Бій з темрявою: як працюватимуть ресторани під час блекауту
Кафе, бари та ресторани масово закуповують генератори та розробляють варіанти меню «при свічках». Однак поки не планують підвищувати ціни, бо бояться втратити клієнтів, пише видання НВ.
Кілька днів поспіль Київ, Дніпро, Одеса та багато інших українських міст потерпають від майже цілодобової відсутності електроенергії. Регулярні обстріли російських агресорів стали справжнім викликом для закладів громадського харчування — працювати в умовах тривалої відсутності електрики дуже складно.
Співвласник київської мережі Pesto Cafe Дмитро Погребицький каже, що до можливого блекауту готуються вже місяць. Для усіх ресторанів придбали акумуляторні ліхтарі, для деяких закладів, де це можливо, купили газові плити. Автомобільні акумулятори освітлюють ресторан, а у всіх працівників є налобні ліхтарики. Затишку додають свічки. Pesto Cafe розробило «меню при свічках», яке доступне за відсутності електроенергії. Використовувати генератори ресторатор не планує, оскільки це економічно нерентабельно.
Виконавчий директор ресторанної компанії Gianni Group (Annapavlova, Гостерія Хата Подопригора, Giannivino) з Дніпра Олег Бублик розповідає, що його заклади закуповують великі генератори, потужністю, як мінімум, 80 кВт для кожного ресторану. Для освітлення приміщень використовують настільні лампи на акумуляторі. Але найболючішою проблемою є відключення водопостачання. У заклади завезли технічну та питну воду, однак туалети за таких умов працювати не можуть. Як вирішити проблему — думають. Gianni Group встановили жаровню перед рестораном, де готують стейки, рибу, овочі. Заклад має ще одну пічку на дровах, яку можна за потреби встановити і готувати всі гарячі страви з меню. Тож, Олег Бублик налаштованний працювати навіть в таких складних умовах.
Власник тернопільських ресторанів Леліва, Клуб Лисого, Cool’ Baby Тарас Ковальчук розповідає, що придбали генератори і продовжують купувати газові грилі та конфорки. Його колектив морально готовий до роботи в таких умовах, гості — також. Вони приходять, щоб зігрітись, підзарядити гаджети та перекусити.
Фінансовий директор компанії Грін Інвест Олександр Долгалюк (ресторани Mafia, Casta в Чернігові та комплекс Reikartz Aquadar у Черкаській області) розповідає, що заміський комплекс має потужний генератор, який забезпечує всі потреби закладу. У нього також є автономне опалення та водопостачання. У ресторанах встановлені генератори і є піч на дровах, що дає можливість не закривати ресторани під час блекауту. Однак цього може виявитись недостатньо, якщо буде відключення опалення чи постачання води – за таких умов ресторан працювати не зможе.
Від двох до шести годин без світла працюють заклади Дениса Жаткіна — київський ресторан Кеды Искусствоведа та дніпровські Донерна, Кастрюлька Asian Вistro.
Керуюча київським рестораном Публіцист Наталія Петрук розповідає, що поки у закладу немає свого генератора — його, найімовірніше, планують орендувати. Тому під час відключення світла з меню виводяться страви, які готуються в печі та на грилі. «Немає світла та води — ресторан зачиняється автоматично», — резюмує вона.
Опитані НВ Бізнес ресторатори зазначають, що купівля генераторів, додаткові витрати на паливо не вплинуть на вартість страв і напоїв у меню. Цього року вони вже зросли на 20−25% і заклади не ризикують підвищувати вартість ще більше, побоюючись втратити клієнтів.
Джерело – НВ
Читайте також –