Новини food&beverage: Бавовна з авторською кухнею, демократична Міська їдальня, Полтава в Києві та інші

Новини food&beverage: Бавовна з авторською кухнею, демократична Міська їдальня, Полтава в Києві та інші

22.11.2023 08:45
  1049
Валерія Байда

Український food-рітейл не тільки зміг пристосуватися до життя в умовах великої війни, але й навчився будувати плани і досягати їх. Попри всі складнощі, в країні продовжують відкриватися нові заклади. RAU зробила огляд ресторанів, які почали свою роботу в кінці серпня та восени, і поки роблять це успішно.

У війну досить важко прорахувати, чи буде новий заклад популярним, тому більшість одразу повідомляє своїм відвідувачам, що поки працюють в тестовому режимі.

Перший в Кіровоградскій області McDonald’s та новий заклад в Яремче

З початку повномасштабного вторгнення ресторани McDonald’s припинили свою роботу, а з 20 вересня 2022 року мережа розпочала поетапне відновлення та навіть відкриття нових закладів. В листопаді в Олександрії Кіровоградської області біля траси М-30 відкрився новий McDonald’s. Він став 96-м закладом, який нині працює в Україні. Нагадаємо, що до великої війни мережа мала 106 ресторанів.

Площа закладу на Кіровоградщині понад 470 кв. м, для гостей є 123 місця в залі та 122 на терасі, в середині розташовано 10 цифрових терміналів, а поруч із рестораном – дитячий майданчик. 

А 17 листопада відкрився новий заклад в Яремче Івано-Франківської області. Площа ресторану 407 кв. м, 123 місця у залі та 112 – на терасі. 

Нагадаємо, що з початку повномасштабного вторгнення мережа повністю припинила свою роботу в росії.

Полтава в Києві 

15 вересня запрацював новий заклад ресторатора Євгена Клопотенка та співзасновниці Нова пошта Інни Поперешнюк – бістро Полтава на Арсенальній (вул. Князів Острозьких, 8). Нагадаємо, Інна Поперешнюк сама родом з Полтавщини, тому добре знається на автентичній кухні цього регіону. В меню ресторану є канонічне м’ясо, галушки за рецептом мами Інни Поперешнюк, затірки, пундики, квас та багато інших цікавих страв.

Ресторан Полтава працює кожен день з 9.00-22.00, зранку традиційно – сніданки (з 9.00-12.00), а потім можна замовити страви з основного меню. Також є доставка із закладу Glovo та Bolt.

Нагадаємо, це четвертий спільний заклад Євгена Клопотенка та Інни Поперешнюк.

Сицилійський дворик тепер не тільки у Львові, а й в Києві

Улюблений заклад Львову тепер має «молодшого брата» в Києві. Сицилійський Дворик Pizza Kyiv відчинив свої двері у вересні на ВДНГ (вул. Академіка Глушкова 1). Про це йдеться в повідомленні на сторінці Instagram. Також їжу з ресторану Сицилійський дворик можна знайти в меню бару Квіткова мафія (вул. Володимирська, 69).

Бавовна на Арсенальній

В кінці серпні в Києві на Арсенальній відкрився новий заклад – ресторан-трансформер Бавовна. Власниця закладу – Альона Смірнова, яка в дописі на сторінці в Instagram розповіла, що марила кулінарією і вже давно мріяла про власний заклад з авторською кухнею. Заклад пропонує сніданки з 9.00-12.00, після afternoon tea та гастро-вечерю.

Яхт-клуб – затишне місце, яке нагадує каюту  

Яхт-клуб – новий ресторан середземноморської кухні в Києві біля м. Славутич (вул. Зарічна, 1 Б). Заклад працює з 8.00-22.00. В меню різноманітні страви: піца, супи, салати  та десерти. Також ресторан пропонує бізнес-ланчі. Дизайн закладу дійсно нагадує дуже затишну каюту. Тут є і куточок для дітей, оформлений великим ліхтарем та різноманітними кораблями.

Коктейльний бар 2/1 Wine & Cocktail

15 вересня в Києві у ЖК Французький квартал (вул. Академіка Філатова 2/1) запрацював коктейльний бар 2/1 Wine & Cocktail. Це новий формат від мережі закладів з цікавим пивом Konteyner Bar. Його особливість в затишному інтер’єрі, в якому складається враження, що бармен ніби запросив до себе додому. Про це йдеться в дописі на сторінці бару в Instagram: «Ми в 2/1 Wine & Cocktail вирішили трохи незвично підійти до інтер’єру. Зазвичай, в барах є велика стійка, що відділяє гостя і бармена. В нас же планування приміщення дозволили організувати простір так, що це не зовсім звичний бар. В центрі зали – острів, який слугує станцією для приготування коктейлів».

Міська їдальня – демократичне місце в Києві

На Львівській площі в сьомому корпусі Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана розпочав роботу дуже атмосферний заклад – Міська їдальня. Його відкрили Слава Балбек та Олена й Олег Хромови. Ще долучився один підприємець, кому «відгукнулася ідея», йдеться в матеріалі The village. Ідея закладу в тому, щоб взяти тацю, підійти з нею до страв та вибрати максимально прості та зрозумілі, як-то: картопляне пюре, котлету та борщ.

«Спрощуємось зовні, щоб ставати складніше всередині», – говориться в дописі на сторінці ресторану в Instagram.  

Задля справедливості скажемо, що у велику війну є не лише відкриття нових закладів, а й багато хто закривається. Про це каже і експерт з ресторанного бізнесу Ольга Насонова на своїй сторінці в Facebook. Ольга зазначає, що для ресторанного бізнесу настали важкі часи і 10% закладів ймовірно їх не зможуть пережити.

 «Треба визнати, що для ресторанного бізнесу наступили важкі часи. І перша причина такої важкості – суттєве збільшення витрат на комуналку. Це вже не 1-2% від доходу, як було колись, в світлі доковідні часи. Це майже 7-10% в опалювальний сезон. А тут ще ріст цін на продукти (а ціни – річ така, що ніколи не зменшується, а тільки ростуть), і катастрофічна нестача персоналу, і численні перевірки.

І можна вже сказати, що його не переживе принаймні 10% закладів. По-перше, ті, хто відкрився в не той час та не в тому місці. Таких багато – вічних ресторанних мрійників, які орієнтуються лише на власні вподобання та псевдомаркетинг. По-друге, досвічені мережевики, які вже втомились рахувати мінуса.

Як можна боротись з ростом комуналки? Тут лише два шляхи – або підвищувати ціни, або відвідуваність. Ймовірніше, гостям ресторанів та кафе прийдеться звикати до суттєвого підвищення цін», каже експертка.


До останніх новин До популярних новин Підтримати редакцію

Раз на тиждень

ми будемо відправляти Вам 

найцікавіші новини тижня


Поділіться цією новиною в соціальних мережах


Читайте також

Усі новини ринку