Новини ТРЦ: Respublika Park, Retroville, Велес, Амстор, Rive Gauche та інші

Новини ТРЦ: Respublika Park, Retroville, Велес, Амстор, Rive Gauche та інші

06.09.2023 08:45
  791
rau

Нові оператори ТРЦ Respublika Park і Retroville, відкриття другої черги ТРЦ Велес і ТЦ Київський в Івано-Франківську, онлайн-аукціон з продажу частини ТРЦ Мега Сіті, вакантність столичних ТРЦ та інші новини комерційної нерухомості країни.

ТРЦ Respublika Park поповнився рядом міжнародних операторів

Попри складні воєнні умови в Україні, ТРЦ Respublika Park продовжує активно залучати як відомих українських, так і міжнародних операторів. Зокрема, у ТРЦ з’явився магазин польського бренду Ochnik — перший у Києві, розповіла RAU директор з оренди київського ТРЦ Олена Яценко. Також з’явилися такі бренди як Emporio Armani Sport (EA7), Itis Flowers Cafe, Cabanchi.com, Cher17 та інші. 

“Починаючи з липня, у нас стартував справжній марафон нових відкриттів. Розпочався марафон відкриттям магазину міжнародного бренду білизни Calvin Klein Underwear, а також Sister’s Aroma, який відкрився в форматі шоу-руму”, – сказала вона. Також в ТРЦ Respublika Park відкрився магазин побутової техніки й електроніки Click. Він став першою офлайн-точкою продажу онлайн-рітейлера.

В ТРЦ Retroville відновить роботу Sport Life та відкриється зоопарк Лемур

Про це в інтерв’ю Українській раді торгових центрів розповіла CEO ТРЦ і БЦ Retroville Рената Якубченієне. “Майже всі орендарі, які були представлені в ТРЦ до 24 лютого 2022 року, залишилися в проекті. Навіть ті, чиї магазини постраждали, змогли перемістити свої магазини в іншу частину ТРЦ та відновити роботу”, – сказала вона.

Також у серпні у ТРЦ Retroville відкрився будівельний гіпермаркет ОЛДІ. Магазин площею 4802 кв. м почав працювати 19 серпня 2023 року. Раніше на цій локації працював будівельний гіпермаркет французької мережі Leroy Merlin. Після початку повномасштабного вторгнення у ЗМІ заговорили про можливість повного виходу рітейлера з України, оскільки французька компанія закрила майже всі свої магазини в країні.

В Івано-Франківську відкрили другу чергу ТРЦ Велес

25 серпня в Івано-Франківську почала роботу друга черга ТРЦ Велес, на побудову якої ще два роки тому Райффайзен Банк виділив 300 млн грн кредиту. Загальна площа другої черги ТРЦ складає 43 000 кв. м, а орендна – 25 000 кв. м. Це дозволило збільшити загальну площу ТРЦ Велес з 20 000 кв. м до 62 000 кв. м, а орендну – до 40 500 кв. м. Друга черга ТРЦ Велес відкрилася з 20% вакантності. Серед якірних операторів: дизайнерський супермаркет Сільпо загальною площею 3390 кв. м, магазин побутової техніки та електроніки Comfy, дитячо-розважальний центр Fly Kids площею 3500 кв. м, кінотеатр Movie Land. 

ТРЦ Велес став одним із найбільших об’єктів комерційної нерухомості України, який відкрився після повномасштабного вторгнення росії. За даними RAU, за першу половину 2023 року на Заході України ввели в експлуатацію три професійних торгових центри – ТРЦ Вектор у Трускавці (GBA – 12 000 кв. м), Park у Дрогобичі (11 800 кв. м) і Baobab у Луцьку (6500 кв. м).

В Івано-Франківську почав роботу новий ТЦ Київський

Згідно з інформацією забудовника, новий ТЦ Київський площею більше 8000 кв. м почав роботу на території ЖК «Містечко Центральне», розташованого за адресою вул. Височана, 18. Відкриття відбулося 24 серпня. Якірним орендарем нового торговельного центру став супермаркет Таврія В. Також на першому поверсі анонсували відкриття магазинів побутової техніки та спортивних товарів. 

