Андрій Гончаренко, АНЦ: Як цифрові технології можуть покращити роботу аптечного холдингу

Андрій Гончаренко, АНЦ: Як цифрові технології можуть покращити роботу аптечного холдингу

14.04.2023 08:30
  1114
Дарія Осіїк

Аптечний холдинг АНЦ об’єднує більше 1000 аптек. Однією з ключових складових успіху АНЦ є використання інновацій. Директор IT департаменту аптек АНЦ Андрій Гончаренко в експертній колонці для RAU розповів, які технології можуть покращити роботу аптечного холдингу та які переваги вони надають.

Електронна рецептура

Один з головних принципів роботи аптечного холдингу — це забезпечення якісних та доступних ліків. Електронна рецептура дозволяє контролювати продаж лікарських засобів, що підвищує рівень безпеки та захисту пацієнта. Однак процес отримання рецептури може бути інколи незручним. Щоб уникнути цього, ми розробили та впровадили систему, що дозволяє значно полегшити та прискорити процес придбання ліків в аптеці за електронним рецептом. 

Системи обліку продажів та управління запасами

Управління обліку продажів та запасами лікарських засобів є доволі ресурсозатратним процесом, що вимагає постійного контролю. Близько 20 років тому настала ера автоматизації: в аптеках почали ставити системи обліку продажів, закупівлі товару, аналізу цін. Шлях становлення в аптечному холдингу АНЦ зайняв понад 10 років — треба було подолати бар’єри переведення з паперу на цифру.

Автоматизація процесів забезпечення запасів аптек дозволила ефективніше контролювати рух залишків та термінів придатності лікарських засобів, стабілізувати оптимальний рівень запасів та значно скоротити час на їх замовлення та поставку. 

Омніканальність в дії

Аптечний холдинг АНЦ започаткував нову епоху діджиталізації у фарм рітейлі, це була сходинка нового етапу доступності. Цифра між різними системами повинна забезпечувати всі потреби клієнта, формувати  сприйняття — “АНЦ там, де ти”.

Ми знаємо, що знайти та замовити ліки можна у смартфоні лише в три кліки, не виходячи з дому. Задля збільшення доступності ліків для українців, ми створюємо колаборації із сайтами-агрегаторами (tabletki.ua, Ліки24) та платформами доставки (Glovo, Нова пошта, iPOST). 

АНЦ — єдині представники фарми, що впровадили технологію роботизованих аптек. Це дозволило спростити та прискорити відпуск ліків на 30%. Нещодавно в наших аптеках почали з’являтися лікомати — “це аналог поштоматів тільки у фармі”. Зручність цього каналу для клієнта важко переоцінити, адже він дозволяє сплатити та забрати інтернет-замовлення самостійно без черги та без контакту з фармацевтом. 

Трансформація ІТ-процесів під час війни

Війна принесла нові виклики. Крім всіх обмежень, ми отримали дефіцит у ресурсах. ІТ-активи стали важливими для забезпечення швидкості обслуговування, доступності у всіх каналах для клієнта, навіть за умови відсутності електропостачання. Це дало поштовх для розвитку програм допомоги, інтеграцій з державними інтернет-платформами — Дія та EHealth. Ми впровадили відпуск ліків в аптеках за умов відсутності, світла та інтернет-зв’язку за допомогою мобільного застосунку. При цьому роль усіх наших ІТ систем була завжди налаштована на забезпечення умов обслуговування, а також контролю за виконанням високих стандартів АНЦ.

В умовах роботи з обмеженими ресурсами, ускладненнями роботи всіх систем ІТ повинно було забезпечувати життєдіяльність бізнесу. З погляду ІТ — ми повинні були зробити все, щоб кожна аптека отримала весь необхідний спектр послуг, у будь-якому випадку.


До останніх новин До популярних новин Підтримати редакцію

Раз на тиждень

ми будемо відправляти Вам 

найцікавіші новини тижня


Поділіться цією новиною в соціальних мережах


Читайте також

Усі новини ринку