Юлія Дзюба, рітейл-ательє Dzyuba: Про Париж, дизайн, рітейл і любов

Юлія Дзюба, рітейл-ательє Dzyuba: Про Париж, дизайн, рітейл і любов

06.03.2023 08:45
  1574
Дарія Осіїк

Засновниця рітейл-ательє Dzyuba Юлія Дзюба про французький рітейл, любов як основний інгредієнт, поєднання традицій та інновацій та секрети як закохати у себе кожного клієнта.

Юлія Дзюба має 18-річний досвід у маркетингу, 8 з яких працювала в компаніях Сільпо та Comfy. У компанії Comfy Юлія будувала бренд та комунікаційну стратегію, а у Сільпо п’ять років керувала департаментом оформлення магазинів та відповідала за дизайн та instore-комунікацію. Юлія створила 42 унікальні візуальні формати, відкрила 87 магазинів Сільпо, 5 з яких визнані найкращими інноваційними супермаркетами Європи.

У циклі авторських колонок на порталі RAU Юлія розповідає про концепцію “улюбленого магазину” та ділиться найефективнішими інструментами оформлення торгових точок для формування позитивного клієнтського досвіду. У новій колонці Юлія розповіла про особливості французького рітейлу, їхній підхід до оформлення магазинів та незвичне формування шляху клієнта.

Цього разу тема моєї колонки про Париж, рітейл і любов. Звісно, коли живеш у місті кохання, сприймаєш його зовсім по-іншому, ніж коли приїздиш як турист, або по справах. Та й кожен відчуває його дух по-різному.

Окрім історичного, культурного й архітектурного аспектів у Парижі дуже виділяється “емоційно-рітейловий” і “емоційно-хоречний” аспекти. Неможливо і кроку ступити Парижем, не звернувши увагу на рітейл і HoReCa, оскільки вони є невідємною частиною культури та історії. Чого тільки варті легендарні паризькі кондитерські, що сягають корінням у 19-те століття. Щоб туди потрапити, потрібно постояти у черзі мінімум годину.

Загалом рітейл тут дуже різний – від душевних автентичних крамниць та магазинчиків до сучасних шикарних бутіків люксових брендів.

 

Наголовніше, що я відчула в місцевому рітейлі – це любов. Любов до клієнта, любов у підході до створення концептів, любов як настрій і головна емоція. Усі заклади тут завжди орієнтовані на гостей. А ще усюди – естетика, чудовий смак і високий рівень пропрацювання деталей. Дизайн та мерчандайзинг завжди на найвищому рівні. Мережеві магазини повсюдно використовують must have бренд комунікацію, «говорять з покупцем», доносячи важливе та корисне.

Порадували також абсолютно нестандартні рітейл-концепції та формати, і те як креативно та сміливо підходять французи до створення незвичайного шляху клієнта. Думають поза шаблонами. Стараються для гостей із любов’ю.

Розкажу про декілька нестандартних в нашому розумінні форматів.

Мережа Normal – це базово drogerie-магазин, із аксесуарами для дому та життя, канцелярією, і ще можна також доповнити кошик напоями, кондитеркою і снеками.

Фішка магазину – це шлях клієнта, побудований так, що зайшовши, ти рухаєшся до кас через зал без можливості вийти. Покупця увесь час ведуть в напрямку, в якому обладнання формує прохід. Саме обладнання презентує товар на рівні погляду – це дуже зручно, не потрібно нахилятися. А сама викладка іде в декілька ярусів й доповнена різноманітними додатковими підставками на стелажі й на підлозі. Презентація дуже динамічна й передбачає місцями масовану викладку одного SKU. Групи товарів інколи незвично міксуються, наприклад, можна зустріти підзарядку біля гелів для душу, що на перший погляд здається не логічним, але такий прийом навпаки дозволяє вирвати увагу покупця й створити позитивну реакцію для імпульсної покупки.

Дуже багато акцентного світла, дуже багато навігації і комунікації з покупцем. Бренд стилістика з використанням гумору легка для сприйняття. В цілому вся конепція пряцює на покупця просто магнітично. Проходячи через коридор буквально зависаєш біля стелажів, бо хочеться усе уважно роздивитися. Я була у захваті!

Ще один цікавий нестандарт – мережа універмагів Monoprix. Формат поєднує у собі різні категорії товарів – одяг, взуття, аксесуари, товари для дому, продукти (супермаркет), пекарня, кафе, ресторани, drogerie. Кожна категорія представлена відділами, часто у вигляді shop-in-shop та промо зон. Магазини дуже різні за плануванням. Вхід до магазину може бути через промо-зону з алкоголем, далі проходиш – міні-крамниці із одягом, далі – косметика, далі – супермаркет. Планування хаотичне. При першому відвідуванні логіку зрозуміти неможливо, але така динаміка дозволяє створити цікавий й не нудний рітейл-простір. Трафік величезний, зрозуміло, що концепція працює.

Окрема вагома категорія у французькому рітейлі – звичайно ж кондитерські та пекарні – patisserie та boulangerie. Що вражає:

  • Виробничі процеси відкриті – максимально намагаються розміщувати їх ближче до вікон, щоб з вулиці перехожим було чудово видно, як створюються вироби. Прямим чином транслюється свіжість. Цей прийом діє магічно: спочатку хочеться підійти заглянути, потім зайти, ну а далі, звичайно, ж купити.

  • Продуктове оформлення віконних вітрин – намагаються спланувати внутрішній простір магазину так, щоб розмістити викладку у вітрині – працює одразу і на покупців, і на тих, що проходять повз.

  • Різноманітність асортиментних форматів від класичних рецептів 1860 року до нішевих на кілька тістечок, а черга за ними на вулиці близько 50 людей!

  • Різноманітність у дизайні – від французького бароко до сучасного мінімалізму.

  •  Ну і звичайно ж, персонал – майстри своєї справи, люблять тебе та поважають усім серцем, сильно відчувається щирість, це як вишенька на торті у купівельному досвіді.

Ще одна любов – продуктові лавки. Чесно, хотілося обійняти власників і подякувати за творчий і якісний душевний підхід:

  • акцент на натуральність,
  • розширений асортимент овочей і фруктів, які не лише зустрічають, а й часто формують дизайн вітрини
  • крафтове оформлення, сучасний дизайн,
  • гарне планування без нагромадження стелажів до стелі й намагання звузити проходи, так, аби віджати з кожного метру його максимум
  • різнорівневе обладнання й міксування презентації з викладанням товару на рівні очей
  • усміхнений персонал

Резюмуючи, хочу додати, що французький рітейл-менеджмент цілком можна назвати поціновувачем створення «улюблених магазинів». І це не тренд, це в крові.

Бажаю нашим власникам успішно культувати й розвивати в своїх командах аналогічний підхід, бо результат такого підходу очевидний – лояльні покупці, які повертаються знову і знову.


До останніх новин До популярних новин Підтримати редакцію

Раз на тиждень

ми будемо відправляти Вам 

найцікавіші новини тижня


Поділіться цією новиною в соціальних мережах


Читайте також

Усі новини ринку