Прогноз Admitad: онлайн-продажі в Україні можуть підскочити на 60% під час Black Friday цього року

Прогноз Admitad: онлайн-продажі в Україні можуть підскочити на 60% під час Black Friday цього року

22.11.2023 01:30
  657
Дарія Осіїк

Партнерська мережа Admitad Україна проаналізувала онлайн-продажі під час Black Friday минулого року та оцінила тренди електронної комерції на 2023 рік.

Компанія прогнозує, що онлайн-продажі в Україні виростуть щонайменше на 60% та виділила типи товарів, які будуть найбільш затребуваними серед українців цього року, а також показала, де бренди можуть знайти нових клієнтів.

Щоб спрогнозувати найпопулярніші категорії товарів та ефективні канали трафіку, партнерська мережа Admitad Україна проаналізувала понад 148 млн онлайн-замовлень по всьому світу та понад 600 000 онлайн-замовлень в Україні.

Сплеск продажів буде нижчим, але тривалішим

У 2022 році продажі на Black Friday в усьому світі вкотре побили рекорди. Експерти в цій галузі стверджують, що глобальні замовлення в середньому зросли від 2% до 15% порівняно з 2021 роком. Сам факт того, що зростання відбувалося в нинішніх економічних умовах і в умовах високої інфляції, безперечно, є добрим знаком для бізнесу. Цього року українські бренди також повинні побачити помірне зростання продажів порівняно з менш сприятливим 2022 роком.

За даними Admitad Україна, за тиждень розпродажів покупці в Україні збільшили свої замовлення на 57%, а витрати – на 22% порівняно зі звичайним періодом. Цього року можна очікувати ще більшого сплеску, адже за оцінками Admitad Україна, у 2023 році загальна кількість онлайн-покупок в Україні зросте щонайменше на 7% порівняно з попереднім роком. За оцінками експертів, бренди можуть розраховувати на стрибок продажів на 60%.

З кожним роком можна спостерігати, як споживча активність розподіляється більш рівномірно протягом усього періоду розпродажів і менш сфокусована саме на п’ятницю. Багато компаній продовжують період розпродажів, включивши в нього дні, що передують Black Friday та наступні за нею. В результаті різниця в активності покупців у п’ятницю та інші дні розпродажів стала менш різкою порівняно з попередніми роками. Це свідчить про те, що частина додаткових замовлень була розподілена на різні дні.

Щоб не втратити цю додаткову активність покупців – брендам варто планувати свої дії на додаткові дні/тижні до і після розпродажу, а не обмежуватися лише вихідними чорної п’ятниці.

Які товари затребувані серед українців?

У 2022 році маркетплейси вийшли в лідери, їх частка в середньому складає понад 60% усіх продажів у світі та понад 65% продажів в Україні. При цьому користувачі як онлайн-маркетплейсів, так і окремих брендових магазинів мали дуже схожу поведінку при здійсненні покупок і спільні товарні інтереси.

Минулого року товари з категорій «Мода» та «Товари для дому» обігнали електроніку, яка раніше займала перше місце в рейтингу. Розподіл замовлень в цілому по світу виглядає наступним чином:

  • Мода (одяг, аксесуари, взуття, годинники) – 29,2%
  • Дім та сад – 21,1%
  • Електроніка та смартфони – 16,4%
  • Дитячі товари, іграшки та ігри – 10,4%
  • Краса та здоров’я – 7,4%
  • Спортивні товари – 3,9%
  • Автотовари – 3,8%
  • Інструменти – 3,8%
  • Інше – 4,8%

Сектор онлайн-сервісів відігравав більш активну роль у продажах. Щоб визначити їхню роль торік, Admitad Україна також дослідила загальний обсяг продажів, зокрема і через онлайн-сервіси. У Black Friday 2022 року до трійки лідерів увійшли квитки на заходи (10,6%), різні онлайн-сервіси (6,8%), а також комп’ютерні та мобільні ігри (6%).

Українські покупці сильно відрізнялися за типами популярних товарів від світових трендів – війна наклала свій відбиток на потреби покупців. Наприклад, лідером продажів стала електроніка: аксесуари на кшталт павербанків і зарядних пристроїв, засоби зв’язку, побутова техніка, зокрема обігрівачі – на них припало понад 32% усіх продажів. Далі йдуть товари з категорії «Лампи та освітлення» з 15,2% – у листопаді 2022 року вже почали відбуватися систематичні аварійні відключення електроенергії через обстріли з боку країни-агресора в різних регіонах України. На товари для дому та саду припало 14,9% продажів.

Лише на четвертій сходинці з 10,5% продажів опинилися одяг, взуття та аксесуари – українці значно знизили інтерес до цієї категорії товарів минулого року, особливо у порівнянні зі світовими показниками. З іншого боку, українці виявили підвищений інтерес до авто- та мотозапчастин – на них припало 6,4% замовлень. Ще 5,8% припало на категорію «Інструменти».

Всі перераховані вище категорії залишаються актуальними та у 2023 році, але деякі з них стали ще більш популярними. Ці основні товарні категорії наразі демонструють найбільш значне зростання:

  • Засоби особистої гігієни та фармацевтика +85%
  • Автозапчастини +69%
  • Побутова техніка та електроніка +32%
  • Одяг, взуття, аксесуари +29%
  • Електроніка +25%

Де залучати клієнтів?

За оцінками Admitad Україна, у 2022 році контент-сайти та онлайн-медіа залучили понад 23% усіх світових продажів під час Black Friday. Користувачі, які скористалися пропозиціями кешбек-сервісів, зробили ще 20,3% замовлень. 14,4% покупок здійснили відвідувачі вітринних сайтів, понад 9% –– користувачі купонів. Ще 8,6% продажів бренди отримали з контекстної реклами, а 8,2% – із соціальних мереж.

Кешбек-сервіси відіграли ще більш важливу роль для українських покупців, на них припадає майже 26% всіх покупок в країні. На контент-платформи припадає 20% усіх онлайн-продажів. Вітринні сайти та контекстна реклама мали дещо вищу купівельну активність порівняно з глобальною статистикою – на них припало 15,8% та 14,1% відповідно. Купони використовувалися трохи менше і принесли лише 6% всіх замовлень.

Також важливо звернути увагу на ті джерела продажів, які стрімко набирають популярність серед українців у 2023 році та збільшують кількість продажів:

  • Масова розсилка +35%
  • Вітринні сайти +33%
  • Контекстна реклама +25%

Все більше брендів впроваджують партнерський маркетинг у свої стратегії – кількість українських компаній, що працюють з цим інструментом, зросла у 2023 році. Причини зростання зрозумілі – партнерський маркетинг дозволяє бізнесу охопити абсолютно всі способи залучення клієнтів і отримати максимальне охоплення, не ризикуючи при цьому бюджетом та експериментуючи з новими каналами трафіку. Очікується, що партнерські продажі та прибутки вебмайстрів під час Black Friday оновлять рекордні максимуми. За оцінками Admitad України, у 2022 році прибутки вебмайстрів по всьому світу підскочили на 37% у цей період. В Україні вони зросли на 26%, і цього року вони можуть розраховувати на ще більші доходи.

Важливо враховувати популярні категорії та капіталізувати зростаючий вплив певних каналів трафіку. Це дозволить брендам максимізувати продажі та не програти у конкурентній боротьбі за клієнтів.


До останніх новин До популярних новин Підтримати редакцію

Раз на тиждень

ми будемо відправляти Вам 

найцікавіші новини тижня


Поділіться цією новиною в соціальних мережах


Читайте також

Усі новини ринку