень плюс» – центральноукраїнський ритейлер. Таку ж кількість балів (68) набрала Puma Україна – відомий міжнародний спортивний бренд, зайнявший 43 місце. Замикає п’ятірку кращих роботодавців серед ритейлу мережа магазинів Metro Україна, яка посіла фінальне 50-е місце з результатом у 66 балів.

Топ-5 кращих роботодавців у ритейлі за версією Forbes

Місце

Назва компанії

Кількість співробітників

Всього балів

6

Novus

7214

78

36

Jysk

811

70

41

Файно маркет

2923

68

43

Puma

470

68

50

Metrо

3200

66

Перший серед рівних

У 2023‐му Novus заповнив 61% адміністративних посад власними вихованцями. Це результат роботи корпоративного навчального проєкту ProfiHub, заточеного на розвиток талантів. Лінійний персонал самостійно організовує свій робочий час, а також може обирати магазин для роботи і понаднормові зміни за додаткову оплату. Це дозволяє не збільшувати кількість персоналу, а перерозподіляти робочі години серед сталої кількості працівників.

За 2021-23 роки Novus відкрив багато магазинів та власний логістичний центр. Загалом у мережі 99 супермаркетів Novus, магазинів Мі Маркет та жорстких дискаунтерів Хапайка. У 2023‐му Novus збільшив виторг на 47%, до 23,6 млрд грн. За цим показником компанія входить до п’ятірки найбільших роздрібних мереж.

Головні висновки

Головний висновок цього дослідження – працівники 50 найкращих компаній стали значно лояльнішими до своїх роботодавців. Середній індекс лояльності (NPS) за рік збільшився на 10% до 78%. На додачу до підвищеної лояльності співробітники менше налаштовані до зміни наявного місця роботи як через економічну невизначеність так і можливі ризики мобілізації. За даними Robota.ua на початок 2024 року співвідношення активностей пошукачів до вакансій найнижче в історії.

Ще одна важлива зміна – на третьому році війни роботодавці широко впровадили оплачені компанією сеанси консультацій із психологом. Попри це, атмосфера рівності залишається слабким місцем корпоративної культури. Тільки три чверті українських працівників заявляють, що можуть без негативних наслідків для себе висловлювати думки, що суперечать позиції інших. У деяких випадках таких менше половини. Майже 80% працівників знають про наявність у компанії політики з протидії дискримінації.

Цікаво також, що тільки в компаніях ІТ‐сектора спостерігається погіршення відчуття захищеності робочого місця та достатності винагороди. При цьому в працівників з інших секторів задоволеність рівнем винагороди зросла в середньому більш як на 5%.


До останніх новин До популярних новин Підтримати редакцію

Раз на тиждень

ми будемо відправляти Вам 

найцікавіші новини тижня


Поділіться цією новиною в соціальних мережах


Читайте також

Усі новини ринку