Магазин Auchan в ТРЦ Rive Gauche тимчасово не працюватиме через пошкодження уламками ракети

Під час російської повітряної атаки на Київ 30 серпня уламки ворожої ракети влучили у дах магазину по вул. Здолбунівська, 17. Як повідомляється на офіційній сторінці рітейлера в Facebook, з 30 серпня 2023 року робота гіпермаркету Auchan, розташованого в ТРЦ Rive Gauche, тимчасово припиняється. На щастя, серед співробітників Auchan Rive Gauche ніхто не постраждав. 

Тимчасовий виконувач обов’язків голови Дарницької райдержадміністрації Микола Калашник повідомив, що уламки ракети впали на дах торговельного центру Rive Gauche на вулиці Здолбунівській, 17. “Зруйновано дах, рештки ракети у внутрішньому приміщенні, працює слідчо-оперативна група”, – написав Калашник. Про поновлення роботи магазину обіцяють повідомити пізніше.

Окупанти знесли раніше зруйнований ними ТЦ Амстор у Маріуполі

“Окупанти остаточно зносять залишки одного з ТЦ Амстор у Маріуполі. Вони спочатку зруйнували торговий центр, а тепер намагаються приховати сліди свого злочину, просто стерши будівлю з мапи міста”, – ідеться в повідомленні групи у Facebook. Через знесення будівлі ані українські, ані міжнародні юристи не зможуть зафіксувати пошкодження, зазначає група. Водночас Смарт-Холдинг має намір долучити оприлюднене відео демонтажу торгового центру до заяв, направлених до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ).

За даними групи, до ЄСПЛ направлено вже 19 позовів, шість із яких стосуються захоплення і знищення семи ТЦ Амстор. Як повідомляє група, наразі в окупації або зруйновано 80 000 кв. м комерційної нерухомості мережі. До повномасштабного вторгнення мережа налічувала 28 ТЦ сумарною площею 310 000 кв. м.

У Києві пройшов онлайн-аукціон з продажу частини БФЦ Мега Сіті

Стартова ціна лоту – 3,8 млн грн. Про це пише Prozorro.Продажі, повідомляє The Page. Переможець аукціону мав отримати групу приміщень, загальною площею 141 кв. м, в торговому центрі Мега Сіті на п’ятому поверсі. БФЦ було побудовано у 2012 році. Замовником об’єкта виступило ТОВ «Укоінвестбуд», що з квітня 2023 року, за даними Youcontrol, є банкрутом. Фірма входила до так званої групи компаній «Укогруп». Останньою володів відомий київський забудовник Анатолій Войцеховський, який перебуває у міжнародному розшуку з 2020 року.

В Києві вакантність ТРЦ може сягнути 17% до кінця 2024 року

За даними дослідження UTG, рівень вакантності столичних ТРЦ знизився з 16,5% на кінець 2022 року до 14,7% за підсумками другого півріччя поточного року. З урахуванням магазинів міжнародних брендів, що тимчасово не працюють, пустують 21,1% площ (наприкінці 2022 року було 21,4%). До війни вільними були 10,3% площ. Як повідомляється на сайті компанії UTG, за наявного рівня доходів і витрат населення рівень вакантності ТРЦ у Києві може досягти 17% до кінця 2024 року. Про це повідомив керівник департаменту стратегічного консалтингу компанії UTG Костянтин Олійник агентству Інтерфакс-Україна.

“З урахуванням поточного рівня доходів населення платоспроможний попит здатний забезпечити успішне функціонування для 2,313 млн кв. м торговельних площ. У той час як на серпень 2023 року в Києві вже функціонують 2,457 млн кв. м. Запуск в експлуатацію до кінця 2024 року задекларованих проектів загальною площею понад 250 000 кв. м ще більше наблизить профіцит торговельних площ і стимулює поступовий перерозподіл споживчих потоків між об’єктами. Усе це приведе до зростання вакантності до 17% і корекції ставок оренди в бік зниження”, – повідомив Олійник.


До останніх новин До популярних новин Підтримати редакцію

Раз на тиждень

ми будемо відправляти Вам 

найцікавіші новини тижня


Поділіться цією новиною в соціальних мережах


Читайте також

Усі новини ринку